fbpx
Logo
Menu sluiten
Into the GruVe

Oostenrijkse Tapas

Twee authentiek lekkere Aufstriche : Kuerbiskernaufstrich met pompoenpitten en creamcheese & Kellergatsch  met cottagecheese, paprika en boterhamworst. Aparte combinaties maar dit Oostenrijkse tapas recept is het proberen waard!


Ingrediënten Kuerbiskern Aufstrich

200 gr verse kaas of creamcheese
3 el pompoenpitolie
40 gr pompoenpitten
1 teentje knoflook
zout & peper

Ingrediënten Kellergatsch Aufstrich

50 gr boterhamworst
2 augurken
1 groen pepertje (zoetzuur)
100 gr cottagecheese
1 sjalotje
1/2 gele paprika
1 el creme fraiche
1 tl ketchup
1 tl mosterd
zout & peper


Bereiding

Duur bereiding Aufstriche: supersnel!

Kuerbiskernauftrich: Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze lekker gaan ruiken en hak ze in grove stukken. Hak een teentje knoflook fijn en meng alle ingredienten goed door elkaar tot een dikke pesto. Bestrooi met wat pompoenpitjes.

Kellergatsch: Snijd boterhamworst, augurken, pepertje en paprika in kleine stukjes. Hak het sjalotje zeer fijn en meng alle ingredienten door elkaar en klaar ben je;-)


Geheimtipps

Pompoenpitolie koop verse pompoenpitolie in een klein flesje en bewaar hem niet zo lang. Deze olie wordt snel ranzig en daarmee kun je deze heerlijke Auftrich grondig verpesten
Kellergatsch vertaling hiervan betekent keldergeheim. Je kunt hierin allerlei left-overs naar jouw eigen smaak toevoegen. Er is eigenlijk geen eenduidig recept. Be creative!
GruVe is een hippe benaming voor de typisch Oostenrijkse Gruener Veltliner wijn. Met name in Amerika en Engeland liefkozend ‘GruVe’ genoemd.
G’spritzter In Oostenrijk mengt men in de zomer de wijn vaak met mineraalwater, dat maakt de wijn heerlijk fris om te drinken. Dit doen ze zowel met wit als rood.
Buschenschank is vaak een informeel wijnbarretje bij een wijnboerderij. De boer mag hier een paar weken per jaar zijn eigen produkten verkopen en wijn schenken met wat hapjes erbij. Je ziet bij de ingang van de Buschenschank vaak een takkenbos buiten hangen, wat zegt dat ze ‘geopend’ zijn.
Heurigen is gelijk aan een Buschenschank. Hier serveert men vaak de zgn. Heuriger, de eerste wijn van het seizoen.
Sturm noemt men de net uitgeperste druiven. Het is het voorstadium van wijn. Dit kun je maar een paar weken per jaar in de Buschenschank bestellen, ongeveer tot half oktober.


Resultaat

Twee authentiek lekkere dips voor bij de borrel! Wil je nog andere Aufstrich recepten proberen kijk dan bij Alpenkookboek.nl Voor meer Mountainfood kijk op onze culinaire pagina!

Geschreven door:
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Ontdek meer over ons

Reacties