fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Smullen im Hintergarten

Recept voor zomerse Flammkuchen

Flammkuchen komt eigenlijk uit de Elzas maar ook in Oostenrijk staat het ‘s zomers vaak standaard op de menukaart. Met heerlijke toppings als verse vijg, geitenkaas, pompoen of zalm. Alles wat je lekker kunt combineren kan erop. Maak wel een deeg zonder gist, zoals het hoort, anders lijkt het erg veel op een pizza. Voor jullie maak ik mijn Flammkuchen basisrecept; ga hiermee aan de slag en combineer wat je lekker lijkt. Steek de BBQ aan (of verwarm je oven op de hoogste stand) en nodig je bergvrienden uit. Een grote salade en een Weizenbier erbij en de zomerse Feierabend im Hintergarten kan beginnen!

 

Ingrediënten Flammkuchen recept voor 4 personen

500 gr bloem
250 ml water
4 el olie
1 tl zout
200 gr zure room
250 gr creme fraîche
zout & peper
6 rode uien
100 gr Tiroler Speck of Schwarzwalderschinken (plakjes)
100 gr Bergkaas of Gruyère (geraspt)

extra: champignons (in plakjes), rucola

Bereiding

Duur bereiding : 20 minuten + 30 minuten rusten deeg

BBQ/Oventijd: 8 minuten, ≥240°C

Meng de bloem met water, olie en zout en kneed in 10 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Het deeg is goed als je tijdens het kneden luchtbellen voelt ontstaan (kneden kan natuurlijk ook met de keukenmachine). Bestrijk het deeg met wat olie (tegen het uitdrogen) en wikkel in plasticfolie. Laat het deeg een half uurtje rusten.  Snijd intussen de rode uien heel dun met een mandoline of gewoon met je mes, maar ultra-dun! Meng zure room, creme fraîche, zout en peper door elkaar. Neem een vel bakpapier, strooi hier wat bloem over. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol een stuk deeg uit op het bakpapier. Rol zo dun mogelijk uit!  Verdeel room-mengsel over het deeg, lekker dik en tot de randen! Leg hierop de rode uien, de spek, geraspte kaas en evt een paar champignons. Leg de Flammkuchen op de hete grill van je BBQ en sluit de deksel. Na 8 minuten is je eerste Flammkuchen klaar.  Je kunt ze ook in je oven bakken en wel op de allerhoogste stand.  Bestrooi de Kuchen met wat rucola en dien op met een grote groene salade en een glas Weizenbier. Viel Spass im Hintergarten deze zomer!

Geheimtipps van Liesbeth

Veel uien: schrik je van de hoeveelheid rode ui (1,5 ui per Flammkuchen)? Zorg dat je de uien superdun snijdt (mandoline) of raspt. Dan bakken ze in 8  minuten makkelijk gaar. Als je alleen een mes hebt om de uien te snijden dan kun je ze ook voorbakken in een koekenpan. Dan zijn ze al zacht voor je de Flammkuchen bakt.

Veel creme fraîche: is nodig voor èchte Flammkuchen, bespaar hier niet op! Neem er gewoon een kleiner stukje van;-) Smeer de creme fraîche tot aan/over de aan de rand!

Oventemperatuur:  Sommige ovens worden maar 220°C, je kunt je Flammkuchen nog steeds maken maar laat hem ietsje langer in de oven staan tot de randen knapperig bruin worden.

Resultaat

Tadaaa daar is ‘ie dan, een echte, originele Flammkuchen waarmee je je vrienden verrast! Op zoek naar meer Oostenrijkse recepten? Bekijk ze hier!