fbpx
Logo
Menu sluiten
Mit einer Tasse Kaffee bitte!

Marillenkuchen

Deze friszure Marillenkuchen is eigenlijk een “gewone” cake, zoals wij die kennen. Maar dan met Marillen en nog wat extra’s. Supereinfach nachgemacht! Het Marillenkuchen recept staat samen met meer dan 120 Alpenrecepten in mijn Alpenkookboek.


Ingrediënten Marillenkuchen recept

Marillenkuchen voor 8 personen

600 gr abrikozen
200 gr boter
200 gr poedersuiker
200 gr patentbloem (gezeefd)
snufje zout
4 eieren
1 el vanillesuiker
1 citroen (rasp)
2 el (Stroh)rum

Ook nodig: goed ingevette springvorm
Extra: poedersuiker om te bestrooien


Bereiding

Duur bereiding Marillenkuchen recept: 20 minuten
Oventijd: 45-55 minuten 175°C

Halveer en ontpit de abrikozen. Smelt de boter in een pannetje op het vuur en laat een beetje afkoelen. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout. Roer de gesmolten boter met poedersuiker en de helft van het bloemmengsel tot een luchtige crème. Voeg eieren een voor een toe; wacht met elk ei totdat het vorige goed is opgenomen. Mix vanillesuiker, citroenrasp en rum erdoor en tot slot de rest van de bloem. Giet het deeg in de ingevette springvorm. Leg de abrikozen dicht tegen elkaar aan, met hun snijvlak naar boven. Back de Kuchen 45-55 minuten in een voorverwarmde oven. Bestrooi (evt. met een edelweiss sjabloon) met wat poedersuiker en geniet van de heerlijke zoet & zuur smaakcombinatie!


Geheimtipps

Marillen: is de Oostenrijkse benaming voor abrikozen. De Marille uit de Wachau in Niederösterreich heeft een speciaal keurmerk en alleen Marillen uit die regio mogen zo heten.
Patentbloem: te koop bij elke supermarkt. Dit is heel fijngemalen bloem en lijkt op het Italiaanse type 00-bloem.
Strohrum: dit is geen reclame maar deze uit Oostenrijk afkomstige rum smaakt het beste in Alpengerechten.  Proef maar! Het geeft net dat typische Oostenrijk-smaakje aan je gerecht.
Breinaaldentest: altijd erg belangrijk want geen enkele oven is hetzelfde.  Ook hier heb ik de baktijd wat langer gezet dan in mijn kookboek. Check zelf je cakes door er middenin een breinaald in te prikken en die moet er droog uitkomen, dan is je cake gaar. Bak hem ook niet verder want dan krijg je een droge cake, niet lekker!
Oventemperatuur: Ik bak taart en gebak altijd op boven-onderwarmte (conventioneel bij veel ovens), dat droogt het minste uit. Je kunt ook op hete lucht bakken maar trek er dan zo’n 20 graden af!
Edelweiss stencil: Te bestellen bij edelweiss-inspirations.com


Resultaat

Nodig je gezelligste vrienden uit, koop een bakje abrikozen, bak een taartje met deze oranje smaakbommetjes en droom van jullie volgende trip naar Oostenrijk! Meer recepten van Liesbeth? Check onze culinaire pagina!

Geschreven door:
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Ontdek meer over ons

Puck
Puck
11 maanden geleden

Lijkt me heerlijk maar hoe groot is de springvorm die je hebt gebruikt?

Reageer
Liesbeth
Liesbeth
10 maanden geleden

Hoi Puck, deze keer heb ik springvorm van 24 cm gebruikt maar je kunt hem in elke normale maat springvorm bakken. Wel de baktijd steeds beetje aanpassen. Ik maak deze Marillenkuchen ook wel eens op een vierkant bakblik, dan bak ik hem maar 30 minuten. Breinaaldentest en je weet of ie gaar is. Laat je ff weten als je hem gemaakt hebt? Hij is verrukkelijk ;-)

Reageer
Reacties