fbpx
Logo
Menu sluiten
Wienerschnitzel met lente-Kartoffelsalat

Holy Schnitzel!

Er is maar één echte Wienerschnitzel: kalfsschnitzel met een luchtige paneerlaag. Er zijn genoeg mensen die er rijkelijk champignonroom-, paprika- of pepersaus overkieperen. Hoort niet hè! In het antieke kookboek van mijn moeder staan deze schnitzels wel degelijk genoemd, maar ze zijn ongepaneerd. Doe echter wat je lekker vindt, “mit oder ohne Soße”… Wat jij wil! Deze maand een super lekker en super easy Wienerschnitzel recept Smakelijk!

Ingrediënten voor 2 personen

2 (bio) Kalfsschnitzels
1 bakje met bloem en wat zout & peper
1 bakje met geklutst ei
1 bakje met paneermeel
125 gr geklaarde boter

Voor de Lente-Kartoffelsalat:

500 gr vastkokende aardappelen (ongeschild)
150 ml groentenbouillon (heet)
2 tl grove mosterd
2 el appelazijn
zout & peper
2 lenteuitjes (gesneden)
150 gr mais
3 el olijfolie
50 gr daslook of andere verse groene kruiden (gesneden)


Bereiding Wienerschnitzel

Duur bereiding Wienerschnitzel & Kartoffelsalat : 40 minuten + 3 uur intrekken aardappelsalade.

Begin met de Kartoffelsalat. Kook de aardappelen in hun schil net gaar. Schil ze meteen en snijd in plakken. Overgiet de aardappelen met hete bouillon. Meng de rest van de ingrediënten er door en laat een paar uur intrekken.

Verhit in een kleine koekenpan de geklaarde boter. Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Druk het paneermeel NIET aan! Dan souffleert het niet meer.

Leg de schnitzels een voor een in het hete vet en bak ze in 1-3 minuten goudbruin. Voor een mooi los paneerlaagje schud je de pan heel voorzichtig heen en weer.

Dien de Wienerschnitzels meteen op met de Lente-Kartoffelsalat en een schijfje citroen.


Geheimtipps

Geklaarde boter is verkrijgbaar bij de sommige supermarkten. Je kunt het zelf maken of ander vet gebruiken bv combi van boter en zonnebloemolie.

Schnitzel moet ‘zwemmen’. Doe voldoende boter in de pan en maak het vet goed heet. De schnitzel moet zwemmen en niet vastplakken aan de bodem van je koekenpan. Hierdoor wordt de paneerlaag gelijkmatig bruin. Kalfsvlees is heel snel gaar, afhankelijk van hoe dik de schnitzels zijn. Bak ze niet te lang want dan krijg je taaier vlees.

Keukenrol klaarleggen en de schnitzels mee af deppen als ze klaar zijn en overtollig vet weg te halen.

Zout & Peper daar zijn de meningen over verdeeld, zelfs in mijn familie! Ik vind de Wienerschnitzel het lekkerst zonder zout en peper door de bloem. Als je goed kalfsvlees koopt heeft dat van zichzelf al een beetje zoute smaak (vind ik…) Wat vind jij?

Souffleren is het opbollen van de paneerlaag. Dit luchtige resultaat krijg je door de koekenpan voorzichtig heen en weer te bewegen. De boter komt zo ook aan de bovenzijde van de schnitzel bolt door het bewegen op. Heel voorzichtig hè?!

Kartoffelsalat absoluut zonder mayo maar met hete bouillon aangemaakt. Zo krijg je de typisch Oostenrijkse Kartoffelsalat.


Resultaat

Een superfluffy homemade Wienerschnitzel met een heerlijk aardappelsalade. Meer van dit soort Alpenrecepten vind je in de culinaire rubriek en natuurlijk ook in mijn Alpenkookboek. Voor nu: Auf Wienerschnitzel!

Geschreven door:
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Ontdek meer over ons

Ton glebbeek
Ton glebbeek
4 maanden geleden

Ik mis bij de Weiner schnitzel altijd het plakje hardgekookt ei met daarop een klein stukje ansjovis.

Reageer
Liesbeth
Liesbeth
4 maanden geleden

Hoi Ton, ik ken dat niet met ei en ansjovis?? Misschien een restaurant-dingetje om het te versieren? Laat ff weten waar je je zo gegeten hebt? Ben benieuwd, misschien een regionaal versierseltje? Met Alpine Groet, Liesbeth

Reageer
Reacties