fbpx
Logo
Menu sluiten
Live verslag van heftig 'Unwetter'

Heftige hagel in Oostenrijk, wij werden verrast!

Gisterenmiddag werden we opgeschrikt door plaatselijk heftige hagel in Oostenrijk. Terwijl ik nog wat zat te werken riep mijn vriendin al dat er een enorm donkere lucht aan kwam. ‘O weer een onweersbui zoals zo vaak al de laatste weken’, dacht ik nog.  Nog geen minuut later de eerste hagelsteentjes. Ik zag meteen al dat dit niet een ‘normaal’ hagelbuitje zou worden, maar zo’n hagelbui waar mijn schoonvader mij al eens voor gewaarschuwd had, als weer eens het woord hagel in het weerbericht stond. Ik haalde dan altijd mijn schouders op, ‘zal wel meevallen’.

Help! Mijn auto…

Toen ik door had dat dit geen normale hagelbui zou worden, rende ik direct naar beneden. ‘Waar hebben we dekens, we moeten mijn auto afdekken!’. Bij het open doen van de voordeur realiseerde ik mij al dat het te laat was, inmiddels vielen er hagelstenen ter grote van pingpongballen naar beneden en daar ga ik niet vrijwillig in staan. Hopen op het beste maar dan voor de auto. Snel mijn familie een paar kilometer verderop gebeld dat zij wel op tijd zouden zijn met het afdekken van de auto’s. Los van hun zonnescherm binnenhalen bleek er ook niet veel meer te redden.

25 minuten lang lawaai

Machteloos sta je naar buiten te kijken in zo’n bui en je hoopt dat het snel voorbij is en dat de schade mee mag vallen. (en je bent vooral heel blij dat je binnen bent. Stel je toch eens voor dat je nog buiten aan het wandelen bent.) Zo’n lawaai op het dak heb ik nog nooit gehoord, we dachten echt dat het niet lang meer zou duren voor dat de hagelstenen dwars door het dak zouden komen. Wat een lawaai! Inmiddels leek het buiten wel winter, stroomde het water over de weg naar beneden en hield het maar niet op. Goed, dit is dus de hagel in Oostenrijk waar mijn schoonvader het altijd over heeft.

En nu de schade opnemen

Eindelijk hield het op! Iedereen kwam uit de huizen, veelal gewapend met sneeuwschep om de enorme hoeveelheden hagel weg te schuiven. Ook een paar dekentjes hadden mijn auto niet veel geholpen, werkelijk overal zitten er deuken, zelfs aan de zijkanten in de deuren. De voorruit zit vol barsten, lekker dan! Gelukkig maar dat ik er voor verzekerd blijk te zijn. Dat scheelt. Ook de natuur heeft flinke schade opgelopen, de appeloogst van mijn buurman is vernietigd, de groentetuin van de buren stelt ook niets meer voor en alle tuinplanten zijn voor 80% zonder blad. Wat een vernietigende kracht heeft de natuur toch.

Tja, een paar impressie willen we jullie niet onthouden. Hebben jullie dit wel eens mee gemaakt? Hagel in Oostenrijk, ik hoop het niet nog een keer mee te gaan maken!

Geschreven door:

Ricky Hendrikx
Ricky Hendrikx
2 jaren geleden

Helaas weet ik ook uit ervaring hoe het kan spoken als het hagelt. Tijdens een wandeling in Reutte (Ausserfern) werd de lucht ineens zwart en grijs en geel....hele rare kleuren. Snel naar binnen en inderdaad, wat op de autoruiten proberen doen. Was ook te laat, au au au hoorde ik van mijn man, dus dat ging ook al niet meer. Dat deed pijn zei hij maar dat hadden we al gehoord. 's Avonds hoorde we op het nieuws dat zelfs de vliegtuigen op het vliegveld München veel hagelschade hadden. In het plaatselijk restaurant waren wat oudere "Einheimischen" die zo'n bui al sinds 25 jaar niet meer hadden meegemaakt. Jaren later waren we bij vrienden thuis in Reutte en jawel hoor, alweer zo'n bui. Wat men ons niet had verteld dat het dak uit koperen platen bestond en dat was me toch een lawaai !!!! Het absurde van die buien is dat ze snel komen maar ook weer snel weg kunnen gaan en dat dan de zon weer volop gaat schijnen. De grond warmt weer snel op en het is en blijft een geweldig natuurverschijnsel.

Reageer
Reacties