fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Der Geheimtipp!

Alpine Gravel Biking door de bergen van Saalbach Hinterglemm

Wellicht is je al bekend dat Saalbach Hinterglemm ook wel het Mountainbike Walhalla van Oostenrijk genoemd wordt. Over dat mountainbiken maakten we eerder al afleveringen. Maar, wist je ook al dat deze regio zich de laatste jaren ontpopt tot een ware Geheimtipp voor Gravel Bikers? Alpine Gravel Biking is aan een flinke opmars bezig, en daar zijn goede redenen voor. Wij probeerden het uit!

De Gravel Bike is helemaal hot

Als we de fietsproducenten moeten geloven, is Gravel Biking het snélst groeiende fietssegment van dit moment. Gravelbiken is aan een flinke opmars bezig. Misschien wel de belangrijkste reden waarom Gravel Biken zo populair is: er is naast de geasfalteerde wegen gewoon nog ontzettend veel terrein te verkennen. En dat meestal zonder of met heel weinig autoverkeer.

Gravel Biken, mountainbiken, of toch ‘gewoon’ wielrennen?

Gravel biken combineert eigenlijk elementen van mountainbiken en wielrennen. Ten opzichte van mountainbiken, en zeker ten opzichte van downhill-mountainbiken, is gravel biken in ieder geval een stuk minder technisch en dus toegankelijker. Eigenlijk iedereen kan het.  Ten opzichte van wielrennen over geasfalteerde wegen, is gravel bikenn juist wat avontuurlijker en richt de gravel biker zich op gravelpaden en dus nadrukkelijk niet op asfalt. Tijdens Alpine Gravel Biking in Saalbach Hinterglemm combineer je het gravel biken dus ook nog met een alpine omgeving!

Alpine Gravel Biking in Saalbach Hinterglemm

In een regio als Saalbach Hinterglemm vind je ki-lo-meters aan gravelpaden. In het Duits ook wel Schotterstraßen genoemd. Hoewel de doorgewinterde wandelaars vaak een hekel hebben aan deze eentonige wegen door het landschap, vormen ze voor de gravel biker een waar Schotterstraßen-paradijs.

In en rondom Saalbach Hinterglemm vind je verschillende routes met een lengte tussen de 20 en 130 kilometer. Zowel beginners als echte profi’s kunnen zich hier dus vermaken. Check de interactieve tourenkaart voor de mooiste routes. Waar het op de mountainbike routes hier af en toe best druk kan worden, ben je op de gravelpaden vaak de enige. En zie je op tegen de hoogtemeters? Huur net als wij een E-Gravel Bike, maakt het allemaal toch net wat makkelijker!

Onze route: de (aangepaste) Gravel Devil

Wij reden voor deze aflevering een aangepaste versie van de Gravel Devil ronde. De originele ronde is 32,1 kilometer lang waarbij je zo’n 920 hoogtemeters stijgt en ook weer daalt. De route loopt vanuit Saalbach over grotendeels gravelpaden (uiteraard) helemaal tot het einde van het dal van Saalbach Hinterglemm. Je fietst simpelweg tót je niet meer verder kunt. Vanuit daar fiets je via de Osmanalm terug richting het dal en klim je vervolgens vanuit Lengau omhoog naar de Hochalm en vervolgens door naar het bergstation van de Reiterkogelbahn. Vanuit daar fiets je naar Hinterglemm en vervolgens terug naar Saalbach.

Wij reden de route andersom én namen vanuit Hinterglemm de Reiterkogelbahn omhoog. Met de Joker Card – die bij ons verblijf inbegrepen was – mag je namelijk gratis mét je fiets met de lift omhoog. Scheelde ons weer wat hoogtemeters! Het is een mooie, afwisselende route met heerlijke uitzichten op het Talschluss. Wat ons betreft is Alpine Gravel Biking in Saalbach Hinterglemm  een hele leuke manier en échte Geheimtipp om de regio te verkennen!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.