fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Aflevering 7

Geheimtipp: Kitzsteinhorn, je eerste 3000-er beklimmen!

Dit is een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

Heb jij er ook altijd al van gedroomd op een bergtop van 3000 meter en hoger te staan? Dat kan, want in Zell am See – Kaprun kan jij vrij gemakkelijk de Kitzsteinhorn beklimmen: misschien wel je eerste 3000-er! In aflevering 7 van ‘Der Geheimtipp’ test ik het voor je uit. Ik ben in Kaprun en heb me aangemeld voor de beklimming van de Kitzsteinhorn (3203 m).

Kitzsteinhorn beklimmen: de perfecte berg!

De berg Kitzsteinhorn tornt hoog boven de vakantieregio Zell am See – Kaprun uit en is tevens de naamgever van het gletsjerskigebied. Je eerste 3000-er beklimmen is natuurlijk best een beetje spannend en daarom is het goed rustig te beginnen. De Kitzsteinhorn beklimmen leent zich uitstekend voor relatieve beginners. Het is namelijk niet zo dat je uren lang moeten lopen en klimmen om de top te bereiken. Dankzij het skigebied brengen de liften je hier al tot boven de 3000 meter en tot aan de voet van de berg. Tot aan de top hoef je dan nog maar een kleine 200 hoogtemeter te voet af te leggen. Een ideale start dus!

Je eerste 3000-er beklimmen…

…Doe je natuurlijk met een echte berggids! Ik heb afgesproken met Hans Peter van Tauernguide en hij gaat mij vandaag veilig naar de top brengen. En dat is nodig ook, want het heeft de dagen voor onze tocht hier boven nog enorm gesneeuwd. Tja, dat kan hoog in de bergen het gehele jaar natuurlijk voor komen. Voor mij extra leuk, want het is niet mijn eerste keer dat ik de Kitzsteinhorn beklim. Twee keer eerder stond ik al op de top, maar nooit had ik een beklimming in de sneeuw. #uitdaging

Veiligheid is belangrijk

Een eerste 3000-er beklimmen is nooit helemaal zonder gevaar. Hoog in de bergen is het trouwens altijd goed opletten natuurlijk. Maar als je de risico’s beperkt dan is het uitstekend te doen. Door op pad te gaan met een ervaren berggids kan er eigenlijk niets gebeuren. Zo ook vandaag met Hans Peter. Hij heeft voor iedereen een klimgordel en helm bij zich en een goed stevig touw. Mocht er iemand onverhoopt uitglijden dan kan hij vliegensvlug reageren en ons opvangen. Gelukkig was het niet nodig, maar het is tijdens de klim wel een fijne gedachte.

Het bereiken van de top is een heerlijk gevoel

De tocht naar de Kitzsteinhorn is niet lang. Zelfs met deze sneeuw waren we binnen 45 minuten op de top. En hoe kort de inspanning van deze klim ook is, het is en blijft een magisch gevoel om zo’n top te bereiken. Je voelt je zo sterk, zo groot, maar tegelijkertijd ook weer heel klein. Wat zijn de bergen toch mooi! Vandaag hadden we echt geluk, want terwijl we tijdens de beklimming vaak in de mist zaten, trok het bij aankomst op de top helemaal op. Wauw! en wat heb je hier dan een uitzicht. Over het gletsjerskigebied kijk je prachtig naar Zell am See. Ook de hoogste berg van Oostenrijk is uitstekend te zien, alsmede vele andere bergen van 3000 meter en hoger. De Kitzsteinhorn als eerste 3000-er is echt een aanrader!

Op de top ben je er nog niet…

Je eerste 3000-er beklimmen is pas succesvol geweest als je ook weer veilig beneden bent. Hoe groot de euforie vaak op de top ook is, je moet altijd nog naar beneden. Stap voor stap en vooral niet te snel  willen afdalen is een goede manier om veilig thuis te komen. Vandaag was het met de sneeuw zo nu en dan best even oppassen, maar we hebben het gered. Hans Peter, dank je wel!

Wil jij dit nu ook een keer?

Dat kan! In de zomermaanden wordt de beklimming van de Kitzsteinhorn ieder woensdag (eind juni – begin september) als activiteit aangeboden. De tour wordt aangeboden voor iedereen van 12 jaar en ouder en kost per persoon tussen de €70,00 en €87,00.  In de prijs inbegrepen zijn de lifttickets, de klimspullen en de berggids. Na de beklimming heb je trouwens nog alle tijd om de Gipfelwelt 3000 te bezoeken. Doen dus!

Wil jij ook de Kitzsteinhorn beklimmen?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.