fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Der Geheimtipp!

De spectaculaire Sigmund Thun Klamm in Kaprun overdag én in de avond!

De Sigmund Thun Klamm in de vakantieregio Zell am See – Kaprun is een spectaculaire kloof van meer dan 30 meter diep en 320 meter lang. De kloof is toegankelijk via een constructie van houten bruggen en paden. Het smeltwater uit de bergen baant zich een weg door de kloof. In onze nieuwste aflevering van ‘Der Geheimtipp!’ brengen we een bezoek aan de kloof en dat doen we zowel overdag áls ook in de avond. En dat levert spectaculaire beelden op, kijk zelf maar.

Sigmund Thun Klamm in Kaprun: trekpleister sinds 1893

De Sigmund Thun Klamm werd al in 1893 (!) voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het toerisme. Sindsdien is het een belangrijke trekpleister voor de regio. En dat is niet zo gek ook, want het ruige water, de mooie rotsformaties en de inval van de zon maken de Klamm tot een bijzonder geheel. Bovendien ligt de Klamm vrijwel direct naast het dorp Kaprun dus daarmee is de plek super makkelijk toegankelijk. Wat ons betreft is een bezoek een must als je in de buurt bent!

Het ontstaan van de Sigmund Thun Klamm

Zo’n 14.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd was de hele vakantieregio van Zell am See – Kaprun nog bedolven onder een dik pak ijs. Toen het ijs langzaam wegtrok, creëerde het een diepe kloof en zocht het smeltwater zich een weg door de rotsen. Deze diepe kloof is bij de opening van de eerste route door de kloof in 1893 vernoemd naar Sigmund Graf von Thun, gouveneur van de stad Salzburg destijds. Hij was diep onder de indruk tijdens zijn eerste bezoek aan de kloof.

De kloof is tegenwoordig niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister, maar ook onderdeel van de waterkrachtcentrale in en rondom Kaprun. Wellicht ken je ook de stuwmeren boven Kaprun, die zijn onderdeel van hetzelfde netwerk aan meren, tunnels, waterleidingen en dammen die verantwoordelijk zijn voor de productie van een enorme hoeveelheid stroom. Bij de ingang van de Klammsee vind je ook een klein museum (gratis toegankelijk) met meer uitleg over de waterkrachtcentrale in en rondom Kaprun.

Combineer je bezoek met een wandeling of picknick bij de Klammsee

De kloof is op zichzelf al de moeite waard om te bezoeken, maar je kunt je bezoek prima combineren met een wandeling of picknick bij de Klammsee. De prachtige turquoise Klammsee vind je bovenaan de kloof en vormt eigenlijk de ‘voedingsbron’ voor het water dat door de kloof stroomt. Het is een heerlijk rustige plek met mooi uitzicht over de omliggende bergwereld. Het water is koud, maar als je durf kun je er op een hete zomerdag best een duik nemen!

Zowel overdag als in de avond geopend

De Sigmund Thun Klamm is zoals gezegd een belangrijke trekpleister voor de regio. Maar wat niet iedereen weet, is dat de kloof in het zomerseizoen ook op sommige avonden geopend is. ‘Die Klammlichter’ verlichten de kloof in de avonden in allerlei verschillende kleuren. Hoewel de kloof overdag al spectaculair is, wordt het ‘s avonds met al die gekleurde lichten nóg een beetje mooier. De magische show van water en de gekleurde lichten geven een extra dimensie aan je bezoek aan de kloof. Kortom, wat ons betreft een echte Geheimtipp!

Reguliere openingstijden & entreeprijzen Sigmund Thun Klamm

De openingstijden van de kloof zijn gedurende het seizoen verschillend. Voor de meest actuele stand van zaken bekijk je het beste deze pagina op de website van de Sigmund Thun Klamm.

Normaal: 8.30 tot 17.00 uur.
Zomer: 8.30 tot 19.00 uur
Herfst: 10.00 tot 15.00 uur.

De reguliere entreeprijs (2022) voor een bezoek overdag is € 6,50 voor volwassenen, € 4,40 voor kinderen van 6-15 jaar en gratis voor kinderen tot 6 jaar.

Openingstijden & entreeprijzen ‘Klammlichter’ Sigmund Thun Klamm (in de avond)

Tijdens het zomerseizoen is de kloof ook op sommige avonden geopend. In het voor- en naseizoen is dit op vrijdagavond, in het absolute hoogseizoen is de kloof zowel op vrijdag als ook op dinsdagavond geopend. Omdat de zon op verschillende momenten onder gaat, is de kloof in de verschillende maanden op verschillende tijden geopend.

Juni: vanaf circa 21.30 uur.
Juli: vanaf circa 21.15 uur.
Augustus: vanaf circa 21.00 uur.
September: vanaf circa 19.30 uur.

Voor de meest actuele informatie bekijk je het beste deze pagina van de Sigmund Thun Klamm. De entreeprijs (2022) voor de Klammlichter in de avond is wat hoger dan een bezoekje overdag: € 12,00 voor volwassenen en € 6,00 voor kinderen tussen de 6 – 15 jaar en gratis voor kinderen tot 6 jaar.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.