fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Der Berg Ruft!

Maiskogel Trail in Kaprun: de ideale freeride mountainbike trail voor beginners

Yes! Het is weer tijd om te gaan biken. Elke keer als wij op pad worden gestuurd met de mountainbike voor nieuwe opnames dan ben ik helemaal in m’n nopjes. Want waar deze sport tot een paar jaar terug mij nog onbekend was, begin ik het steeds leuker te vinden. En dan heb ik het over freeride of downhill mountainbiken welteverstaan. In deze aflevering van ‘Der Berg Ruft!’ proberen we de relatief nieuwe Maiskogel Trail in de vakantieregio Zell am See – Kaprun! Klaar voor de start?

Freeride mountainbiken is helemaal hot

Freeride of downhill mountainbiken in de bergen is helemaal hot. En dan bedoel ik niet dat het warm is (dat was het óók op onze opname dag, maar dat terzijde). De sport groeit als een gek in Oostenrijk en steeds meer regio’s leggen steeds weer nieuwe routes of ‘trails’ aan. Zo zie je de laatste jaren ook nieuwe routes ontstaan in de regio Zell am See – Kaprun. Hoewel er regio’s zijn met een uitgebreider aanbod, is de nieuwe Maiskogel-Trail op de ‘Hausberg’ van Kaprun een mooie toevoeging voor het gebied.

Met de juiste uitrusting op naar de start!

Onze uitrusting voor de dag huren we bij Bründl Sports, direct bij het dalstation van de MK Maiskogelbahn in Kaprun. Ondanks dat dit een mooie route voor beginners is, is het mountainbiken niet zonder risico’s. Belangrijk dus om goed beschermd op weg te gaan met de juiste uitrusting.

De MK Maiskogelbahn brengt ons vervolgens vanuit het centrum van Kaprun tot aan het bergstation op zo’n 1.570 meter hoogte. Veel dagtoeristen nemen vanaf hier de 3K K-onnection naar de gletsjer op de Kitzsteinhorn, maar voor de Maiskogel Trail ben je hier al op de juiste plek. Direct bij het bergstation van de MK Maiskogelbahn is het startpunt van de 4,6 kilometer lange trail.

MK Maiskogel Trail: ideale freeride mountainbikeroute voor beginners

Waar veel freeride mountainbikeroutes behoorlijk pittig kunnen zijn, vind je op deze trail geen extreem scherpe bochten en geen steile afgronden. Heerlijk dus om rustig naar beneden te cruisen. Zonder dat het saai word. Vanaf het bergstation op 1.570 meter hoogte brengt de strak aangelegde route je naar het middelstation op 1.137 meter hoogte. De officiële route gaat dus niet helemaal terug naar het dorp. Aan het einde van de dag kun je overigens wel de gewone autoweg terug naar het dorp nemen.

Over alpenweides en door de bossen terug naar het dal

De Maiskogel Trail biedt een mooi uitzicht op de omliggende bergwereld van Zell am See – Kaprun. Op sommige punten zie je de Zellersee en ook de Schmittenhöhe aan de overkant is altijd mooi in zicht. Over de alpenweides (die in de winter omgetoverd worden tot skipiste) en door de bossen op de Maiskogel brengt de trail je door een gevarieerd landschap. Een absoluut pluspunt van onze ervaring: de route is helemaal niet druk, en dat in het hoogseizoen! Je hebt dus alle tijd en rust om op je eigen tempo naar beneden te gaan. Bij het bergstation van de MK Maiskogelbahn vind je ook nog eens een gezellig bergrestaurant voor een lekkere lunch of pauze.

Overige trails in de regio voor de waaghalzen

Mocht je snel uitgekeken zijn op de Maiskogel Trail, niet getreurd. Er zijn meer routes in de omgeving. Voor de overige freeride routes in de regio Zell am See – Kaprun moet je de Kitzsteinhorn op. Hier vind je tussen Alpincenter, Langwied en het dal namelijk ook nog de Bachler Trail (5,2 kilometer), Wüstlau Trail (7,7 kilometer) en de Geisstein Trail (3 kilometer). Deze drie routes zijn behoorlijk pittig en ervaring is nodig. Meer informatie over de verschillende routes vind je op deze pagina op de website van de Kitzsteinhorn.

 


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.