fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Puur Oostenrijk

Op bezoek bij Simon en Simone: traditionele kaasmakers op de alm in het Bregenzerwald

Een Oostenrijkse alm bezoeken heeft altijd wel iets bijzonders. Op zoek naar dat echte ‘Almgevoel’ gaan wij een alm bezoeken in het Bregenzerwald. In de sporen van de Almtraditie zijn wij in onze nieuwe serie Puur Oostenrijk op zoek gegaan naar het verhaal achter deze almen. Waarom toch ieder jaar al die moeite om met de koeien de bergen in te trekken?

Dit artikel en deze video is een samenwerking van Oostenrijk TV met het Oostenrijkse Toerismebureau.

Op zoek naar de Almtraditie

Tijdens onze reis door het Bregenzerwald staat ook een bezoek aan een echte alm op de planning. Of eigenlijk ‘Alpe’, zoals de almen hier in Vorarlberg worden genoemd. Hier in het Bregenzerwald staat de Almtraditie dan ook hoog in het vaandel. Het almleven blijkt meer dan een traditie te zijn; het is ook een overtuiging, merken wij gedurende ons bezoek.

Thema van de dag: 3-stufen Landwirtschaft

Het Oostenrijkse landschap zoals wij dat kennen is (vooral) te danken aan de manier waarop al honderden jaren de mensen hier met hun vee om gaan. Dit wordt ook wel de 3-Stufen Landwirtschaft genoemd, oftewel: boeren op 3 lagen/niveaus. De drie lagen verwijzen naar de manier waarop de boeren door het jaar heen met hun vee tussen de dalen en de almen bewegen. Wil je nu meer over de 3-Stufen weten, bekijk dan ook echt even de video. Daar leggen we je namelijk piekfijn uit wat deze niveaus zijn.

Alm bezoeken in het Bregenzerwald

Om meer over het Almleven te weten te komen bezoeken wij de Alpe Greussings Wildmoos. Deze prachtige alm ligt hoog boven het dorpje Bezau en midden in een prachtig wandelgebied. Op deze alm van Simon en Simone (Ja echt waar!) ben ook jij van harte welkom! Gedurende de zomermaanden kan je hier genieten van hun zelfgemaakte kaasspecialiteiten. Echt een aanrader!

Terwijl wij bij de Alpe Greussings Wildmoos arriveren, zijn Simon en Simone nog druk in de weer met de kaasproductie. We hebben het geluk even achter de schermen mee te kunnen kijken. Wat een machtig mooi werk zeg.

Het almleven is noodzakelijk voor de natuur

Op de Alpe Greussings Wildmoos ben jij dus ook welkom. Simon en Simone zijn een jong stel dat super open is en het leuk vindt om over het almleven te vertellen. Terwijl wij natuurlijk ook genieten van de heerlijke kaas vertelt Simone ons nog dat er vele redenen zijn om de traditie van de 3 Stufen Landwirtschaft in stand te houden. Zo is het onder andere noodzakelijk om te zorgen dat het Alpenlandschap zoals wij dat kennen behouden blijft. Zou er zomers geen vee grazen op de almen, dan zouden de weides binnen enkele jaren veranderen in een bos. Ook voor het vee is het gezond niet altijd maar hetzelfde gras te eten. Hier op de Hochalpe groeien er ook vele kruiden tussen het gras. Deze zorgen weer voor de unieke smaak van de Bergkäse. Maar bovenal blijkt het voor Simone en Simon ook echt een overtuiging en passie om het leven te leven dat honderden jaren geleden ook hun voorouders al leefden.

Simon en Simone volgen? Dat kan! Ze hebben namelijk een eigen Instagrampagina


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.