fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Aflevering 5

Geheimtipp: Georunde Rindberg in Bregenzerwald

Dit is een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

Tijdens mijn bezoek aan de regio Bregenzerwald werd ik meegenomen naar een plek (de Rindberg) waar in 1999 een gigantische aardverschuiving heeft plaatsgevonden. Een grote ramp voor de betroffen gemeente Sibratsgfäll; hele huizen, boerenstallen en zelfs het lokale kappelletje werden tot wel honderden meters meegenomen. Sommige gebouwen heeft men kunnen redden, andere heeft men moeten afbreken. Bijna 20 jaar later zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar. De Georunde Rindberg is een informatieve wandeling door dit gebied die je laat zien wat het betekent als de aarde zich uit het niets in beweging zet.

Het huis is in tact, maar alles staat scheef

De Georunde Rindberg leidt ook langs een huis dat destijds betroffen was. Dit huis is destijds meters verschoven, maar volledig in tact gebleven. Wel is het compleet scheef komen te staan. Volledig onbewoonbaar natuurlijk, maar wel heel interessant om de gevolgen te kunnen ervaren. Het huis dient tegenwoordig dan ook als een soort museum en is het hoofdonderdeel van de Georunde Rindberg.

Bij de eerste stap die je binnenzet merk je direct dat je evenwichtsorgaan even uit balans raakt. ‘Dit klopt niet’. Alles is scheef, en fors scheef. In het huis hangen allerlei foto’s en beschrijvingen van wat er in 1999 gebeurde. Indrukwekkend.

Een boer merkte dat er iets niet klopte

Dankzij de alertheid van een boer heeft men destijds veel mensen nog tijdig kunnen evacueren. Bij het opstellen van de hekjes op zijn weide merkte hij dat alles wat hij de dag er voor had neergezet, de volgende dag helemaal slap hing. Daardoor merkte men dat de helling aan het bewegen was en heeft men tijdig kunnen reageren. Dit was overigens geen lawineachtige aardverschuiving waarin in een keer alles naar beneden komt. Nee, de aarde begon langzaam, eerst centimeters, daarna decimeters per dag te bewegen. Daar kwam een enorme kracht bij kijken en alles werd meegenomen. Met man en macht heeft men geprobeerd bepaalde gebouwen te redden, hetgeen slechts deels is gelukt.

Georunde Rindberg: indrukwekkend

De wandeling door het gebied brengt je langs meerdere informatiepunten. Deze punten laten je zien en voelen wat het betekent als van de ene op de andere dag alles scheef komt te staan. Het is echt indrukwekkend om te zien hoe ver sommige gebouwen zijn verplaatst. Wat een kracht! Ook valt op dat hier de stroomvoorziening volledig bovengronds loopt. Dit komt, omdat de aarde tot op de dag van vandaag nog altijd in beweging is. Enkele centimeters per jaar. Je zal er maar wonen! Alertheid in dit gebied is en blijft gevraagd.

Voor mij is de Georunde Rindberg een echte Geheimtipp voor tijdens je vakantie in Vorarlberg en in het bijzonder in het Bregenzerwald. Eigenlijk een ‘must see!’. Het is hier bovendien een prachtig wandelgebied. Aanrader!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.