fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Fotoverslag

Herfstwandelen aan het einde van de wereld in Sportgastein

Welkom aan het einde van de wereld. Beter bekend als Sportgastein. Zo voelde het voor mij in ieder geval tijdens onze herfstwandeling die we achter in het dal van Gastein maakten. Tijdens onze herfsttrip naar Gastein maakten we een nieuwe aflevering over de yogaherfst én maakten we deze prachtige herfstwandeling in Sportgastein. Een kleine impressie van het magische landschap en de herfstsferen.

De kleurrijke herfst in Gastein

De dagen worden korter, de temperaturen dalen, en de bladeren van de bomen kleuren geel, goud en rood. De herfst is begonnen. Stiekem misschien wel het mooiste seizoen in de Oostenrijkse bergen. Ook Gastein wordt een kleurrijke oase in dit ‘tussenseizoen’. Tijdens de herfst in Gastein zijn er nog meerdere liften geopend die je de berg op brengen. Soms ligt er al sneeuw op de bergtoppen, maar grote kans dat je ook gewoon nog je zonnebrandcrème mee moet nemen voor het heerlijke herfstzonnetje.

Natuurlijk kun je tijdens de herfst in Gastein prachtig wandelen, mountainbiken of genieten in de thermen, maar ook yoga is een populaire bezigheid in dit bijzondere dal. Op de eerste dag van onze trip naar Gastein maakten we een herfstwandeling op de Schlossalm én hadden we een yogasessie bovenop de berg. Tijdens onze tweede dag van onze trip brachten we een bezoekje aan Sportgastein voor nóg een prachtige herfstwandeling.

Sportgastein voelt als het einde van de wereld

In het dal van Gastein vind je de dorpen Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein. Als je goed op de kaart kijkt zie je hélemaal achterin het dal ook nog Sportgastein liggen. Een dorp is het niet, want op een paar almen én een skilift na (die alleen in de winter geopend is), vind je hier niet veel. Of nouja, je vindt er genoeg: je bevindt je hier namelijk middenin het hart van nationaal park de Hohe Tauern. De Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de hele Alpen en één van de grootste natuurgebieden van Europa. In de Hohe Tauern vindt je Oostenrijks hoogste berg (de Grossglockner, 3.789 meter), de hoogste watervallen van Europa (Krimmler watervallen), uitgestrekte gletsjers én dus Sportgastein.

Talschluss van het dal van Gastein

Je bereikt Sportgastein via de (betaalde) Gasteiner Alpenstrasse. Deze volg je simpelweg tot je niet meer verder kan. Sportgastein is namelijk het ‘talschluss’ van het dal: hier loopt het dal dood en kom je alleen te voet verder. Met de auto kom je alleen verder met de autotrein (die via een tunnel uitkomt in Karinthië). De uitgestrekte hoogvlakte van Sportgastein wordt omringd door de hoge bergtoppen van de Hohe Tauern die op deze manier een natuurlijke barrière vormen.

Verschillende eenvoudige herfstwandelingen

Wij parkeerden onze auto bij het Valeriehaus. Dit Alpenrestaurant is óók in de herfst geopend, dus een mooi start- en eindpunt voor je herfstwandeling. Hier op de hoogvlakte van Sportgastein kun je verschillende (eenvoudige) rondes lopen. Uiteraard kun je vanuit hier ook meerdaagse wandeltochten maken, maar de meeste berghutten zijn in de herfst in Gastein al gesloten. Wij houden het dus bij de ‘Sportgastein Naturschauweg’, een eenvoudige ronde van zo’n 1,5 uur over een breed pad. Tijdens de wandeling heb je telkens weer schitterende uitzichten op de 3.000ers van de Goldberggruppe, verschillende watervallen, riviertjes én een aantal ‘urige’ almen.

Terwijl ik over de hoogvlakte liep werd ik nieuwsgierig hoe het hier hartje winter zou zijn of in de zomer als alle almen geopend zijn. Vast en zeker moest dat ook bijzonder zijn. Maar één voordeel heeft de herfst in ieder geval: je zult hier net als wij bijna alleen zijn. En in het uitgestrekte landschap, met een herfstwindje, goudgele bomen en een herfstwindje erbij krijg je toch een beetje dat einde van de wereld gevoel. En zeg nou eerlijk, waar ervaar je dat tegenwoordig nou nog écht?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.