fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Aflevering 3

Geheimtipp: Alles Käse – Bsuach uf dr Mittelalp Kleinwalsertal

Dit is een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

ALLES KÄSE? – Bsuach uf dr Mittelalp Kleinwalsertal stond er op mijn programma en op dat moment wist ik al dat ik mijn Geheimtipp voor jullie gevonden had! Maar wat het precies zou zijn, wist ik op dat moment nog niet. Verzamelpunt is het centrum van Riezlern waar een gids een korte uitleg over het verloop van de middag geeft. Het blijkt ongeveer een uur lopen te zijn naar de Mittelalp en daar gaan we samen met de boer kaasmaken.

Een kleine wandeling

De wandeling is een eenvoudige, geschikt voor de hele familie en duurt werkelijk precies één uur. Door het bos, door de almweides, langs een beekje en dan ineens ligt daar de Mittelalp Kleinwalsertal. Wanneer de Mittelalp in zicht komt blijf je automatisch even staan: wat een plaatje! wat een plek! Een paar hutjes in de almweides. Simpel maar mooi. De parasols op het terras nodigen al uit om lekker te komen genieten van lokale specialiteiten. Wat moet het hier lekker zitten zijn.  Voor mij vandaag niet het terras, want wij zijn hier vandaag met een ander doel.

Kaasmaken op de Mittelalp Kleinwalsertal

Eenmaal binnen word je direct terug in de tijd geworpen. Een echt oude, maar sfeervolle hut. Helemaal passend bij het doel waarvoor we hier zijn: kaasmaken. We krijgen dan ook een gepassioneerd verhaal te horen van een boer die precies weet hoe je de beste Bergkäse maakt. Terwijl Gerhard gepassioneerd zijn verhaal doet krijg je een drankje en een lekkere Brettljause, gemaakt van eigen producten.

Het verhaal van Gerhard duurt ongeveer een uur. In dit uur krijgen we niet alleen buitengewoon veel informatie over het leven op de Alp en het proces van kaasmaken, maar maken we ook de kaas. Gerhard gooit de frisse melk in een grote pan en terwijl hij zijn verhaal doet verandert de melk langzaam van vorm. Niet vanzelf natuurlijk, want wij mogen hem helpen. En geloof het of niet, maar na een uur tijd hebben we een kaas gemaakt. Nou ja, het begin van een goede kaas dan. Want uiteraard moet een echt goede Bergkäse wel nog een tijdje rijpen!

Wat is het geheim van een goede Bergkaas?

Natuurlijk kan je in een uur tijd geen volledige kaas maken. Maar het eerste begin en de verandering van de melk tot iets wat al op kaas lijkt (Het lijkt erg op de ‘Hüttenkäse’ die je in de supermarkt kunt kopen) is wel mogelijk. Uit Gerhard zijn gepassioneerde verhaal zijn wel de grote lijnen van het kaasproces te halen en dat ziet er ongeveer zo uit:

 • De koeien melken en de verse melk bij ongeveer 12 – 14 °C laten rijpen (ca. 10 uur)
 • De melk in een grote koperen pan verwarmen tot 33 °C
 • Kalfsleb (Wat is dat?) toevoegen
 • Laat de melk ca. 30 minuten indikken
 • De ingedikte melk dien je met een special mes in de pan in stukjes te snijden
 • Daarna verder verhitten tot 53 °C en 1,5 uur lang roeren
 • De ontstane ‘eerste’ kaas middels een speciale kaashandoek uit de pan halen
 • Deze ‘eerste’ kaas goed samendrukken in een kaasvorm en het resterende vocht ca. 20 uur lang (bij 20 x de massa van kaas) uit de kaas persen
 • De kaas 1-2 dagen in een zoutbad leggen
 • Daarna wordt de kaas in de kaaskelder gebracht en wordt daar regelmatig omgedraaid en goed verzorgd
 • Tenminste 3 maanden laten rijpen
 • Hoe langer gerijpt, hoe krachtiger de smaak van de kaas

 

Ik zou zeggen: proberen maar! 😉

Hoe kan ik dit ook doen?

Van half mei tot eind oktober is dit iedere woensdag middag mogelijk. Deze activiteit kan iedereen boeken via het Kleinwalsertal toerisme. Het lijkt een hele geliefde activiteit te zijn, want zelfs eind mei was de activiteit met 15 deelnemers goed bezet! Vergeet je dan ook zeker niet bijtijds aan te melden. Wat natuurlijk altijd kan is een gewoon bezoek aan deze Alp brengen. De Mittelalp Kleinwalsertal is namelijk ook gewoon geopend voor een aangename pauze tijdens een wandeling. Waarschuwing: als je hier eenmaal zit vergeet je de tijd en ga je niet snel meer weg! 🙂


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.