fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Hausgemachte Germknödel gevuld met heerlijke jam

Germknödels, je moet ze absoluut geproefd hebben. You Love it you hate it… Dat is zeker zo bij Germknödel. Alleen de meeste “haters” hebben het, bij navraag, nooit geprobeerd. Het ziet er namelijk zo raar uit met dat zwarte poeder. Of ze hebben het ergens gegeten waar het niet homemade gemaakt wordt en dat kan nog al eens voorkomen, helaas. Eet ze zo veel mogelijk daar waar ze ‘hausgemacht’ zijn! Het is zoiets als de keuze uit verse pannenkoeken of voorverpakte pannenkoeken uit het koelvak. Een groot verschil in smaak en textuur!

Voor iedereen die denkt Germknödels niét lekker te vinden: ik zou zeggen hou je van briochebrood met huisgemaakte jam, dan houd je zeker ook van Germknödel. Heb ik je overtuigd? Word je een “hater” of een “lover”?  Is het je “eerste-Germknödelkeer”, deel er dan eentje met je vrienden. En laat even weten in welke Stube of Berghut jij de lekkerste Germknödel hebt gegeten. Of thuis?


Ingrediënten Germknödel

voor 8 knödels

500 gr bloem
60 gr suiker
130 gr boter (kamertemperatuur)
2 eieren
1 eigeel
1 zakje gedroogde gist
200 ml volle melk (lauwwarm)
snufje zout
1 citroen (rasp)
150 gr jam (bv aardbeien of pruimen)

Ook nodig: vergiet, grote diepe pan met afsluitbare deksel, aluminiumfolie, gesmolten boter, maanzaad fijngemalen met een vijzel of koffiemolen), poedersuiker, spuitzak met een scherp langwerpig spuitstuk.


Bereiding Germknödel

Duur bereiding 15 minuten + stoomtijd 30 minuten / Rijstijd deeg: 60 minuten+ 30 minuten

Los de gist op in lauwwarme melk en meng dit met de bloem, suiker, zachte boter, eieren, eigeel, zout en citroenrasp. Kneed alles tot een soepel, elastisch brooddeeg.  Laat 1 uur afgedekt rusten op een warme plek in huis, tot het volume verdubbeld is. Maak 8 gelijke bolletjes uit het deeg, druk plat om de lucht eruit te laten. Bol de stukjes deeg op (zie tips) en laat afgedekt nog eens 30 minuten rijzen.  Breng een grote pan met water aan de kook, hang hierin een vergiet en leg vier deegbolletjes erin. Sluit de pan goed af met een deksel, eventueel met behulp van alufolie compleet afdichten. Laat ze 30 minuten gaar stomen en herhaal dit voor de rest van de knoedel. Laat de Germknödel afkoelen, vul een spuitzak met een spits uiteinde met de gewenste jam en spuit de rijkelijk in. Dien op met gesmolten boter en bestrooi met wat poedersuiker en gemalen maanzaad. Vanillesaus past hier trouwens ook erg goed bij. Te ingewikkeld? ga dan de volgende keer lekker Germknödel eten in de bergen en laat mij weten waar ik naar toe moet voor mijn shot Oostenrijkgevoel!


Geheimtipps

Broodmix tip: Je zou deze Germknödel ook best kunnen maken met een pak witte broodmix. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar ik zou water vervangen door volle melk en misschien een theelepeltje suiker toevoegen. Laat je me weten of het lekker is?

Authentiek recept: het authentieke Germknödel recept voegt de jam al toe vóór het stomen. Dit kan natuurlijk ook, maar vergt wat oefening omdat de jam er makkelijk uit “knalt” tijdens het stomen. Voor de eerste keer zou ik het volgens mijn recept proberen.

Opbollen: is een bekende term in de bakkerswereld. Je kunt dit op youtube opzoeken maar het betekent dat je bolletjes deeg plat drukt met een hand, een paar keer al duwend rond draait en dan je hand opbolt en het bolletje los in je hand een paar keer over de tafel ronddraait (losjes). Je voelt de spanning in het deeg toenemen, dan weet je dat je het goed hebt gedaan;-) en je broodje rijst beter.

Vastplakken voorkomen: vet de bolletjes deeg, vóór het stomen, lichtjes in met gesmolten boter zodat ze niet zo snel vastplakken aan het vergiet.


Resultaat

Je haalt met deze fluffy Germknödels meteen het Alpenhütte-gevoel in huis. Hou je echt niet van gesmolten boter, giet er dan heerlijke custardsaus over.

 

Germknödel recept

Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.