fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Goulashsoep: slowfood voor in het weekend

Ook zo’n zin in de winter, een haardvuur in de hut, nagloeiend van een heerlijke dag skiën? Ik vind dat daar dan een langzaam gestoofde Goulashsoep bij hoort! Voor jullie hier een origineel Goulashsoep  recept, “Slowfood” deze keer. Veel werk is het niet, het duurt wel lang… 6 uur pruttelen in de oven.

Mijn oma begon hiermee de avond van te voren en zette de pan op een lage stand in de oven. Ik kan me voorstellen dat dat heel goed zou gaan in zo’n mooi Aga-fornuis. Die heb ik niet, dus ik begin er s’ochtend mee en laat het de hele dag in mijn oven pruttelen. Neem nu de tijd voor een mooi boek uit je bucketlist of ga een mooie wintersportbestemming uitzoeken. Het is weekend en het resultaat is super mals vlees in een perfecte Goulashsoep. Guten Appetit!


Ingrediënten Goulashsoep recept

Echte Goulashsoep voor 6 personen

1 kg uien
3 el ganzenvet of geklaarde boter
1 kg magere runderlappen
100 gr paprikapoeder (mild-zoet)
4 el paprikapoeder (scherp)
1 klein blikje tomatenpuree
3 dl rode wijn
5 dl runderfond
3 teentjes knoflook (uitgeperst)
2 rundermergpijpjes
4 tl karwijzaad
1 tl marjoraan
0,5 tl tijm
1 citroen (rasp)
zout & peper
4 Charlotte aardappels of andere hardkokende soort
0,5-1 L Runderbouillon
ook nodig: gietijzeren pan met deksel die in de oven mag/kan.


Bereiding

Duur bereiding Goulashsoep recept:  6,5 uur, 80-100°C

Snijd de uien in grove ringen en stoof ze zachtjes tot ze geel-glazig zijn. Niet aanbakken! Snijd de runderlappen in blokjes en leg dit op de uien. Laat dit geheel, zonder te roeren, 15 minuten zachtjes stoven. Het vlees gaart òp de uien en laat sap los. Lekker laten gaan op een heel laag vuur, zonder te roeren! Strooi de paprikapoeders erover en voeg tomatenpuree toe. Nu al roerend het vlees, op een middelhoog vuur, zachtjes aanbakken. Let op de paprikapoeder mag niet aanbranden, dat wordt bitter.

Als al het vocht verdampt is voeg je wijn, fond, knoflook, marjoraan, tijm, citroenrasp en mergpijpjes toe.  Zet de pan met de deksel erop in een voorverwarmde oven van 80-100 °C en laat dit een uurtje of 6 zachtjes slowcooken.  Voeg na 6 uur stukjes aardappel en de rest van de bouillon toe en laat nog 20 minuten meekoken.  Heb je ondertussen je wintersportvakantie kunnen boeken? Dan begint nu je voorpret met deze überlekkere Goulashsoep !


Geheimtipps

Slowfood: Heb je weinig tijd, door het vlees te snel te koken wordt het taai. Maak dus Goulasch alleen als een paar uur rustig de tijd hebt.

Op het fornuis: Je kunt de Goulasch eventueel ook heel zachtjes gaar stoven op het allerlaagste pitje dat je hebt. Maar ook op deze manier kan het 3-4 uur duren voor je  Gulasch lekker is & het vlees niet meer taai.

Aanbraden van het vlees: wij zijn gewend om het vlees hard aan te braden zodat het een bruin korstje krijgt. In dit recept stoof je het vlees bovenop de uien en het aanbraden begint pas nadat je paprikapoeder hebt toegevoegd. Blijf dan wel goed roeren omdat paprikapoeder niet mag aanbranden. Dit geeft een vervelende bittere smaak.  Blijf dus bij het aanbakken goed roeren en voeg op tijd de wijn en fond toe.

Wat is èchte Gulasch? Daar lopen de meningen uiteen: met/zonder knoflook, met/zonder aardappel, rundvlees of varkensvlees, veel ui/weinig ui,  manier van bereiding, etc, etc.  Het enige wat voor mij telt is de gelijke hoeveelheid uien en rundvlees. En natuurlijk de specerijen karwijzaad en verschillende soorten paprikapoeder.  Voeg verder toe wat jij lekker vindt!

Gulasch of Gulaschsoep? Je kunt de bouillon later in het recept ook weglaten en het als Gulasch serveren bij (Oostenrijkse) pasta of rijst.


Resultaat

Zie hieronder: een überlekkere Goulashsoep. Het ultieme Oostenrijkse slowfood. Smakelijk! Alle andere recepten vind je in onze culinaire rubriek.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.