Heb je weer eens weinig tijd en wil je toch iets lekkers op tafel zetten? Liesbeth maakte voor jou deze klassieke Tiroler Gröstl maar dan met zoete aardappel en andijvie. In haar Alpenkookboek vind je meer “herfstige” recepten, zie www.alpenkookboek.nl
Ingrediënten Tiroler Grostl recept
Tiroler Gröstl voor 2 personen:
200 gr slagersspek (in blokjes)
1 rode ui
20 gr (geklaarde) boter
1-2 zoete aardappels (afhankelijk van je trek)
zout & peper
1/2 krop andijvie
2 eieren
4 sprietjes verse bieslook
Bereiding
Duur bereiding Tiroler Gröstl recept: 20minuten
Doe het spek met de boter in een koekenpan en bak zachtjes knapperig. Snijd ondertussen de ui fijn en voeg dit bij het spek. Snijd de zoete aardappels in kleine stukjes en voeg dit toe in de koekenpan. Laat het geheel 10-15 minuten zachtjes bakken tot de aardappels gaar zijn. Was ondertussen de andijvie, snijd deze fijn en meng dit door de aardappelgrosti. Dien op met wat fijngesneden bieslook en 2 gebakken eieren. Dit is verrassend lekkere combi van zout, zoet en bitter, Guten Appetit!
Geheimtipps
Spek: koop het liefst goed spek bij je slager, dit maakt een wereld van verschil
Andijvie: in Tirol eet met vaak andijviesalade bij de gröstl. In Nederland kennen we de andijviestampot. Dat bracht mij op het idee om de andijvie door de gebakken aardappels te mengen, een iets andere variant dan de traditionele Gröstl.
Zoete aardappels: hebben een typische zoete smaak, die goed is te combineren met het zoute spek en de lichtbittere andijvie. Houd je niet van zoete aardappel dan kun je dit gerecht natuurlijk ook met gewone aardappels maken.
Variaties: houd je niet zo van andijvie of zoete aardappel, varieer dan met groentes die jij lekker vindt. Wat ook goed past zijn bv champignons, stukjes paprika, mais of andere leftovers van de vorige dag. Maar dat spiegelei mag niet ontbreken he;-)
Resultaat
Zie hieronder! Smullen maar!