fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Weg met de supermarkt groenteschnitzels!

Vegetarische Schnitzel uit eigen keuken

Heb je oude broodjes en een klein stukje kaas over? Hiermee kun je super makkelijk een vegetarische schnitzel zelf maken! Echt niet moeilijk en met een yoghurt & kruiden dip helemaal om te smullen. Het meeste heb je in huis en zo maak je in een handomdraai een variatie op de vegaschnitzel van de supermarkt, alleen veel lekkerder. Het enige wat ik nog moest aanschaffen was verse spinazie.

Het was onlangs ‘verspillingsvrije week 2021’ en dat bracht mij op het idee om te experimenteren om een vegetarische schnitzel zelf te maken. Ik weet dat ze als Knödel erg in de smaak vallen bij mijn familie dus een schnitzel variatie daarop zat al langer in de planning. Het recept van de Knödel een beetje aangepast en er vervolgens een klap op gegeven en gepaneerd. Het recept deel ik hier voor jullie als eerste om mijn Vega Schnitzel! Laat je me weten wat je ervan vindt?

Ingrediënten vegetarische Schnitzel voor 4-6 personen

1 sjalotje (heel fijn gehakt)
2 teentjes knoflook (uitgeperst)
25 gr roomboter
250 gr verse spinazie
15 gr basilicumblaadjes
1 ei
250 gr oude broodjes (in heel kleine stukjes gesneden)
80 gr Gruyere of oude kaas (kleine blokjes)
zout & peper
grote snuf nootmuskaat
40 gr bloem
2-3 eieren
50 gr paneermeel
olie om in te bakken

Ook nodig: keukenmachine of staafmixer met messen

Bereiding vegetarische Schnitzel

Duur bereiding : 25 minuten

Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes en knoflook zachtjes aan. Doe spinazie, basilicum en ei in de keukenmachine en maal dit tot een fijne saus. Meng de saus met stukjes brood, afgekoelde ui, knoflook en blokjes kaas. Maak op smaak met peper, zout en een grote snuf nootmuskaat. Rol met natte handen 8 tot 12 balletjes en druk deze voorzichtig plat. Zet een bakje bloem, een bakje geklutst ei en een bakje paneermeel klaar. Leg de schnitzeltjes eerst aan beide zijden in de bloem, dan in het ei en als laatste in het paneermeel. Dit mag je goed aandrukken. Bak de schnitzeltjes rondom snel bruin en dien meteen op. Heerlijke met verse doperwtjes, selderijpuree en een yoghurt & kruiden dip (zie Geheimtips hieronder).

Geheimtipps van Liesbeth voor de Vega Schnitzels

Yoghurt & kruiden dip:  Meng 200 gram Griekse yoghurt met uitgeperste knoflook, verse dille, platte peterselie en beetje verse munt. Maak op smaak met peper, zout en paar druppels citroensap.

Selderijpuree: Ik kook stukken knolselderij samen met 2-3 aardappels gaar. Goed afgieten, wat peper en zout erdoor en de staafmixer erop. Ik vind het koud ook lekker!

Leftovers: Ingrediënten als oud brood, stukje oude kaas, basilicumplantje, uien of sjalotten, eieren en kruiden heb je meestal wel in huis. Dus alleen spinazie moest ik nog gaan kopen. Dit is een fantastische manier om je restjes te gebruiken en niets te verspillen. En het is nog erg lekker ook!

Teveel Schnitzels?:  Je kunt de hoeveelheid ook halveren maar ik wilde geen half ei gebruiken. Wij hebben er gewoon 2 dagen van gesmuld. Misschien kun je ze ook invriezen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Resultaat

Ik probeer ietsje minder vlees te eten dus was ik naarstig op zoek naar een alternatief voor de kantenklare Vega Schnitzels. Dit recept vind ik buitengewoon goed gelukt, dus laat mij alsjeblieft weten wat jij ervan vindt. Alle tips zijn welkom! Op zoek naar meer recepten uit de Alpen? Check de culinaire pagina op Oostenrijk TV of bestel mijn Alpenkookboek!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.