fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Home made vlierbloesem- en citruslimonade

In de zomer vind je deze heerlijke frisse vlierbloesemlimonade vrijwel op elke berg- of almhut. Eigenlijk altijd met zelf gemaakte vlierbloesemsiroop. Maar wist je dat je deze zomerse vlierbloesemlimonade ook gemakkelijk zelf kan maken? Voor het moeilijkste onderdeel van het recept voor vlierbloesemsiroop moet je een paar dagen geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Pluk de bloesems ‘s ochtends vroeg, na een paar zonnige dagen. Er zit dan een laagje geel stuifmeel op de kleine bloemetjes en dat geeft nu juist de typerende vliersmaak (zie Geheimtipps). Ga aan de slag, probeer het eens en je zult zien dat veel mensen je vragen waar je ‘deze’ gekocht hebt… Prosit op een mooie zomer in de bergen!🍸🚋

Ingrediënten vlierbloesem & citrussiroop recept voor 2 liter

1 bio-citroen
1 bio-sinaasappel
1kg suiker + 1 L water
25 gr citroenzuur (Toko)
25 takjes vlierbloesem

Ook nodig: een grote 2½ l pot met deksel, of een (schone) emmer als je meer wil maken, kaasdoek, trechter.

Bereiding vlierbloesemsiroop

Duur bereiding : 10 minuten + 3 dagen rusttijd

Spoel de citroen en sinaasappel af onder warm water. Breng 1 kg suiker, citroenzuur en 1 liter water aan de kook en laat 2 minuten afkoelen. Doe de bloesems (met zo min mogelijk groene takjes) in de pot. Voeg daarbij stukken citroen en sinaasappel en overgiet met de hete siroop. Doe de deksel op de pot en zet weg op een koele plek. Roer elke dag even om, dit voorkomt dat er eventueel schimmel op komt. Na 3 dagen giet je de siroop door het kaasdoek en krijgt zo een heldere vlierbloesemsiroop. Knijp het doek goed uit want daarin zitten de lekkerste smaken! Breng dit nog een keer aan de kook en giet de hete siroop in (hittebestendige) flesjes. Goed afsluiten, dan kun je de siroop een paar maanden bewaren (zie Geheimtipps) Maak de siroop aan met voldoende water!

Geheimtipps van Liesbeth voor vlierbloesemsiroop

Plukken: Pluk de vlierbloesem vroeg in de ochtend als het al een paar dagen zonnig, droog weer is geweest. Verzamel alleen de grootste bloemschermen met veel geel stuifmeel. Laat dit zitten!! Dit geeft de meeste smaak aan je siroop. Dus schud de schermen niet uit, verzamel ze in een plastic tas en neem ze zo mee naar huis. Thuis leg je de schermen buiten op tafel : zo lopen de meeste beestjes eruit. Het geeft niet als er een paar blijven zitten want de siroop wordt gezeefd en 2x gekookt.

Groene takjes: Knip zoveel mogelijk groene takjes weg want dat maakt de smaak iets minder lekker!

Citroenzuur: dit zijn een soort korreltjes die te koop zijn bij de Toko of internetwinkel. Citroenzuur verhoogt de houdbaarheid van deze siroop. Je kunt het ook weglaten maar voeg dan het sap van 1 citroen toe bij de tweede kookbeurt en bewaar de fles in de koelkast.

Invriezen:  Ik vries de siroop ook vaak in plastic petflessen in. Dit neemt wel veel ruimte in dus houdt daar rekening meer. (dit is ook een manier om de citroenzuur weg te laten) Maar zo geniet je het hele jaar van de een frisse limonade.

Suiker hoeveelheid: Vaak vragen mensen aan mij waarom er zoveel suiker in de vlierbloesemsiroop zit. Tja..dat is nu eenmaal het kenmerk van siroop en je verhoogt daarmee de houdbaarheid. Houd voor dit recept dus absoluut de juiste hoeveelheden aan anders werkt het recept niet. Wil je minder suiker , maak dan de uiteindelijke limonade aan met minder siroop en meer water.

IJsjes: Maak lekker frisse waterijsjes: vul waterijsvormpjes met aangemaakte sirooplimonade. Erg leuk voor kleine en grote kids.

Resultaat

Je waant je op het terras van de meest idyllische berghut met deze Hollunderblüten limonade. Volgende bergvakantie niet vergeten te vragen he of ze dat ook hebben. Na een lange bergwandeling neem je eerst een Hollunderblüten limo. Veel lekkerder nog dan de siroop uit de winkel, probeer maar eens en laat je me weten wat jij ervan vindt. Op zoek naar meer recepten uit de Alpen? Check de culinaire pagina op Oostenrijk TV of bestel mijn Alpenkookboek!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.