fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

De groeten uit...!

Spectaculaire zonsopkomst en alpaca’s in Eben im Pongau

De eerste nieuwe zomeraflevering van 2021 is een feit! Ik mocht één dag beleven hoe veelzijdig een zomervakantie in Eben im Pongau kan zijn. Misschien ken je dit dorp wel: Eben ligt namelijk centraal in het Salzburger Land en is de buurgemeente van het bekende Flachau. Eben im Pongau ken ik goed qua naam, maar eigenlijk altijd rij ik er op de A10 snel langs, maar wat blijkt? De afslag nemen is de moeite waard!

Zomervakantie in Eben im Pongau: verrassend veelzijdig!

Na een korte verkenningstocht door het dorp krijg ik mijn programma te horen. Er staat mij een afwisselende dag te wachten met liefst drie bijzondere activiteiten. De wekker moet ik wel erg vroeg gaan zetten, want de volgende ochtend start mijn dag met een wandeling naar de Gerzkopf (1707 m) om daar van de zonsopkomst te gaan genieten. Ok, even slikken, maar ik weet inmiddels hoe mooi een zonsopkomst in de Oostenrijkse bergen kan zijn.

Zonsopkomst op de huisberg van Eben im Pongau

03:30 klingelt de wekker mij uit een diepe slaap. Snel de knop omzetten, aankleden, even een cracker eten en dan op weg naar het startpunt van de wandeling. Het is nog pikkedonker en door het bos lopen cameraman Wouter en ik langzaam omhoog. Een ree en een grote haas waren jammer genoeg weer te snel vertrokken om ook nog op video te krijgen, maar we hebben ze toch mooi even gespot zo in de vroege ochtend!

Langzaam wordt het lichter en lichter en komen wij steeds dichter bij de top. Uiteindelijk zijn we net op tijd boven om alles klaar te kunnen zetten om dit unieke moment ook voor jullie op beeld vast te kunnen leggen. En dan…tussen de Bischofsmütze en de Dachstein komt de zon op. Wauw! Tijd om even te genieten…

Uniek beschermd natuurgebied

De Gerzkopf is onderdeel van een fascinerend natuurjuweel en daardoor in 2006 uitgeroepen tot beschermd Natura 2000 gebied. Onderweg kom je namelijk langs een paar kleine bergmeertjes- de “Schwarzen Lacken”. Dit is een bijzonder moerasgebied waar veel beschermde dier- en plantensoorten thuis zijn. De glinstering van het water met op de achtergrond het Dachstein bergmassief is werkelijk waar schitterend mooi! Op de terugweg neem ik hier dan ook echt even de tijd om deze prachtplek in me op te nemen. Daarna is het tijd met een fantastisch uitzicht snel af te dalen, want er wacht nog een vol programma!

Traditionele almhut en echte Alpaca’s

Na de zonsopkomst wandeling werd ik rond het middaguur alweer verwacht in de Moosalm. Een prachtige, traditionele almhut in Eben im Pongau. In de winter ligt de hut direct aan de piste en in de zomer heerlijk stil op de almweide.

Gelukkig had het toerismebureau een E-bike voor mij geregeld. Na de pittige wandeling in de vroege ochtend was dat wel even aangenaam om zonder zware inspanning op mijn gemakje naar de hut te fietsen. Het is sowieso leuk om in Eben im Pongau een E-bike te huren en de bergen in te gaan. De stop in de Moosalm is wat mij betreft een must! Heerlijk bier en traditionele Oostenrijkse kost geven je hier #hetoostenrijkgevoel.

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan een Alpaca boerderij. Heerlijk rustgevend en een perfecte afsluiting van een geweldige dag in Eben im Pongau.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.