fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

HandbikeBattle Kaunertal

Honderd toppers naar de top: “Ik heb mijn hart teruggevonden”

Op 22 juni 2017 vond in Oostenrijk de vijfde editie van de HandbikeBattle Kaunertal plaats. Ruim 100 sporters met een lichamelijke beperking gingen de strijd aan met zichzelf en een pittige berg. Zij leverden niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, maar droegen ook bij aan het verzamelen van interessante onderzoeksgegevens. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog verder te verbeteren. De snelste handbiker was na 1 uur en 21 minuten boven en de laatste topper 6,5 uur later. Iedereen werd als overwinnaar binnengehaald.

Meter voor meter, bocht voor bocht, trok een sliert van handbikers en buddy’s door het prachtige berglandschap, langs het stuwmeer over de Kaunertalergletscherstrasse naar boven. De alpenweides, loslopende koeien, het enthousiaste publiek en de verzorgingsposten zorgden voor afleiding. De deelnemers legden een afstand van 20 km af, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Als je dat helemaal op armkracht moet doen, vraagt dat een enorme inspanning. Onmogelijk zonder training! En dan was deze editie nog eens extra zwaar door de zomerse temperaturen. Bomen en speciaal gecreëerde schaduwplekken, plantenspuiten, natte sponzen en tientallen paraplu’s zorgden voor de broodnodige verkoeling. Het medisch team was extra alert.

HandbikeBattle Kaunertal: ieder zijn verhaal

Op een dag als deze klimmen eigenlijk 100 indrukwekkende verhalen de berg op. Eén van hen was Johnny Karemaker, 38 jaar en teamlid van de TollBridge Bikers uit ’s-Hertogenbosch. Een opvallende baard en tattoos sieren zijn sportieve lijf; je kunt eigenlijk niet om hem heen.

Johnny liep een incomplete dwarslaesie op na een val van het dak en raakte daardoor afhankelijk van een rolstoel. Hij vertelt over zijn strijd: ‘Toen ik ja zei tegen deelname aan de Battle, nam ik me voor om een goede tijd neer te zetten, maar daar ben ik uiteindelijk helemaal niet mee bezig geweest. Ik ben mezelf enorm tegengekomen in de week van de Battle en helemáál op de wedstrijddag. Het heeft veel emoties bij mij losgemaakt. Voor de Battle was ik mezelf kwijt; ik kon me niet neerleggen bij mijn dwarslaesie en was erg onrustig en boos. Ik deed me stoerder voor dan ik was. Tijdens de rit kwamen de afgelopen drie jaar voorbij en ik ben letterlijk uit het diepe dal van mijn leven gefietst. Onderweg heb ik veel gehuild, maar ook gelachen. Het is zo mooi om te ervaren dat je zo’n berg aankunt. Toen ik over de finish kwam, heb ik me neergelegd bij het feit dat ik in een rolstoel zit. Ik heb onderweg naar boven tegen mezelf gezegd dat ik er mag zijn en ben echt een ander mens geworden. De Battle en de gesprekken die ik had met andere deelnemers hebben heel veel voor mij betekend. Het resultaat is dat ik mijn hart heb teruggevonden!’

Dromen waarmaken en van elkaar leren

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de Battle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken.

De meeste deelnemers verbleven in het Kaunertal bij Hotel Weisseespitze en Haus Renate; beide beschikken over goed aangepaste kamers. In deze gastverblijven vond een ander belangrijk aspect van de Battle plaats. Mensen die – recent of al langer geleden – een lichamelijke beperking hebben opgelopen waren daar een week lang onder elkaar. Zij deelden er ervaringen en leerden lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen, zagen wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden drie keer getest. Bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Dan wordt ook een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten worden na de Battle nog eens afgenomen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling nog verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject, grotendeels gefinancierd door het Revalidatiefonds, UMC Groningen en Heliomare Revalidatie. De beoogde titel van haar proefschrift is HandbikeBattle: bergen overwinnen, grenzen verleggen.


???? Dank aan Edith Rijnsburger voor de mooie tekst en goede samenwerking.

???? Dank aan de jongens van Hardfieldmedia en Bouwmanmedia voor de mooie beelden!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.