fbpx
Logo
Menu sluiten
Kom in vakantiestemming

Kaiserschmarren volgens recept van mijn Tiroolse Mutti!

Dit heerlijke Kaiserschmarren recept komt van mijn Tiroolse Mutti. Er zijn honderden recepten van Kaiserschmarren  maar laat je niet afschrikken hoor: deze is über-easy! Geen gedoe met eieren splitsen en apart opkloppen. Maar wel mega-lekker, met appel & rum.


Ingrediënten

Kaiserschmarren voor 1-2 personen

3 el (patent) bloem (gezeefd)
5 el volle melk
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
1 el suiker
1/2 citroen (rasp)
scheutje Strohrum
3 eieren
30gr (geklaarde) boter of Ghee
1/2 appel (kleine stukjes)

Extra: 1 el suiker en 1 el boter om te karamelisseren, cranberrycompote, poedersuiker
Ook nodig : koekenpan (anti-aanbak) met een deksel


Bereiding

Duur bereiding Kaiserschmarren recept: 20 minuten

Roer bloem en melk door elkaar tot een pannenkoekenbeslag zonder klontjes. Voeg zout, vanillesuiker, suiker, citroenrasp en rum toe en mix alles goed door elkaar. Schep voorzichtig de 3 eieren erdoor, roer niet te lang!

Verhit de (geklaarde) boter in een koekenpan en giet het beslag erbij. Verdeel de stukjes appel erover en leg de deksel op de pan. Laat het 4 minuten zachtjes bakken tot er een lichtbruin korstje op de onderkant komt. Snijd de dikke pannenkoek in vieren, keer de stukken om en bak de andere kant nog 1-2 minuten. Houd de deksel steeds op de pan.

Trek de appelschmarren met twee vorken uit elkaar in stukjes. Roer door de schmarren een eetlepel suiker en een klontje boter en bak nog even kort op. De Kaiserschmarren karamelliseert dan lekker.

Dien meteen op met wat poedersuiker en cranberry compote.


Geheimtipps

Geklaarde boter: heet in het Duits ‘Butterschmalz’ . Dit is boter waar de eiwitten uitgekookt zijn. Je kunt het zelf maken of kopen in Bio-winkels. Daar wordt het vaak verkocht als Ghee (Indiase boter) We gebruiken graag Butterschmalz omdat het minder snel aanbrandt dan roomboter.

Patentbloem: te koop bij elke supermarkt. Dit is heel fijngemalen bloem en lijkt op het Italiaanse type 00-bloem.

Deksel op de pan houden: zo blijft het vocht in de pan en droogt de Kaiserschmarren minder uit. Veel mensen zetten de pan met Schmarren ook wel een tijdje in de oven.

Eiwitten splitsen: wil je een “fluffyer” Kaiserschmarren, splits dan de eieren en klop de eiwitten half stijf voordat je ze door het beslag doet.

Strohrum: dit is geen reclame maar deze uit Oostenrijk afkomstige rum smaakt het beste in Alpengerechten.  Proef maar! Het geeft net dat typische Oostenrijk-smaakje aan je gerecht.

‘Mit oder ohne’: Mijn moeder, zoals vele Oostenrijkers, deed overal citroen door. Dit kun je natuurlijk weglaten maar ik vind het net wat bijzonderder van smaak. Dus ook deze Apfelkaiserschmarren ‘Bitte’ met citroenrasp!


Resultaat

Dit Kaiserschmarren recept is goed te doen toch? Het resultaat mag er zijn! Meer van dit soort Alpenrecepten vind je in de culinaire rubriek en natuurlijk ook in mijn Alpenkookboek. Voor nu: smullen maar!

Het eindresultaat: smullen maar!
Geschreven door:
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Ontdek meer over ons

Valentine Neven
Valentine Neven
1 week geleden

Dit wil ik zeker niet missen

Reageer
Reacties