fbpx
Logo
Menu sluiten
Anneke de Vries
Anneke de Vries

De groeten uit...!

Ontdek het Klostertal via de cultuurhistorische Sunna-Weg

Met haar groene bossen, imponerende watervallen en middeleeuwse straatjes ben je in het Klostertal meteen op vakantie. Deze Oostenrijkse regio is geliefd, maar de grote massa ontbreekt: gelukkig maar. Het Klostertal is dus een ideale bestemming om in alle rust en stilte dit deel van het Vorarlberg te ontdekken en volledig te genieten en te ontspannen. Waar Valentijn eerder al fietsend langs de Alfenz het zomerse Klostertal ontdekte, deed ik dat deze zomer te voet. In deze aflevering van ‘De groeten uit…! neem ik je mee in mijn wandeling over de Klostertaler Sunna-Weg, waarmee je in één klap dit prachtige dal in al haar facetten ontdekt, ervaart en beleeft.

Wandeling van Braz naar Bludenz en Nüziders

In onze aflevering over de Sunna-Weg zie je hoe mooi, groen en afwisselend de wandeling is en hoe deze laagdrempelige wandeling je dwars door al het natuurgeweld van het Klostertal heen gidst. Het is daarnaast een informatieve wandeling van ongeveer vijf uur en brengt je van het plaatsje Nüziders naar Braz (of andersom). De route voert langs 25 punten met cultuur-historische informatie over de regio.

Tijdens mijn verblijf in het Klostertal leg ik twee van de in totaal drie etappes van de Sunna-Weg af: van Braz naar de historische Alpenstadt Bludenz. Het weer zat niet echt mee, maar gelukkig komt ‘slecht weer’ niet in mijn woordenboek voor, alleen slechte kleding. Dus regenjas aan en gaan!

De Sunna-Weg is een wandeling voor de hele familie

De wandeling over de Sunna-Weg wandeling is de perfecte manier om met de hele familie het Klostertal te ontdekken. De route is namelijk geschikt voor jong en oud, vooral omdat je niet al te veel hoogtemeters maakt. In de totale wandeling, dus verspreid over vijf etappes, stijg je namelijk maar tussen de 536 tot 871 hoogtemeters. Ben je van plan deze wandeling met kinderen te gaan doen? Vergeet dan niet om even langs het Toerismebureau te gaan voor de Sunna-Weg Quiz (voor kinderen van 6 tot 10 jaar), inclusief een leuke verrassing voor de kleine ontdekkingsreizigers!

Onderdeel van de Jakobsweg

De wandeling over de Sunna-Weg is een op zichzelf staande wandeling, maar is tevens een onderdeel van de 850 kilometer lange afstandswandeling van Oost naar West-Oostenrijk: de Jakobsweg. Deze lange wandelroute gaat dus dwars door ons favoriete vakantieland heen en is te herkennen aan het schelpje op de wegwijzerbordjes.

Alpenstadt Bludenz: middelpunt van de Sunna-Weg

Mijn wandeling eindigt in Bludenz. Deze stad stond namelijk al enige tijd op mijn wensenlijstje om eens écht goed te bezoeken – in plaats van er alleen langs te rijden, op weg naar welke eindbestemming dan ook. In deze Alpenstadt komen in totaal vijf dalen bij elkaar, waaronder het Brandnertal en het Klostertal. Het is een populair startpunt voor vele hiking- en mountainbike routes.

Met haar kleurrijke straatjes, grote kastelen, opvallende kerktorens en stadspoorten waan ik mij echt even in een Middeleeuws sprookje. Vooral in het gezellige stadscentrum, waar in de zomermaanden bijna altijd wel ergens live muziek klinkt, hebben ze een authentieke karakter weten te behouden. Maar dan wel met de winkels en eetgelegenheden van nu. Trek zeker een hele dag uit voor deze historische ‘Altstadt’, want aan musea, kledingboutiques, ijssalons en leuke restaurantjes geen gebrek!

Na het lopen van de Sunna-Weg kan je de bus terug nemen naar je hotel!

Gästekarte en Gästekarte Premium

De wandeling gaat van A naar B, dus je maakt geen rondje. Maar wees gerust: de auto kun je prima bij je verblijf laten staan. Want met de Gästekarte – of de Gästekarte Premium – die geldig is in het Brandnertal, Bludenz en in het Klostertal – reis je gratis met de bus van het eindpunt in Nüziders weer terug naar het startpunt in Braz (of andersom).

Afsluiten met de lokale specialiteit: Käseknöfple

Liefde gaat door de maag, ook bij mij. Het Klostertal staat bekend om een gigantisch aanbod van goede restaurants met typisch Oostenrijkse gerechten. Na mijn wandeling over de Sunna-Weg mocht ik mijn handen uit de mouwen steken voor het maken van dé lokale specialiteit: Käsespätzle, in het Klostertal ook wel Käseknöpfle genoemd.

Onder menig wintersporter misschien wel bekend: maar hoe maak je het nou eigenlijk? Samen met chef Valentin van Gasthof Rössle in Innerbraz maak ik deze lokale specialiteit. Het resultaat mag er zijn. Want ik heb dit vaak op de piste gegeten, maar nog nooit smaakte het zo goed! Het blijkt een heerlijke, calorierijke en warme afsluiter voor mijn mooie avontuur in het Klostertal.

Tip: hier ontdek je de volledige route van de Sunna-Weg.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.