fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

Altijd witte pistes!

Oostenrijk zet in op ski-matten in plaats van kunstsneeuw

Skiën, wintersport en Oostenrijk. We denken allemaal aan dik besneeuwde bergen en maagdelijke witte pistes. Maar steeds meer lagere pistes en gebieden hebben het lastig. Dat doet meerdere gebieden inmiddels nadenken over een mogelijkheid om toch de pistes open te kunnen houden zonder daarbij afhankelijk te zijn van het weer. Wij hebben van een Nederlandse medewerker uit een matten-fabriek begrepen dat steeds meer skigebieden bestellingen plaatsen voor skimatten en dus zijn we op onderzoek uitgegaan.

Skimatten in plaats van kunstsneeuw

Al jaren wordt er gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen om ook de lagere pistes en dalafdalingen open te houden. De kosten daarvan lopen voor veel skigebieden in de miljoenen en met het opwarmende klimaat is de productie van kunstsneeuw ook geen zekerheidje meer. Tijd dus voor actie! “Om onze wintersporters ook in de toekomst witte pistes te garanderen hebben we besloten vol in te zetten op de aankoop van witte skimatten”, aldus de baas van een skigebied dat vooralsnog anoniem wil blijven.

Ook een voordeel voor het zomertoerisme

Het is de bedoeling dat de skimatten aan het einde van de herfst uitgerold gaan worden om dan na de winter weer op te ruimen. “Maar niet allemaal. We zien de skimatten ook als een kans om het zomertoerisme verder uit te bouwen en naast onze bikeparks, wandelpaden, golfbanen nu ook enkele pistes het hele jaar open te kunnen hebben”. Er is inmiddels met de staat Oostenrijk afgesproken dat skigebieden niet meer dan 10% van hun pistes ook zomers met de skimatten geopend mogen houden. Dit om te voorkomen dat de zomertoerist zich straks niet meer in Oostenrijk weet te herkennen.

Zo leren we skiën in Nederland. Binnenkort ook in Oostenrijk?

Reacties van lokale bevolking overwegend positief

Wij hebben wat rondgevraagd onder locals, maar die zien het wel zitten. Het wintertoerisme is voor Oostenrijk van enorm economisch belang en dat blijft hierdoor bestaan. Door ook zomers door te kunnen skiën kunnen ook de Après Ski bars het hele jaar open blijven en dat is weer goed voor de werkgelegenheid.

Of de witte matten bij de toeristen wel goed aan zullen komen? “Daar twijfelen we niet aan! In Nederland en België leren de mensen immers al skiën op deze matten”. Men denkt zelfs doordat Nederlanders vaak op matten leren skiën, hierdoor de ongelukken op de pistes wel eens zouden kunnen afnemen.

Ga jij nog op wintersport als de pistes deels uit witte skimatten bestaan? Zie jij het als een voordeel voor tijdens je zomervakantie? We zijn erg benieuwd naar jullie mening!

 

Geschrokken? Check even de datum! 


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.