fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

In de Dirndl en Lederhose

Prachtige traditie: Bauernherbst in het Salzburgerland

Van augustus tot begin december is er in het Salzburgerland een prachtige traditie: de Bauernherbst. Wij lieten jullie al eerder  weten dat er ook in de herfst in Oostenrijk veel te beleven is. De Bauernherbst wordt in het Salzburgerland dan ook wel het ‘vijfde jaargetijde’ genoemd. Een apart seizoen in het seizoen zegmaar.

Wat is de Bauernherbst?

De boeren keren na een lange zomer op de Alm terug naar de dalen. Eigenlijk is dit de eerste voorbereiding op de winter die komen gaat. De almen worden al te koud voor de koeien en daarom halen de boeren de dieren feestelijk naar beneden. Veel boeren versieren hun koeien bij de terugtocht naar het dal en vaak zijn dit dan ook leuke optochten om naar te kijken. Vanaf augustus begint voor de boeren bovendien het belangrijke oogstseizoen en worden de almweides ‘winterklaar’ gemaakt. Dit alles noemt men de Bauernherbst in het Salzburgerland.

Sinds 1996 is hier dan ook een waar evenement van gemaakt. Eind augustus wordt de Bauernherbst met een groot feest officieel geopend. Daarna volgen ruim 2000 (!) evenementen die allemaal in het teken staan van de boeren traditie en culinair genieten.

Bijzondere specialiteiten uit de regio

Bij de feesten, maar ook in de restaurants worden in deze periode bijzondere lokale specialiteiten aangeboden, zoals de Lungauer Eachtling of de Pinzgauer Schottnockn. Bij de velen boerenmarkten (Bauernmärkte) kan je zelf gemaakte boerenproducten proberen en kopen. Denk aan kaas waar je de almkruiden nog proeft, gerookt spek, heerlijke worsten, echt knapperig boerenbrood of frisse appels en peren. En natuurlijk ook zelfgemaakte Schnapps. Lekker!

Bauernherbst: een feest met de boeren!

Na het dagelijkse boerenwerk in de wei, op het veld, met de koeien of na het maken van de eigen producten willen de boeren heerlijk genieten van de gedane ‘Arbeit’. Samen met de gasten (ja, ook toeristen!) wel te verstaan! Samen dansen, samen eten, samen drinken. En natuurlijk wordt met trots de Lederhose en Dirndl gedragen. In de video zie je de opening van dit jaar in Wagrain-Kleinarl.

Rotondes en dorpen worden versierd

De Bauernherbst zal voor de meeste van ons opvallen door de vele prachtig versierde rotondes en dorpen. Rijd je in deze maanden door het Salzburgerland dan kom je zeker de vele traditionele ‘hooifiguren’ tegen. De hooifiguren vertellen je het verhaal van het traditionele boerenleven. Kijk er maar eens goed naar en je ziet de werkzaamheden die deze hooifiguren uitvoeren.

Kortom: ben je in deze periode in Oostenrijk dan is de Bauernherbst de moeite waard. Bezoek eens een leuk evenement, een boerenmarkt of geniet gewoon van de prachtig versierde rotondes!

Foto’s: Salzburgerland Tourismus


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.