fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Foto-update

Bizarre sneeuwhoeveelheden in Oostenrijk!

Vorige week zondag begon het met sneeuwen en sindsdien is het eigenlijk nauwelijks gestopt. We waren afgelopen woensdag al in een bak met sneeuw op de Schmittenhöhe, schreven afgelopen zondag deze update over de sneeuwchaos en berichtten al vanuit het Kühtai, Oostenrijks hoogste skidorp. Vandaag een update met de bizarre hoeveelheden sneeuw in Oostenrijk vanuit Hochfilzen, een waar ‘schneeloch’ in Tirol!

Grote verschillen in hoeveelheden sneeuw

We hebben de afgelopen week flink wat rondgereden in Tirol en het Salzburgerland. Ons is opgevallen dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Zo ligt er bij Valentijn in Piesendorf niet bijzonder veel (zoals wel vaker) en ook in het dal rondom Innsbruck bijvoorbeeld levert de sneeuw vrij weinig problemen op. Maar we dan wel bergen met sneeuw hebben gezien? Nou vandaag dus in Hochfilzen! Ook bij Wouter in Altenmarkt im Pongau is bizar veel sneeuw gevallen.

De graafmachines rijden af en aan in Hochfilzen

De sneeuwschuivers kennen we allemaal wel. Maar op sommige plekken in Oostenrijk hebben ze op dit moment niet genoeg aan de sneeuwschuivers. In Hochfilzen bijvoorbeeld rijden 5 graafmachines af en aan om de sneeuw van tussen de huizen en de weg af te voeren naar buiten het dorp of plekken waar het verzameld kan worden. Zo zie je enorme bergen sneeuw ontstaan!

Bizarre hoeveelheden sneeuw in Oostenrijk? Er kan nog een metertje bij!

In Hochfilzen spraken we ook met een Oostenrijker die zijn oprit keurig op orde had. Helemaal sneeuwvrij, met hopen van 2 à 3 meter om het huis en de oprit heen. Waar hij al die sneeuw laat vroegen we hem. “Gewoon hier, op die hopen langs het huis!”. Er lag veel sneeuw vertelde hij en dat hebben ze zeker niet elk jaar, maar “er kan nog makkelijk een metertje bij hoor”, aldus de Oostenrijker. In 2012 bijvoorbeeld hadden ze nog meer sneeuw dan nu vertelde hij.

De hele familie helpt met het dak ruimen

Ook zijn we even langs geweest bij een Nederlander die in Hochfilzen woont. Hij vertelde dat ze in Hochfilzen wel wat gewend zijn, maar dat dit toch echt wel veel sneeuw was. Later op de dag zou familie komen helpen om het dak wat te ontlasten. Tot nu toe houdt het dak het nog prima, maar als het warmer wordt of gaat regenen dan kan het problemen op gaan leveren. In de rest van het dorp zagen we hele families op het dak om alles sneeuwvrij te maken!

Is het dan echt zo’n chaos in Oostenrijk?

Ja en nee. Ook de Oostenrijkers zijn het er over eens dat er veel sneeuw is gevallen op sommige plekken in korte tijd. Maar de Oostenrijkers zijn wel wat gewend en weten hoe ze met deze omstandigheden om moeten gaan. Het blijft natuurlijk lastig op sommige plekken waar mensen vastzitten vanwege afgesloten wegen door lawinegevaar, maar op veel plekken is er eigenlijk niets aan de hand. Oppassen dus op de gladde wegen en in de bergen en laat je goed informeren over de actuele situatie, dan is het prima vertoeven hier in deze bijzondere omstandigheden!

Nog een paar mooie plaatjes van vandaag hieronder, of op onze Instagram Stories!

Daken sneeuwvrij maken in Hochfilzen

Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.