fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Sneeuw in Oostenrijk

Je dak sneeuwvrij maken: hoe en waarom?

Met de heftige sneeuwval in Oostenrijk zien we op steeds meer plekken mensen op het dak staan om hun dak sneeuwvrij te maken (check onze video uit Hochfilzen!). Ook ik moest er aan geloven en ging bij mijn ouders thuis het dak op om de sneeuw er af te halen! Daken sneeuwvrij maken: waarom moet dit eigenlijk en hoe doe je dit het beste?

Grote hoeveelheid in één week

De daken in Oostenrijk zijn op zich wel wat gewend. Elke winter kan er een goed pak sneeuw op de daken vallen. Maar na de sneeuwval van afgelopen week ligt er op sommige dagen tot wel 2 meter sneeuw. Dit kan behoorlijk zwaar worden en omdat het aan één stuk door sneeuwt is het ook niet zo dat een deel alweer wegsmelt door de zon.

Pepijn op het dak in Aufhausen, Piesendorf.

Ook verse sneeuw kan zwaar worden

Een laag vers gevallen, koude poedersneeuw is relatief licht. Maar zodra de sneeuw er langer ligt, het warmer wordt of er regen bij komt dan kan de verse poeder sneeuw van structuur veranderen en neemt het veel meer vocht tot zich. Zo wordt de eerste zo lichte poedersneeuw ontzettend zwaar!

Pas op als je het dak op gaat!

Het moge duidelijk zijn: het is niet onveilig om zomaar het dak op te gaan. Voordeel is dat je tijdens het daken sneeuwvrijmaken in de grote hoeveelheid sneeuw normaal gesproken goed grip hebt op het dak, maar de hele boel kan ook gaan glijden of je kan zelf alsnog een misstap maken. Zorg er dus voor dat je op gevaarlijke daken gezekerd bent of dat er de juiste valbeveiliging is.

Daken sneeuwvrij maken in Hochfilzen

Daken sneeuwvrij maken: zo gaat het lekker snel

In Oostenrijk ben ik deze truc nog niet tegen gekomen, maar ik kwam het toevallig vanmiddag op Facebook tegen. Wat mij betreft kunnen we deze truc zo importeren uit zweden! Gaat lekker snel zo 😉


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.