fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Lekkernijen uit de natuur

Eierschwammerl zoeken in Oostenrijk

Het is weer tijd voor het Eierschwammerl zoeken in Oostenrijk. Ieder jaar tussen juli en september zijn deze eetbare paddenstoelen – in het Nederlands de cantharellen genoemd – weer in de Oostenrijkse bergen te vinden. Ook ik ga sinds ik in Oostenrijk woon ieder jaar wel een keer op pad om deze heerlijke lekkernij te plukken. Afgelopen weekend zijn we weer op zoek gegaan en uiteraard hebben we weer lekker wat gevonden.

De Eierschwammerl groeit lang niet overal

Wie denkt even het bos in te lopen en snel wat Eierschwammerl te zoeken in Oostenrijk komt van een koude kermis thuis. De Eierschwammerl groeit lang niet overal. Niet voor niets houden de Oostenrijkers hun vindplaatsen het liefst geheim. Vaak is het maar een klein gebied in het bos waar ze te vinden zijn. Het kan zomaar zijn dat 100 meter verderop niets meer te vinden is.  Heb je eenmaal een plek gevonden, dan weet je vrij zeker dat bij de juiste weersomstandigheden de Eierschwammerl ieder jaar op die plek ook groeit. Goed groeiweer voor de Eierschwammerl is regelmatig neerslag en relatief warme temperaturen. Bij de juiste groeicondities kunnen de Eierschwammerl binnen een paar uur zomaar uit de bodem schieten.

Waar moet ik zoeken?

Wil je Eierschwammerl zoeken in Oostenrijk dan is het goed te zoeken in hoogtelagen tussen de 1000 – 1300 meter hoogte. De grootste vindkans heb je in bossen met een vochtige bodem. De ondergrond bestaat vak uit een mix van mossen en gras. Ook het zonlicht is belangrijk voor de Eierschwammerl, dus het bos is vaak niet heel erg dichtbegroeid.

De geel-oranje kleur kan je op de groene ondergrond bijna niet missen. Bijna altijd groeien er verschillende plukjes bij elkaar. Je vindt ze vaak in verschillende soorten en maten. Neem zeker niet alleen de grote Eierschwammerl mee, want juist de kleintjes hebben vaak de beste smaak (Praktijk tipje! 🙂 ).

Onze zoektocht was weer een succes

Als wij Eierschwammerl zoeken in Oostenrijk, dan doen we dat op de alm van mijn schoonouders in de Steiermark. Hun alm is perfect gelegen op 1250 meter hoogte en rondom veel potentiële zoekgebieden. Ook gisteren hoefden we niet lang te zoeken tot we het eerste ‘goud’ konden plukken. Gewapend met een mand en een paar messen lekker het bos in om te Eierschwammerl te plukken.

We hebben weleens een jaar gehad waar we met bijna 10 kilo het bos uitkwamen. Dit jaar namen we bewust maar wat minder mee, want hoe lekker de Eierschwammerl ook zijn, wat moet je nou met 10 kilo?

Eierschwammerl zoeken in Oostenrijk: doe jij het ook?

Heb jij ook wel eens naar Eierschwammerl gezocht in Oostenrijk? We zijn benieuwd waar jullie deze lekkernij wel eens gevonden hebben… en wat jullie er uiteindelijk van maken. Heb je een lekker recept? Laat het ons weten!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.