fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

De winterprognose van Horst Nöbl

Een (extreem) sneeuwrijke winter op komst?

Is er een (extreem) sneeuwrijke winter op komst? Het zou zo maar weer eens kunnen, want de signalen uit de natuur schijnen erg goed te staan. In Oostenrijk zijn er veel oude (boeren)wijsheden die voorspellingskracht schijnen te hebben voor de aankomende winter.

In de regio waar wij wonen (Salzburgerland) is ook zo’n lokale profeet. Horst Nöbl is zijn naam en hij voorspelt al sinds jaar en dag de winters (en zomers) hier. Hij gaat uit van het dorp Saalfelden op 800 meter. En zijn prognoses komen vaak uit, niet altijd precies op de week, maar gemiddeld over de winter genomen zit hij er zelden echt naast. Zo voorspelde hij vorig jaar een koude winter met veel sneeuw. En koud was het met de koudste januari in 30 jaar! De sneeuw kwam later dan hij dacht en was uiteindelijk van een gemiddeld niveau.

 

Hoe komt deze winterprognose tot stand?

Alle parameters die deze man bekijkt staan dit jaar op groen voor een sneeuwrijke winter. Hij kijkt naar de honing, paddenstoelen, het groeien van bepaalde planten en naar het 6-jarenritme (iedere 6 jaar zijn er 2 met meer dan gemiddeld sneeuw, waarvan één echt extreem is).

De laatste echt extreem sneeuwrijke winter is van 2011/12 en had hij goed voorspeld. Uit dat jaar komen ook de foto’s in dit bericht, want dit was de eerste winter dat mijn ouders in Oostenrijk zijn gaan wonen. Wat dat betreft zouden we dit jaar inderdaad weer aan de beurt zijn! Laten we het hopen toch?

Prognose: sneeuwrijke winter 2017/18

Vanaf december valt het daggemiddelde van de temperatuur terug tot onder de 0 graden en dit blijft zo tot begin februari. Daarbij is het kouder dan de meetreeks 1993 – 2016, maar is de temperatuur gemiddeld als je kijkt naar de meetreeks 1970-1992. Geen echt extreme kou dus dit jaar, maar ook geen echt dooiweer. De meeste sneeuwval wordt verwacht in december en januari. Pas in februari wordt het weer wat warmer met ook veel mooi weer (ideaal voor de vakanties, toch?). In maart wordt het dan nog weer wat kouder met in de bergen opnieuw veel sneeuw, maar in de dalen ook zo nu en dan regen waardoor de sneeuw in de dalen ook tegen het einde van de maand wel gesmolten is. April wordt al lekker lenteachtig.

Witte kerst en zonnige februari

Voor de belangrijkste Nederlandse en Belgische vakanties kan de prognose eigenlijk niet beter. Als het aan Horst Nöbl ligt dan krijgen we een witte kerst met zo’n 60-70 cm sneeuwhoogte in het dal op 800 meter. Doordat het ook in januari regelmatig verder sneeuwt zullen alle pistes meer dan voldoende sneeuw hebben. De zonnige februari gaat het feest dan compleet maken: top pistes en skiën in de volle zon.

Horst Nöbl is niet de enige…

De beste man is niet de enige die dit jaar veel sneeuw voorspeld. Veel locals hebben wij dit jaar al gehoord over de zeer hoge stand van de Königskerze. De bloei van deze plant zou aangeven dat we uiterlijk midden december veel sneeuw gaan zien. Meerdere andere planten schijnen dit te bevestigen. We gaan het mee maken dus!

Wij tekenen voor deze prognose(s)! Een mooie winter om weer veel mooie beelden voor jullie te gaan maken. Laten we hopen dat deze beste man en de locals er niet naast zitten, want dan gaat iedereen een prachtige winter tegemoet!

Wil je de prognose van Horst Nöbl in detail lezen? Dat kan hier.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.