fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Gastblog

Gastblog: De Grüner See in de Steiermark

Oostenrijk is meer dan alleen de bergen en wintersport. Onze gastbloggers Romy en Kevin wonen in de stad Graz en nemen de volgers van Oostenrijk TV graag mee op hun avonturen in dit minder bekende deel van Oostenrijk. Zij bloggen over de stad en hun avonturen in de omliggende regio, die ook wel de Toscane van Oostenrijk genoemd wordt. Hun eerdere blogs lees je hierhier en hier.

Grüner See ist der „schönste Platz“

Hoog tijd voor een spannende blog vanuit de de Steiermark. Het prachtige gebied in Oostenrijk, met vele „onontdekte schatten“ die wij graag met jullie delen! Deze keer willen wij jullie graag meenemen naar een schitterend meer, de ‘Grüner See’. Wij zijn hier eind april geweest en onze monden vielen letterlijk open. Wat is het hier prachtig! Nu snapten wij waarom dit meer in 2014 tot de mooiste (verborgen) plek van Oostenrijk werd verkozen (bron).

De Grüner See. Wat is het het hier mooi!

Een wandeling vol schatten

De Grüner See ligt zo’n 80 km ten noorden van Graz. Nadat je de auto hebt geparkeerd, is het ongeveer een kwartier lopen naar dit groene meer. Onderweg kom je langs twee andere meertjes; de Pfarrerteich en de Kreuzteich. Deze kristalheldere meren zijn zeker de moeite waard om ook te bekijken, maar we komen natuurlijk voor de „schönste Platz“. De paden langs en rondom de meren zijn goed aangelegd, wel raden wij aan om stevige schoenen aan te trekken. Je kunt er namelijk voor kiezen om via het goed aangegeven pad te lopen, maar je kunt ook een spannend zijpad inslaan.

Kan niet missen!
Echt groen, echt mooi!

Oogverblindende kleuren

De schitterende smaragdgroene kleuren die het meer laat zien, in combinatie met de omringende bossen en bergtoppen die in de weerspiegeling worden getoond, is iets wat wij nog nooit eerder gezien hadden! Tijdens het wandelen riep dit natuurwonder vele vragen bij ons op. Hoe kan dit meer zo oogverblindend mooi zijn?

Een kleine uitleg willen wij jullie graag geven: de felle kleuren die het meer laat zien ontstaan door de unieke combinatie van de rotsen op de bodem van het meer, de mineralen in het water en het bos eromheen dat ervoor zorgt dat het meer windstil blijft.  De weerspiegeling vergroot dit effect dan ook nog keer.

Een belangrijk detail is dat het meer alleen uit smeltwater bestaat. Dit smeltwater komt van de ‘’Hochschwab,, een gebergte in de Obersteiermark. In het najaar is het meer voor een groot gedeelte droog. In het midden van het meer is het water dan ongeveer één tot twee meter diep. In het voorjaar – de periode dat wij er waren – is het meer helemaal gevuld met water en wordt er een waterstand van 10 tot 12 meter bereikt! Dit levert grappige beelden op, zoals onderstaande bank die al bijna onbereikbaar is. Niet zo lang geleden was de Grüner See een populaire duikbestemming. Sinds 2016 is het echter verboden om te duiken. Dit heeft te maken met het ‘in gevaar brengen’ van de kleuren door het opwervelen van de bodem. Aangezien Oostenrijk heel zuinig op het meer is, kwam het tot een duikverbod.

Het meer was goed gevuld met smeltwater. Bankje onbereikbaar!
Een big smile vandaag bij dit prachtige meer!

Rondom de meertjes bevinden zich veel smalle paden die uitkomen op plekken voor een goede picknick, of op z’n Oostenrijks gezegd: ‘’Eine gute Jause,,! In de direct omgeving van het meertje heb je ook diverse restaurants. Wij hebben voor het Gasthof Ebner-Hollerer gekozen, die we zeer kunnen aanbevelen.

Kortom, een dag waarbij onze ogen overuren hebben gemaakt! Het meer heeft ons verwonderd.

Liebe Grüsse,

Kevin & Romy


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.