fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Keizerin Sisi taart met champagne, frambozen en viooltjes

Keizerin Elisabeth of Sisi (haar bijnaam) was ‘verrückt’ van champagne, frambozen en viooltjes. Met deze heerlijke ingrediënten heb ik voor de eerste auditieronde van Heel Holland Bakt, een taart gebakken. Het HHB-team vond hem verrukkelijk en ik deel dit exclusieve recept dan ook graag met jullie.

Deze prachtige Sisitorte vind je nergens, in geen enkel Kaffeehaus of Konditorei. Het is een op Keizerin Elisabeth geïnspireerde taart, omdat zij dus dol was op champagne, verse frambozen en gesuikerde viooltjes. Bakkers klaar? Bakken maar!


Ingrediënten voor 20 cm springvorm

A. Biscuitdeeg

4 eieren
120 gr fijne kristalsuiker
80 gr bloem (gezeefd)
20 gr maïzena (gezeefd)
snufje zout
1 (bio) citroen (rasp)

B. Champagnemousse met frambozen

6 blaadjes gelatine
2 eieren (gesplitst)
50 gr suiker
250 ml slagroom
50 gr basterdsuiker
1 bio citroen (rasp)
250 ml champagne of prosecco
125 gr verse frambozen

C. Frambozen mousse

3 blaadjes gelatine
160 gr frambozenpuree
225 ml slagroom
75 gr poedersuiker

D. Botercrème

300 gr roomboter (zacht, kamertemperatuur)
200 gr poedersuiker

E. Decoratie

500 gr gekleurde marsepein
Gesuikerde viooltjes (zie tips)


Bereiding

A. Biscuit

Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht). Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Klop de eieren en suiker minimaal 10 minuten tot een witte luchtige crème . Spatel de gezeefde bloem, maïzena, zout en citroenrasp erdoor en giet het deeg in de springvorm. Bak de biscuit gaar in 25 minuten.

B. Champagnemousse

Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water. Mix de eigelen, suiker en champagne au bain marie  ca 15 minuten, tot de saus dikker begint te worden. Los uitgeknepen gelatine hierin goed op en laat afkoelen. Klop slagroom stijf. Klop de eiwitten met basterdsuiker en citroenrasp lobbig en spatel alles voorzichtig door elkaar. Zet de mousse tot gebruik in de koelkast.

C. Frambozenmousse

Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water. Verhit 1/3 frambozen puree en los uitgeknepen gelatine hierin goed op. Meng dit door de rest van frambozen puree. Klop slagroom met poedersuiker stijf en spatel dit door de frambozen puree tot een egale mousse. Zet tot gebruik weg in de koelkast.

D. Botercrème

Mix de roomboter minimaal 10 minuten tot een luchtige crème. Voeg poedersuiker toe en klop nog eens 10 minuten tot de suiker is opgelost en de botercreme lekker luchtig is.

Opbouwen taart: snijd de biscuit horizontaal in 3 plakken. Bestrijk de onderste plak met champagnemousse. Leg de we plak biscuit erop. Bestrijk deze met frambozen mousse. Leg de laatste plak biscuit bovenop. Bestrijk de bovenkant en zijkant van de taart ruim met botercreme en strijk de crème een beetje glad. Hoeft niet helemaal strak. Zet de taart in de koelkast. Als de botercrème ietsje uitgehard is kun je met een schraper of een scherp mes de taart strakker af schrapen. Zet de taart terug in de koelkast. Rol de marsepein dun uit en beleg hier mee de taart. Versier de taart evt. met marsepein strikken en gesuikerde viooltjes.


Geheimtipps

Gesuikerde viooltjes: koop eetbare viooltjes bij je groenteman of pluk ze op een schone plek. Bestrijk ze licht met opgeklopt eiwit en zeef er wat fijne kristalsuiker over. Leg ze op een bakblik met bakpapier en laat ze 30-45 minuten in de oven drogen op 50°C.  In Oostenrijk kun je ze ook kant en klaar kopen. Vaak verpakt in prachtige doosjes.

Au bain marie: maak je door een grote pan met een bodem water aan de kook te brengen. Daarin hang je een passende metalen kom. Deze kom mag het kokende water niet aanraken.

Biscuit is gaar: met de breinaalden test, er mag geen deeg aan je breinaald blijven kleven of je test door licht met je vinger de biscuit in te drukken. De biscuit moet licht terug veren, dan is ie gaar.

Bloem: voor taart gebruik ik bijna altijd patentbloem. Deze is nog fijner gemalen dan gewone tarwe bloem.

Slagroom: klop de room zo koud mogelijk. Bij HHB in de tent zette ik voor de zekerheid ook de kom alvast in de koelkast omdat de buiten temperatuur toen boven 30 °C was..  Let wel wel op dat je op tijd stopt met mixen anders krijg je boter!

Kaffeehaus:  sinds 2011 staat  de Weense koffiehuis cultuur op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. Als je ooit in Wenen komt,  sla zo’n Kaffehaus beslist niet over. Bestel een van de vele soorten koffie met een stukje Torte of Kuchen en geniet van die speciale koffiehuis cultuur #throwback


Resultaat

Je eigen gemaakte HHB-taart, wie wil dat niet? Wat is jouw lievelingstaart of Kuchen? Meer van dit soort Alpenrecepten vind je in de culinaire rubriek en natuurlijk ook in mijn Alpenkookboek. Voor nu: smullen maar!

Keizerin Sisi taart met champagne, frambozen en viooltjes

Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.