fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Kerst in Salzburg

Kerstmarkten en heel veel glühwein

In Nederland zie je het ook steeds vaker: kerstmarkten. Maar voor het echte werk moet je toch naar Duitsland of Oostenrijk verkassen. Hier zijn ze er gek op en pakken ze het groots aan. De afgelopen jaren berichtten we al vanaf de kerstmarkten in Graz en een van de gezellige kerstmarkten in de Steiermark. Dit jaar heb ik de kerstgezelligheid in de stad Salzburg geproefd tijdens een korte citytrip! De leukste kerstmarkten in Salzburg op een rij.

Salzburg #1 in Lonely Planets ‘Best in Travel 2020’

Sinds kort heb ik een abonnement op de Lonely Planet. Afgelopen maand ontving ik een extra dik nummer in de brievenbus inclusief Lonely Planets ‘Best in Travel 2020’ lijstjes. En jawel, bovenaan hun lijstje ‘Best cities to visit in 2020’ vinden we het Oostenrijkse Salzburg! Nou ben ik al vaker in Salzburg geweest, maar eigenlijk nooit bleef ik er langer dan een paar uurtjes. Na het lezen van het artikel in Lonely Planet was ik overtuigd: laat ik Salzburg dit jaar eens wat beter leren kennen. Dit jaar begon mijn wintersportvakantie dus met een korte citytrip naar Salzburg!

©Tourismus Salzburg / G.Breitegger

Kerstmarkten in Salzburg

De dagen voor kerst zijn misschien wel de meest gezellige dagen van de winter om deze stad te bezoeken. De hele stad is omgetoverd in een stad vol lichtjes, glühwein en gezelligheid. De stad van Mozart ademt kerst met de vele en drukbezochte kerstmarkten.

Christkindlmarkt onder de Dom van Salzburg

Wereldberoemd, en terecht ook. De Christkindlmarkt in het centrum van Salzburg is er eentje om niet snel te vergeten. Rondom de Salzburger Dom vind je talloze kraampjes met glühwein, raclette, bratwurst, käsespätzle en handgemaakte producten (van kerstballen tot tassen en sokken). Glühwein drink je trouwens niet uit een plastic bekertje, maar uit een echte mooie mok (niet vergeten, er zit €3 borg op een mok). Meer informatie vind je hier.

Schloss Mirabell en zijn tuinen

Weihnachtsmarkt Mirabellplatz

Misschien niet zo groot, maar zeker wel gezellig: de kerstmarkt op het plein bij Schloss Mirabell. Als je naar Salzburg gaat hoort een bezoekje aan het Schloss Mirabell en de tuinen eromheen er sowieso bij dus dan kan je beter meteen een glühwein meepikken op deze gezellige kerstmarkt. Meer informatie over deze kerstmarkt vind je hier.

Hellbrunner Adventzauber

Ook in de paleistuinen van Slot Hellbrunn, net een stukje buiten de stad, wordt jaarlijks een grote kerstmarkt gehouden. Dit zeventiende-eeuws Schloss Hellbrunn is natuurlijk een schitterend decor voor de kerstmarkt en je kunt er tegelijkertijd een bezoekje brengen aan de Salzburger Zoo. Entree is gratis van maandag tot en met donderdag. Meer informatie over deze kerstmarkt vind je hier.

Wandeling over de Mönchsberg en het Museum der Moderne

Wij hebben tijdens onze trip de Weihnachstmarkt am Mirabellplatz en de Christkindlmarkt bezocht én maakten een wandeling over de Mönchsberg. Bovenop de Mönchsberg ligt het beroemde kasteel van Salzburg: Festung Hohensalzburg. Een wandeling over de berg loont want je hebt schitterende uitzichten over de oude binnenstad en de rivier de Salzach. Aan het einde van de berg vind je ook nog het Museum der Moderne met wisselende tentoonstellingen.

Uitzicht vanaf de Mönchsberg over de binnenstad
Ontbijt met uitzicht in arte hotel Salzburg

Slapen & eten in Salzburg

De keuze is reuze aan hotels in Salzburg. Dit keer verbleven wij in het arte hotel Salzburg. Een gloednieuw hotel direct naast het station van Salzburg met een schitterend uitzicht over de stad. De bar & de ontbijtzaal vind je namelijk op de 14e en 15e verdieping! In de avond aten we bij K+K am Waagplatz vlakbij de Christkindlmarkt. Ook dit restaurant is een aanrader met de werfkelderconstructie die helemaal met gouden tegeltjes is gerenoveerd.

Al met al is Salzburg rond de kerstdagen zeker de moeite waard om te bezoeken. Gezellig, niet te groot, overzichtelijk en zeker (nog) niet te druk. Maar daar kan verandering in komen in 2020… 😉


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.