Dit is mijn favoriete Käseknödelsuppe recept! “Getsie, een Knödel, daar hou ik dus echt niet van!” Dat hoor ik zo vaak. Ik moet dan altijd even reageren en vraag of ze wel van een gehaktbal houden? Want eigenlijk worden alle ronde “dingen”, die enigszins eetbaar zijn, Knödels genoemd! In Italië noemt men ze of Gnocchi of Gnudi, in Frankrijk Gnocchi a la Savoyarde, in Oostenrijk Knödels en wij noemen het knoedels, balletjes of dumplings. En ja, een gehaktbal is ook een soort Knödel! En nu ik zo nadenk, een bitterbal ook ?
Misschien is het het woord dat je niet lekker vind klinken? Nou, dan noem je het toch dumplings of balletjes. En ja, je stopt er natuurlijk alleen maar dingen in die je zelf lekker vind. Misschien kun je zelf een “nieuwe” Knödel verzinnen met ingrediënten die je thuis in je keukenkastje of koelkast hebt liggen? En anders maak je lekker dit heerlijke recept na en laat me weten wat je ervan vindt? Guten Appetit lieve mensen en droom lekker in gedachten weg naar onze geliefde bergen en haar (h)eerlijke Alpenkeuken.
Ingrediënten Käseknödelsuppe recept voor 4 personen (voorgerecht)
150 gr Kaiserbroodjes ( in piepkleine stukjes)
100 ml volle melk
100 gr Bergkäse of Gorgonzola (in kleine stukjes)
2 eieren
1 el bloem
2 grote el bieslook (gesneden)
zout & peper
klontje boter
1,25 l bouillon
Extra: bieslook om te bestrooien
Bereiding
Duur bereiding Kaspressknödelsuppe: 20 minuten + 15 minuten rusten deeg
Doe de stukjes brood in een grote kom. Verwarm de melk en los hierin de helft van de kaas op. De andere helft doe in kleine stukjes bij het brood. Giet de hete melk over het brood, voeg eieren, bloem, bieslook, zout en peper toe en kneed dit goed door. Het is een beetje plakkerig deeg maar dat geeft niet! Laat het Knödeldeeg 15 minuten rusten Vorm met natte handen ronde balletjes van het deeg, alsof je een sneeuwbal maakt. Druk deze plat en bak ze in een klontje boter aan beide kanten goudbruin. Dien de Kaspressknödels op in wat bouillon of geroerbakte paddenstoelen Totdat we weer veilig kunnen reizen maken we alles toch gewoon zelf??! Veel kookplezier en blijf gezond lieve mensen!
Geheimtipps
Bergkäse: Je kunt in Nederland moeilijk aan Bergkäse of Graukäse komen. Ik maak de knödels vaak met Gorgonzola en dat gaat prima! Als je niet zo van Gorgonzola houdt,helpt dit misschien: door de Knödels heen smaakt het milder dan de rauwe kaas.. Maar je kunt ook geraspte Gruyere kaas nemen.
Pressknödel: is letterlijk plat gedrukte Knödel
Leftovers: probeer zelf eens een lekkere Knödel te maken met restjes uit je keukenkastje en koelkast: oud brood, restje parmezaan, verse kruiden, eitje, spek… zoiets? Laat me weten wat jij lekker vindt?
Resultaat
Een verrassend en snel voorgerecht dat iedereen kan maken! Heerlijk hoor die Knödels! Vertel ons als je van gedachten veranderd bent, ok? Op zoek naar meer Oostenrijkse recepten? Bekijk ze hier!