fbpx
Logo
Menu sluiten
Redactie
Redactie

Stoomtreinen

De 5 mooiste ritjes met stoomtreinen in Oostenrijk

Op veel plaatsen rijden nog oude stoomtreinen in Oostenrijk. Dat het er zo veel waren wisten wij echter ook niet! Onze nieuwsgierigheid naar de stoomtreinen werd getrokken door onze video opnames in Mauterndorf, waar wij met een stroomtrein de Taurrachbahn reden. Wat blijkt? Er zijn op heel veel plaatsen in Oostenrijk nog zulke nostalgische smalsporen te vinden. Op veel trajecten wordt – al dan niet voor de toeristen – nog gereden met de historische locomotieven. Prachtige om te zien dus en vaak een leuke belevenis om een stukje mee te rijden. Wij zetten enkele bijzondere of bekende stoomtreinen in Oostenrijk voor je op een rijtje.

#1 De Ötscherland Express: het steilste spoortraject!

Er zijn veel stoomtreinen in Oostenrijk, maar dit is het steilste traject! Bovendien staat dit spoor al bijna 20 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een bijzondere dus. Dit 18 km lange traject ligt tussen Kiental-Gaming en Lunz am See en heeft hellingen van 32%. Kende jij dit traject al?

#2 Mariazellerbahn: de oudste locomotieven ter wereld!

Deze spoorlijn kenmerkt zich door de vele donkere tunnels en een de vele bochten. Hier rijden de oudste locomotieven die nog altijd keurig op tijd via de dienstregeling rijden. Ook de moeite waard dus.

#3 De Pinzgaubahn: Van Zell am See naar Krimml

Deze spoorlijn bestaat al sinds 1898 en rijdt door het Pinzgau-dal. Dit is het dal tussen Zell am See en Krimml. Een lang traject bovendien, waarbij je ook nog eens prachtig zicht hebt op de bergen van het nationale park de Hohe Tauern.

Sonderdampfzug mit Ds9 (JZ 73-019) bei Rosenthal #Zug #PLB #PinzgauBahn @zuege_at

Een bericht dat is gedeeld door @flo.g96 op

#4 Majestic Imperator: de keizerlijke spoorwegrit

Een unieke belevenis! Waan je terug in de keizertijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Deze reconstructie van de van de hoftrein van 1891 is absoluut geslaagd. Je reist niet alleen terug in de tijd, maar je reist ook nog als een keizer!

#5 Taurachbahn: hoogstgelegen ‘Schmalspurbahn’

Zoals jullie wellicht gezien hebben reden wij zelf voor onze opnames onlangs een stukje met de Taurachbahn in het Lungau. Dit is de hoogstgelegen ‘Schmalspurbahn’ (trein op een smal spoortje) van Oostenrijk!

Natuurlijk zijn er meer bijzondere spoortrajecten. De Zillertalbahn of de Achenseebahn zijn vast twee hele bekende. Wil je meer weten over deze routes of andere stoomtreinen in Oostenrijk, kijk dan eens hier.

Zelf al eens een ritje met een stoomtrein gemaakt? Stuur ons je foto’s!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.