fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Oostenrijkse ‘Pfeffernüsse’ van Sankt Niklaus en de Krampus

Sinterklaas en pepernoten, dat hoort bij 5 december. Oostenrijk viert ook Sinterklaas maar een dagje later dan wij.  Op 5 december komen eerst de Krampusse aan de deur (Krampuslauf), verklede enge Halloweenachtige wezens, die je de stuipen op het lijf jagen. Zeker als je niet ‘braaf’ bent geweest. De voorbijgangers op straat dagen de Krampusse graag uit en deze griezels proberen je op hun beurt aan het schrikken te maken met veel lawaai en geschreeuw. Sankt Niklaus komt de volgende dag met allerlei lekkers, noten, mandarijnen en Pfeffernüsse. Cadeautjes horen er echter niet bij, die krijg je pas met kerst. Ik bak elk jaar Pfeffernüsse alvast voor het Weihnachtsgebäcktrommeltje. Ze zijn supermakkelijk te maken en blijven, goed afgesloten, lekker tot na Oud & Nieuw. Veel  bakplezier met deze Oostenrijkse pepernoten. En braaf zijn he!

Ingrediënten Pepernoten uit Oostenrijk recept

Pepernoten ca 90 stuks
250 gr bloem
1 tl bakpoeder
180 gr bruine basterdsuiker
snuf zout
60 gr roomboter
50 gr gemalen amandelen
25 gr gekonfijte sinaasappelschil (evt.sucade)
1 ei
1 el stroop
1 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl gmalen witte peper
1/4 tl gemalen kardamom
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl cayennepeper
1/4 tl koriander
1/4 tl gemalen gember
3 el melk

Glazuur
175 gr poedersuiker
2 el sinaasappelsap
Kirsch

Bereiding

Duur: 30 minuten
Oventijd: 15 minuten, 160°C (hete lucht)

Hak de sinaasappelschil heel fijn. Kneed alle ingrediënten, tot en met de melk, snel tot een samenhangend deeg. Verdeel het in 5 bolletjes en rol deze uit tot een langwerpige rol. Snijd hier dunne plakjes af en rol tussen je handen tot een klein balletje ter grootte van een knikker. Leg deze balletjes op een bakplaat met bakpapier. Houd hierbij voldoende afstand tussen de pepernoten omdat het bakpoeder ervoor zorgt dat ze iets uitzetten tijdens het bakken. Bak de Pepernoten 15 minuten in een voorverwarmde oven en laat ze daarna goed afkoelen. Maak intussen een vloeibaar glazuur van poedersuiker, sap en eventueel wat Kirsch. Dip de afgekoelde Pfeffernüsse met de bolle kant in de glazuur en laat dit een nacht drogen.

Geheimtipps van Liesbeth

Specerijen: Voor deze Pfeffernüsse heb je veel verschillende specerijen nodig, en van alles een klein beetje. Je kunt ze ook vervangen door speculaas- of koekkruiden. Ik gebruik vaak de speculaaskruiden van Jonny Boer, echt megalekker! Of neem van vakantie in Oostenrijk Lebkuchen kruiden mee, dat is helemaal zoals het hoort.

Bakpoeder of Hirschhornsalz: In Oostenrijk wordt nog vaak Hirschhornsalz of Potasche gebruikt als rijsmiddel. Het voordeel hiervan is dat je het rauwe deeg wat langer kunt bewaren. Vaak moet een deeg, een nacht of langer, liggen om de smaken goed te laten intrekken. Met bakpoeder lukt je dat niet omdat bakpoeder zijn werking snel verliest. Dus rol deze pepernoten en schuif ze meteen in de oven!  Oven: In dit recept gebruik ik  hete lucht in de oven omdat ik meerder bakplaten tegelijk bak. De pepernoten worden dan overal  even gaar.

Peper: Deze Pfeffernüsse zijn wel wat peperiger dan onze kruidnootjes. Je kunt de peper verminderen en de chilipeper helemaal weg laten als je niet zo van scherp eten houdt. Zowiezo beter voor kleine kinderen om de peper weg te laten. Maar ikzelf houd van die pepersmaak gecombineerd met zoet, echt megalekker!

Hausgemacht & niet moeilijk & superleuk om te doen! Heel veel bakplezier met je Hausgemachte Pfeffernüsse en probeer ze maar eens te bewaren tot de kerst, haha!

Meer recepten van Liesbeth? Check onze culinaire pagina!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.