fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Oostenrijkse Viennoiserie

Croissants, Pains au Chocolat, Brioches…. Franser kan het niet. Maar – ik durf het bijna niet te zeggen – waarschijnlijk heeft dit zijn oorsprong in Wenen. Eén verhaal vertelt dat Marie-Antoinette heimwee had naar Oostenrijk en haar kok Weense broodjes liet bakken. Niet helemaal eenduidig maar vanwege de naam Viennoiseries (kleinigheden uit Wenen) toch wel weer waarschijnlijk. De Fransen zullen dit niet allemaal even leuk vinden maar dan hadden ze de broodjes een andere naam moeten geven, excusez-moi!

Hoe dan ook, lekker is het in ieder geval. Vandaag deel ik jullie mijn Nusskipferl recept met jullie. Er wordt wel eens beweerd dat de Nusskipferl de voorloper van de croissant is. De vorm is hetzelfde maar het deeg van deze Kipferl is een gistdeeg terwijl de croissant van bladerdeeg worden gemaakt. Zie hieronder mijn recept voor überlekkere Nusskipferl.

Ingrediënten Nusskipferl recept

Nusskipferl voor 20 stuks (genoeg om lekker in te vriezen)

530 gr patentbloem (gezeefd)
100 gr fijne kristalsuiker
1 zakje gedroogde gist
1 citroen (rasp)
3 eieren (L)
120 ml lauwwarm water
1/3 tl zout
150 gr roomboter (kamertemperatuur, in blokjes)
200 gr hazelnoten (geroosterd)
100 gr bruine basterdsuiker
1 el Strohrum
1/2 tl kaneel
snufje zout
6 el melk
1 ei(los geklopt)

Ook nodig: keukenmachine, deegroller, extra bloem om uit te rollen

Bereiding

Duur bereiding Nusskipferln recept: 20 minuten + 12-48 uur koelkastrijs
Oventijd: 20 minuten, 180°C (boven/onder warmte)

Mix bloem, suiker, gist en citroenrasp in de keukenmachine, 1 minuut op de laagste stand. Voeg de eieren en het lauwe water toe en mix ongeveer 3 minuten op halve snelheid tot een samenhangend deeg. Voeg zout toe en klontje voor klontje de zachte boter. Wacht steeds tot de vorige boter is opgenomen in het deeg. Laat de keukenmachine 10 minuten draaien tot een mooi elastisch deeg. Maak af en toe de randen van je kom schoon zodat alles goed gekneed wordt. Het deeg blijft een beetje plakkerig, dat hoort zo. Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Je kunt het deeg nu tussen de 12-48 uur in de koelkast laten rusten/rijzen.

Maak de vulling: maal de geroosterde hazelnoten heel fijn en meng hierdoor de suiker, Strohrum, kaneel, zout en melk. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.

Strooi bloem op het aanrecht en je deegroller en rol de helft van het deeg dun uit tot een cirkel. Snijd de cirkel in 8-10 pizzapunten/driehoeken. Bestrijk elke driehoek met notenvulling en rol strak op naar de punt (als een croissant) Bestrijk de Kipferl met wat losgeklopt ei.  Dek de Kipferl af met plasticfolie (houd genoeg ruimte boven de Kipfeln) en laat ongeveer 2-3 uur op kamertemperatuur rijzen (volume moet verdubbelen) Bak de Nusskiperln in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Vers het lekkerst maar je kunt ze ook meteen invriezen.

Geheimtipps van Liesbeth

Koelkast rijs:  Dit verrijkte deeg wordt nog lekkerder als het langzaam rijst en dat doe je in de koelkast. De smaken trekken goed in en je Kipferln worden er beter van! Natuurlijk kun je de eerste rijs ook buiten de koelkast doen. Dan ben je in 2-3 uur klaar.
Patentbloem: te koop bij elke supermarkt. Dit is heel fijngemalen bloem en lijkt op het Italiaanse type 00-bloem.
Strohrum: dit is geen reclame maar deze uit Oostenrijk afkomstige rum smaakt het beste in Alpengerechten.  Proef maar! Het geeft net dat typische Oostenrijk-smaakje aan je gerecht.
Glazuur: je kunt de Nusskipferln wat zoeter maken door ze  nog warm in te smeren met suikersiroop. Breng 250 gr fijne kristalsuiker met 160 ml water aan de kook en los de suiker op. Laat de siroop afkoelen en bestrijk hiermee de nog warme Kipferln. Ik bestrooi ze ook wel met wat poedersuiker.
Oventemperatuur: Ik bak taart en gebak altijd op boven-onderwarmte (conventioneel bij veel ovens), dat droogt het minste uit. Je kunt ook op hete lucht bakken maar trek er dan zo’n 20 graden af!
Croissants: Rond 1839 opende Weense zakenman August Zang  in Parijs de Boulangerie Viennoise en verkocht Croissants van getoerd bladerdeeg. Croissants werden pas eind 20ste eeuw een symbool voor Frankrijk.

De Konditorei bij jou thuis! Eetsmakelijk! Meer recepten van Liesbeth? Check onze culinaire pagina!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.