fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Panoronda

Fotobericht: Dachstein-West, thuishaven van Olympisch kampioen Marcel Hirscher

Eindelijk, eindelijk heb ik een bezoek gebracht aan het skigebied Dachstein West. Alweer bijna 5 jaar woon ik nu in Oostenrijk en dit skigebied stond al lang op mijn to-do list. Op de een of andere manier is het er  alleen steeds niet van gekomen. Gisteren (19-02-2018) dan eindelijk wél! Wat het voor een dag was lees je hieronder aangevuld met de foto’s!

Dachstein West en Marcel Hirscher

Als de naam Marcel Hirscher je niets zegt dan wordt het tijd even te Googlen. Kort samengevat: hij is de beste skiër aller tijden van Oostenrijk. Scherpt record na record aan en op het moment van schrijven heeft hij al twee gouden olympische medailles gewonnen.  En oja, hij heeft een Nederlandse moeder! Hij is opgegroeid in het skigebied Dachstein West en wel in het dorpje Annaberg, waar hij ook nog altijd woont. Annaberg is ook het dorp waar wij onze dag beginnen. En dat ze trots op ‘hun’ Marcel Hirscher zijn is duidelijk, want hoewel de Olympische Spelen nog in volle gang zijn hangen nu al de felicitaties bij de lift:

Skigebied Dachstein West: Annaberg, Gossau en Russbach

Het skigebied Dachstein West verbindt de dorpen Annaberg, Gossau en Russbach met elkaar. Dit gebied lijkt met net wat meer dan 50 kilometer piste op het eerste oog wellicht wat klein. Maar laat je hier niet door afschrikken bij je skigebiedskeuze. Het is een ontzettend uitgestrekt gebied dat gevoelsmatig vele malen groter is. Tourtjes tussen de dorpen zijn hier echt wel te maken en je hebt het gevoel dat je echt behoorlijke afstanden aflegt. Laat ik het anders formuleren: inmiddels ben ik in veel gebieden geweest, maar dit skigebied heeft mij geen moment het gevoel gegeven dat het slechts 51 kilometer piste heeft. Continu ski je in andere landschappen en dalen en die afwisseling is heerlijk.

Panoronda: een afwisselende skironde!

Panorama + ronde = Panoronda. En dat is een geweldige skironde die je in twee richtingen kunt skiën. Deze ronde hebben wij gisteren dan ook genomen en heeft een lengte van 44 kilometer. Je bent er dus wel even zoet mee :). We startten in Annaberg en bewegen ons langzaam richting de andere dorpen in het gebied. Het mooie van de Panoronda zijn de uitzichten. Het woord panorama is deze ronde echt wel waard! Van weidse uitzichten het Salzkammergut in tot indrukwekkende uitzichten op het Dachstein massief kom je alles tegen. Schitterend.

De liften in het skigebied Dachstein West zijn afwisselend modern en wat ouder. Maar geen moment hebben wij echte wachttijden gehad, dus qua capaciteiten is het allemaal meer dan prima. En dan te bedenken dat we op een mooi weer dag in het hoogseizoen waren.

Veel gezellige skihutten langs de pistes

Het skigebied Dachstein West staat niet bekend om zijn uitbundige Après Ski, maar toch vind je hier langs de piste heel veel skihutten. Van kleinere hutten tot grotere hutten en dus voor ieder wat wils. Als je even wilt opwarmen of gewoon lekker in de zon wilt zitten: de volgende hut is hier nooit ver weg! Wij warmden rond 11 uur (het was koud!) even op in de Go-Go-Sau hut boven Gosau. Het lijkt er op dat dit een van de hutten is waar in de middag best een Après Ski feestje gevierd wordt trouwens. Lunchen deden wij om half twee in de Rottenhofhütte.

Dachstein West wel sneeuwzeker?

Het skigebied Dachstein West wordt weliswaar omringd door hoge bergen, maar gaat zelf niet zo hoog. Het hoogste punt bevindt zich net iets boven de 1600 meter. Nu zul je je afvragen is het hier dan wel sneeuwzeker? Door de ligging van het gebied valt hier van nature ruim voldoende sneeuw (De Dachstein houdt de sneeuwwolken mooi tegen). Veel pistes zijn verder ook van kunstsneeuw voorzien, waardoor de sneeuw hier vaak gewoon goed is. Wij hadden in ieder geval niet te klagen: er ligt meer dan genoeg sneeuw!

De moeite waard?

Na een dagje in het skigebied Dachstein West geweest te zijn weet ik zeker: hier ga ik nog een keer terug. Van de uitzichten krijg je hier geen genoeg en ook biedt het gebied meer dan voldoende afwisseling. Laat je niet afschrikken door pistekilometers, in dit gebied kan je echt wel kilometers maken!

Hebben jullie ervaringen met dit gebied? Laat ons jouw mening weten!

P.s. Hebben jullie onze nieuwe afleveringen van ‘De groeten uit…’ al gezien?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.