fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Überlekkerrrr!

Skitaart met Zwitserse room en brokken hazelnootschuim

Hmm… Hebben jullie dit ook? Ik droom alleen nog maar van skiën, wintersport, bergen, hutten, sneeuw… Maar voorlopig moeten we het doen met wat lokale heuvels ‘im Hintergarten’. Niet getreurd, maak een lange wandeling over heuvels bij jou in de buurt en bak een nostalgische Skitaart. Daarna maak je het nog ‘gemütlicher’ met wat lekkere Alpengerechtjes, een glas warme Glühwein en haal de Wintersport zo bij jou thuis!

Voor Liesbeth is de skitaart pure nostalgie: op de terugreis vanuit Oostenrijk nog even langs Maison van Oort in Doorn een Skitaart te halen. Skitaart is een vlaaibodem gevuld met Zwitserse room, kersencompote, slagroom en veel brokken hazelnootschuim. Afgewerkt met een rand geroosterde amandelschaafsel.  Andere lekkere Alpenrecepten van Liesbeth vind je nu in de nieuwe druk van het Alpenkookboek.

Ingrediënten Skitaart

HAZELNOOTSCHUIM

35 gr geroosterde hazelnoten (fijngemalen)
2 eiwitten (75 gr)
75 gr gezeefde poedersuiker
65 gr fijne kristalsuiker
snufje zout

VLAAIBODEM

125 gr patentbloem (gezeefd)
1 el suiker
4 gr gedroogde gist
25 gr lauwwarme melk
grote snuf zout (1 gr)
25 gr gesmolten boter (afgekoeld)
1 ei (s) kamertemperatuur

TAARTVULLING

35 gr custardpoeder
0,5 l volle melk
30 gr fijne kristalsuiker
0,5 l slagroom (opgeklopt met 1 el suiker)
cranberrycompote (340 gr cranberry+ 3 el suiker 10 minuten opkoken)
50 gr amandelschaafsel (geroosterd)
poedersuiker

Ook nodig: keukenmachine, plasticfolie, bakpapier, springvorm Ø 22cm, bakbonen

Bereiding

Duur bereiding Skitaart: 70 minuten
Oventijd: 45-55 minuten 175°C

Begin met het hazelnootschuim: Verwarm de oven voor op 130ºC. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en voeg al kloppend, lepeltjes suiker toe tot alle suiker is opgenomen. Schep voorzichtige de gemalen hazelnoot en poedersuiker door het eiwit. Spreid het eiwitschuim dun uit over een bakplaat met bakpapier en bak het schuim ongeveer 60 minuten tot het mooi droog is. Laat het in de oven afkoelen en breek het in grove schuimschotsen.

Kneed alle ingrediënten voor de vlaaibodem goed door elkaar en kneed minstens 10 minuten met een keukenmachine tot een soepel (zoet)brooddeeg. Het is een beetje plakkerig maar dat hoort zo! Laat het brooddeeg afgedekt onder plastic folie een uur rijzen (of zo lang tot het deeg is verdubbeld). Rol het deeg met wat bloem uit tot een cirkel iets groter dan je springvorm. Bekleed de vorm met het deeg, dek af en laat nog 20 minuten rijzen.  Bedek de vlaaibodem met bakpapier, gooi hierin de bakbonen en bak de vlaai 25-35 minuten op 190ºC. Laat de bodem afkoelen.

Maak intussen de taartvulling: roer de suiker, custard en een beetje koude melk tot een papje. Verwarm de rest van de melk en voeg het custardpapje toe.  Laat het 3 minuten onder voortdurend roeren, zachtjes koken. Laat de custard afkoelen en meng met een paar lepels opgeklopte slagroom.

Taart samenstellen

Vul de vlaaibodem met koude custardroom en laat dit in de vriezer 10 minuten stijf worden. Bestrijk de custard vervolgens met cranberry compote en als laatste met de opgeklopte slagroom. Versier de hele taart met hazelnootschuimschotsen en zet tot gebruik weg in de koelkast. Bestrooi de skitaart nog met wat poedersuiker, zo lijkt het net een besneeuwde berg.

Geheimtipps

Planning: de taart bestaat uit losse elementen. Zorg dat alles klaar staan op het moment dat je de taart wilt opbouwen. Je ‘mise-en-place’ moet kloppen, dan is het geen moeilijke taart maar wel een heel lekkere!

Kersttoetje: je kunt de Skitaart een week van te voren maken en dan invriezen. Ik heb de taart eerst los ingevroren en na 2 uur voorzichtig omwikkeld met aluminiumfolie en terug in de vriezer gezet. Haal de taart lang van te voren uit de vriezer zodat hij op tijd ontdooid is.

Herkomst: skitaart ken ik van vroeger uit Doorn. Maison van Oort bakte de allerlekkerste skitaart ‘ever’!  Het originele recept is ook bedacht door deze patisserie uit Doorn. Later hebben zich meerdere bakkers het recept eigen gemaakt. Origineel hoort het met kersencompote maar ik heb voor de kerstsfeer cranberrycompote gebruikt, lekker fris!

Oventemperatuur: ik bak taart en gebak altijd op boven/onderwarmte (conventioneel bij veel ovens), dat droogt het minste uit. Je kunt ook op hete lucht bakken maar trek er dan zo’n 20 graden af.

Resultaat

Een prachtig kerstdessert-taartje met een knipoog naar de besneeuwde bergen. Ik wens jullie ondanks alles gezellige feestdagen en hoop dat komend jaar iedereen, die dat wil, weer lekker de bergen in kan. We houden moed en voor nu Prosit & Guten Appetit! Meer recepten van Liesbeth? Check onze culinaire pagina!

Skitaart van Liesbeth

Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.