fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Eerste keer SkiWelt

SkiWelt: Een ode aan de kunstsneeuw!

07.03.2021

De ‘Corona-winter’ zit er bijna op. Voor de SkiWelt Wilderkaiser Brixental is het vandaag zelfs ook de laatste dag van dit vreemde skiseizoen. Naast de pandemie kreeg dit skigebied ook te maken met een sneeuwarme winter. Gelukkig maar dat de SkiWelt geen natuursneeuw meer nodig heeft om toch uitstekende pistes te bieden. Het was mijn eerste keer in dit immens grote skigebied en dat werd direct een Ode aan de kunstsneeuw!

Eerst een test, dan pas skiën

Het is in alle opzichten geen winter als alle andere. Omdat ik in het Salzburger Land woon, maar vandaag dus in Tirol wilde zijn moest ik mij eerst laten testen. En wel om twee redenen:

  1. In Tirol mag je de piste zonder negatieve test niet op
  2. Wanneer ik terugreis uit Tirol mag ik het Salzburger Land niet in wanneer ik geen negatieve test jonger dan 48 uur bij me heb

En dus heb ik mij gisteren voor het eerst laten testen. Negatief! Dus de geplande skidag kon gewoon door gaan. Je kunt je afvragen wat het voor zin heeft dat ik met een test afgenomen in het Salzburger Land alsnog Tirol uit mag, terwijl ik natuurlijk in ‘risicogebied Tirol’ besmet had kunnen worden….oh stop, we hadden het over de skidag! 😉

No snow, no show! Of toch wel…

Er ligt werkelijk waar ongekend weinig natuursneeuw in deze hoek van Oostenrijk. Dat wist ik van te voren, maar ik weet ook dat ze in de SkiWelt tovenaars met kunstsneeuw zijn. Aangezien ik het gebied nog niet kende zou ik me sowieso wel vermaken en het gaat uiteindelijk om het skiën en dat kan ook perfect op kunstsneeuw. Meteen uit de Salvenbahn in Hopfgarten ziet dat er dan zo uit:

Erg groot gebied met veel mogelijkheden

Ondanks dat er in deze winter maar een beperkt aantal liften en pistes geopend zijn, valt direct op hoe immens groot dit gebied is. We hebben flink door geskied, zijn in de dorpen Hopfgarten, Söll, Ellmau en Brixen geweest, maar alsnog hebben we lang niet alle geopende liften gehad. Wat me op viel is dat er hier ontzettend veel (mooie) skihutten zijn, maar daar zal ik nog een keer voor terug moeten…

Het klinkt wellicht raar, maar ik hou wel van het ‘einde seizoen sfeertje’ dat er vandaag hing. Ik geniet er van om op rustige pistes lekker te genieten van de omgeving. Het maakt me dan eerlijk gezegd niet echt uit of er wel of geen sneeuw buiten de pistes ligt. Daar vind ik het skiën zelf gewoon te leuk voor.

Een ode aan de kunstsneeuw

Na een dag als vandaag besef ik weer hoe blij wij als skiërs mogen zijn met kunstsneeuw. Zonder, was er in dit gebied werkelijk niets (meer) gegaan. In deze hoek van Oostenrijk is erg weinig natuursneeuw gevallen en daar komt bij dat het al een week of 3 ongelofelijk mooi weer is geweest. En ondanks dat waren de pistes gewoon prima. Zelfs de dalafdalingen naar de verschillende dorpen waren open. Zeker voor die in Brixen (puur op de zon) en die in Hopfgarten (naar 622 meter!) is dat niet vanzelfsprekend.

Wat deze dag mij vooral duidelijk maakt is dat sneeuwzekerheid al lang niet meer gaat om natuursneeuw. Het is veel belangrijker dat een gebied de kunstsneeuw op orde heeft. Dan kan je – ook als het warmer is – toch lange tijd gewoon goed skiën. En in dit bijzondere sfeertje blijft dat voor mij toch gewoon genieten!

Volgend jaar zeker weer!

Eén ding staat voor mij vast: dit gebied ga ik voortaan vaker bezoeken. De afwisseling in het gebied, het landschap, de vele skihutten het kan niet anders dan dat dit de moeite waard is. Dan hoop ik het te bezoeken met echte winterse omstandigheden.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.