fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Veel dorpen en skigebieden gewoon bereikbaar

Te veel sneeuw: kan ik wel naar Oostenrijk?

De berichten over aanhoudende sneeuwval en enorme sneeuw hoeveelheden vliegen je als Oostenrijk-liefhebber deze dagen ongetwijfeld om de oren. Wellicht vraag je je zelfs af: Kan ik wel naar Oostenrijk? Of is het zelfs verstandig naar Oostenrijk te reizen? Wij praten je bij!

Niet vergeten: je ziet de extremen op TV en internet

Oostenrijk lijkt wel bijna dicht gesneeuwd. Onbereikbaar en levensgevaarlijk. Dat is wat je natuurlijk leest en ziet op TV en internet.  Ook ik kreeg berichtjes van vrienden en familie of ik mijn huis nog wel uit kan en of alles wel goed met me gaat. Vergeet niet dat Oostenrijk ontzettend groot is en de lokale verschillen enorm zijn. Zo ligt er bijvoorbeeld in mijn tuin momenteel een pak van een halve meter, terwijl iets verder op in het dal het een meter is. Maar ga je naar een echt Schneeloch, zoals bijvoorbeeld Hochfilzen (waar wij extreme beelden maakten) of het Hochkönig gebied dan ben je in één van die gebieden waar je de extreme beelden van langs zult zien komen. Maar er zijn slechts een paar gebieden waar het nu echt kritisch is en/of die onbereikbaar zijn.

Kan ik wel naar Oostenrijk?

Ja, je kunt gewoon naar Oostenrijk. De meeste dorpen en skigebieden zijn gewoon bereikbaar. Slechts een handjevol skigebieden is compleet van de wereld afgesloten of zelfs ontruimd. Het is  wel verstandig om van te voren jezelf goed te (laten) informeren. Sommige dorpen zijn namelijk alleen vanuit één kant of met een omweg bereikbaar. Actuele verkeersmeldingen vindt je op de  ÖAMTC  of bij de radiozende Ö3.  Ook hier bij het openen van de websites even verder kijken dan slechts een enkele blik, want:

Zo lijkt heel Oostenrijk wel afgesloten!
Zo geeft het al een heel ander beeld.

Waar heel Oostenrijk eerst onbereikbaar lijkt, valt het bij inzoomen ineens behoorlijk mee. Dan zie je dat het lang niet alle wegen betreft en veel dorpen via een andere weg wél bereikbaar zijn. Goed informeren dus, maar >90% van de vakantiebestemmingen is normaal of met een (kleine) omweg gewoon bereikbaar. Natuurlijk moet je rekening houden met winterse rij omstandigheden en is het aan te raden kettingen bij je te hebben.

En het lawinegevaar dan?

Dat is hoog, heel hoog. Echter, ook dat betekent niet dat het in heel Oostenrijk nu levensgevaarlijk is. Oostenrijk kent een groot netwerk van lawine experts en die controleren steeds opnieuw de veiligheid. Als een weg open is mag je er vanuit gaan dat op deze weg de kans op een ongeluk groter is dan dat een lawine je auto meesleurt. Datzelfde geldt voor de dorpen zelf: die zijn hartstikke veilig en zo niet dan laten de lawine experts dit tijdig weten.

Skigebieden open en veilig

Verreweg de meeste skigebieden zijn gewoon open. Hier geldt ook weer: je kunt veilig skiën en snowboarden, mits je op de piste blijft. De pistes worden streng gecontroleerd en de kans van een lawine op de piste is nihil. Ga absoluut NIET buiten de pistes. Kijk even op de website van het gebied waar jij heen gaat en je weet snel genoeg of het open en bereikbaar is.

Skigebieden en vakantieregio’s laten zelf inmiddels ook massaal via de Social Media weten dat ze geopend zijn en veilig bereikbaar, zoals bijvoorbeeld de Hauser Kaibling bij Schladming of Zell am See

Kortom: laat je niet afschrikken door de extreme berichten en informeer jezelf goed, want het zou zonde zijn om je vakantie onnodig af te zeggen. Het is namelijk op veel plaatsen een waar WINTERWONDERLAND!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.