fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Poeder in oktober

Toerskiën op de Planneralm

Al ruim een week is het te koud voor de tijd van het jaar en valt er geregeld tot ca. 1000 meter hoogte wat sneeuw hier in Oostenrijk. Nu zou je deze herfstsneeuw natuurlijk kunnen laten voor wat het is. Maar daar is mijn winterhart te groot voor en dus heb ik de toerski’s vervroegd uit de kelder gehaald en ben op pad gegaan.

De altijd sneeuwzekere Planneralm

Aangezien we dit weekend bij mijn schoonfamilie in de Steiermark vertoeven viel mijn oog op het skigebied Planneralm. Daar kom je met de auto tot bijna 1600 meter hoogte en dus een ideaal startpunt voor de eerste skitour van dit seizoen. In de wintermaanden is dit een leuk familieskigebied met een kleine 20 kilometer pistes tussen de 1600 en 2200 meter hoogte. Zo half oktober is natuurlijk wel nog gesloten en dus is het hier ideaal terrein voor de toerskiërs. Een dik pak sneeuw van ca. 50 centimeter maakt het hier boven al een echt winterwonderland.

Winterwonderland…

Ik begon bij het dalstation van de Plannereckbahn en liep vanaf daar gemoedelijk via de rode piste 2 naar boven. De route omhoog was schitterend. Dikke pakken sneeuw, ongeveer min 3 graden en zo nu en dan een zonnetje zorgden voor een schitterende sfeer. Een echt winterwonderland.

Het bergstation van de Plannereckbahn en daarmee mijn eindstation ligt op ca. 2000 meter hoogte. Dat betekent dat ik ongeveer een 350-400 hoogtemeters moet maken. Prima te doen zo voor de eerste keer.

Eerste poederbochten van het jaar

Nadat de vellen weer waren opgeruimd kon ik me dan eindelijk opmaken voor de eerste poederbochten van het seizoen. Het eerste stuk was even wat onwennig en onrustig, maar daarna ging het fantastisch. Ik vond aan de rand nog een mooi stuk zonder sporen. Genieten! Eenmaal beneden kon ik het niet laten en heb de vellen opnieuw aan de ski’s gezet. Hoppakee meteen nog een tweede keer omhoog voor een tweede afdaling. Heerlijk.

Met in totaal bijna 800 hoogtemeters in de benen en twee heerlijke afdalingen later, kan ik met een voldaan gevoel weer naar huis. Wat is dit toerskiën toch heerlijk. Afgelopen maart toen de Corona uitbrak ben ik er mee begonnen. Toen wist ik al dat ik dit vaker zou gaan doen. Het normale skiën zou ik niet willen missen, maar dit soort momenten pakken, dat alleen in de natuur onderweg zijn, is wel echt ongelofelijk kicken!

Tip:

Hou jij nu ook zo van ongerepte natuur, hoef jij nu ook niet per se alleen maar grote skigebieden en wil je vooral lekker buiten zijn met de familie? Dan zijn de skigebieden Planneralm en Riesneralm in het Donnersbachtal van Schladming-Dachstein echt wat voor jou! In dit dal zijn prachtige vakantiechalets te koop Wij maakten daar ook al eens deze video over. 


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.