fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Beter laat dan nooit

Valentijn trapt winterseizoen af op de Kitzsteinhorn

Later dan ooit, maar het is vandaag dan toch gebeurd: de eerste bochten van het nieuwe winterseizoen zijn gedraaid! Sinds ik in Oostenrijk woon – dit wordt de zesde opeenvolgende winter – stond ik niet zo ‘laat’ pas op de ski’s. Voor de gemiddelde Nederlander is op 15 november je eerste bochtjes draaien natuurlijk super,  maar ik woon in Oostenrijk en dat op een steenworp afstand van de Kitzsteinhorn gletsjer. En als groot ski- en wintersportliefhebber is 15 november gewoon laat en dus werd het vandaag de hoogste tijd!

In de gletsjerjet 3 onderweg naar de gletsjer. De piste richting de Sonnenkar heeft duidelijk nog wat sneeuw nodig.

Sorry, het was even rustig bij ons…

Je hebt het vast gemerkt: het is bij ons best een tijdje rustig geweest. Enerzijds omdat we echt ongelofelijk genoten hebben van de prachtige herfst die maar niet op hield (Foto’s op Instagram gezien?) en anderzijds omdat er voor aankomende winter echt hele gave dingen op de planning staan die voorbereid moeten worden. We hebben dus niet stil gezeten, daarover binnenkort meer!

De seizoenstart: beter laat dan nooit

Als ik had gewild, had ik mijn seizoenkaart al op 14 oktober voor het eerst kunnen gebruiken. Zowel de Kitzsteinhorn als ook Kitzbühel hebben sindsdien pistes open, maar het trok me gewoon nog niet. Het bleef maar warm, warm en zonnig. En dat betekent dat zelfs hogerop de afgelopen weken nauwelijks sneeuw is gevallen. Weinig sneeuw en ook geen kou zorgen er voor dat de Kitzsteinhorn voor de tijd van het jaar nog maar weinig pistes open heeft. En dus had ik eerlijk gezegd gewoon niet zo’n zin nog.

Tot een week geleden! Toen begon het langzaam ineens te kriebelen. Er zijn natuurlijk wat berichten dat de kou er aan zit te komen en we merken het hier door soms wat (minimale) nachtvorst. Kortom, de winter kruipt dichterbij. Mijn vrouw was deze donderdag vrij en dat was dus de ideale dag om eens omhoog te gaan. (In het weekend is het daar boven nu echte te druk op de weinige pistes die open zijn). Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen! Wat een verschil trouwens met vorig jaar toen ik wel op direct in oktober boven was.

Wij duiken meteen naar de Schmiedingerbahn. De hoogste stoeltjeslift van het Salzburgerland! De hele dag lekker rustig trouwens.

Prima seizoenstart met (heel) weinig sneeuw en veel zon

Eigenlijk is de titel van dit kopje voldoende om te beschrijven hoe de dag was. Er ligt op deze hoogte – voor de tijd van het jaar –  echt verschrikkelijk weinig sneeuw. Eén keer eerder had ik zo weinig sneeuw op de Kitzsteinhorn, maar dat was toen een maand eerder in oktober. Toch moet ik de Kitzsteinhorn mijn complimenten geven, want de pistes die open zijn liggen er prima bij. Op een doordeweekse dag en met een lekker zonnetje is het dus meer dan goed vertoeven.

Het zonnetje schijnt en de pistes op de gletsjer liggen er gewoon prima bij!

Als gezegd is er nog niet echt veel open. De allerhoogste pistes op de gletsjer zelf rondom de Schmiedingerbahn, Kitzliften, Magnetkopflift en Gletscherjet 4 zijn prima. Maar dat is dan ook eigenlijk meteen alles, want de piste terug naar het Alpincenter is echt nog erg smal en biedt nauwelijks iets extra’s, omdat het een erg vlakke piste is.

De piste naar het Alpincenter
Tot daar kan je dus skiën, daarna houdt de (kunst)sneeuw ook echt meteen op.

De hogere pistes liggen er dus prima bij. Verbazingwekkend goede sneeuw eigenlijk. Van die heerlijke stuifsneeuw met veel grip. Dat zal ook de reden zijn dat er toch behoorlijk wat mensen boven waren. Rustig was het niet, maar echt lang wachten hoefde je nu ook weer niet. Dat zal het weekend wel weer anders zijn. Als ik dan de rijen op de webcams zie dan verkies ik toch nog liever even een andere bezigheid tot er binnenkort meer gebieden open gaan 😉

De liften zijn goed bezet en wat heb je hier boven toch een mooi uitzicht!
Toch een klein beetje winter zo ;)
Behalve hier op de Kitzsteinhorn is er nergens ook maar een vlekje sneeuw te bekennen.

De gletsjer heeft een zware zomer gehad

Als je hier woont en ieder jaar meerdere keren boven komt, dan begint je na een paar jaar echt op te vallen hoe enorm de gletsjer aan het veranderen is. Ieder jaar zijn er weer meer rotsen dan het jaar er voor en ook dit jaar is het weer snel gegaan. Op de foto hieronder zie je rotsen aan de linkerkant van de piste die er (bovenste rotsen) 2 jaar geleden niet waren en 6 jaar geleden kwamen de onderste rotsen voor het eerst boven. En dat gaat slechts over de afgelopen 6 jaar dat ik hier ben…. Het is te hopen dat ze deze mooie piste op de een of andere manier toch weten te behouden!

Ook deze zomer is er weer veel ijs gesmolten :(

We sluiten positief af: het wordt kouder!

Ik stipte het al kort aan: de weerberichten laten de winter er nu toch wel komen. Vooral gaat het kouder worden en misschien komt er ook nog wat natuursneeuw. Maar alleen al die kou is zo belangrijk, want dan kunnen de sneeuwkanonnen vol gaan draaien. En dat gaat de komende week wel gebeuren. Eigenlijk weet ik vrij zeker dat tegen volgend weekend op de Kitzsteinhorn in ieder geval de piste naar de Sonnenkar open gaat, want kijk maar eens hoe veel kanonnen hier al klaar staan.

Sonnenkar nu nog te weinig sneeuw. Volgende week open? Ik denk het wel!

Voor mij op deze manier een prima opening. Nu goed duimen dat de kou ook echt doorzet en er heel binnenkort ook een flink pak sneeuw overheen komt, dan kan ik jullie binnenkort wat echte winterse plaatjes laten zien. #waitingforsnow

Waar gaan jullie deze winter skiën?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.