fbpx
Logo
Menu sluiten
Liesbeth Willemars
Liesbeth Willemars

Recept van Liesbeth

Vanillekipferln, de lekkerste koekjes van Oostenrijk

Joehoeoeoe… wanneer ga jij op wintersport? Of ben je al geweest? Om in de stemming te komen kun je een wintersportzaak of een skibaan bezoeken en natuurlijk digitaal bij onze jongens van Oostenrijk TV het winterse gevoel opsnuiven! Het lijkt alsof die alleen maar aan het skiën zijn, echt jaloersmakend hè?

Wil jij je lekker voorbereiden en in winterse stemming komen bak dan Vanillekipferln, echt makkelijk hoor, met mijn recept! En uhh bewaar er een paar voor straks onderweg in de auto naar Oostenrijk! Lees ook de extra tips, ze kunnen niet mislukken, ook bij jou niet dus geen smoesjes!

Bakken, Bakken, Bakken dus! Deze koekjes ken ik van vroeger, tijdens onze wintersportvakanties, wij konden er geen genoeg van krijgen. Nu maak ik ze zelf en jij dus binnenkort ook.


Ingrediënten Vanillekipferln recept

Voor 40 koekjes

140 gr bloem
40 gr suiker
snufje zout
50 gr hazelnoten (fijngemalen)
100 gr ijskoude boter
25 gr poedersuiker
1/2 vanillestokje


Bereiding

Duur bereiding: 60 minuten + 60 minuten rusttijd, Oventemperatuur 175°C.

Snijd de ijskoude boter in heel kleine stukjes. Kneed dit met bloem, suiker, zout en hazelnoten snel door elkaar tot een samenhangend koekjesdeeg. Vorm hieruit 2 tot 3 rolletjes met een doorsnee van ca 3 cm en bewaar deze een uur afgedekt in de koelkast. Snijd dunne plakjes van de deegrol en vorm rollend tussen je handpalmen balletjes en dan soort van halve maantjes. Beetje oefenen dan lukt het! Ik leg de koekjes nog een keer in de koelkast om ze ijskoud te bakken (zie tips). Bak de Kipferln op een bakblik met bakpapier,  in een voorverwarmde oven  op 175°C, goudgeel. Dit duurt, afhankelijk van jouw oven, ongeveer 20 tot 25 minuten.

Meng in een grote bak de poedersuiker met het merg van het vanillestokje. Leg de nog warme koekjes in de vanillesuiker en schud de bak voorzichtig heen en weer, zodat de koekjes helemaal bedekt zijn.


Geheimtipps

Vanillesuiker: je kunt ipv een vanillestokje natuurlijk ook zakjes(goede kwaliteit) vanillesuiker gebruiken om de Vanillekipferln te bestrooien. Als je dit makkelijker vindt? dat scheelt weer wat tijd. Gebruik wel wat minder poedersuiker erdoor anders worden ze te zoet. De vanillesmaak is ietsje minder maar zeker ook lekker!

Hete koekjes zijn breekbaar: Als de Kipferln net uit de oven komen zijn ze nog erg bros en kunnen ze makkelijk breken, dus heel voorzichtig schudden in de bak met suiker.

Warme of koude koekjes: Als je nog hete koekjes in de vanillesuiker dipt, karamelliseert de suiker lekker om de koekjes. Het geeft een zoeter mondgevoel. Als je minder zoete koekjes wilt, wacht dan tot de koekjes afgekoeld zijn en dip ze dan pas in het vanillesuiker mengsel.

Koud deeg/koude boter: wil je als resultaat knapperige koekjes dan moet je werken met ijskoude boter die tijdens het kneden niet te warm mag worden. Mijn moeder zei vroeger altijd dat je met koude handen moest kneden, ik begreep nooi hoe je koude handen maakt, eigenlijk begrijp ik het nog steeds niet.. Ik kneed snel, zonder treuzelen en stop als ik een samenhangend deeg heb. Dus niet verder kneden om het deeg soepeler te maken! Meteen de koelkast in en ook bij het rollen van de maantjes snel werken en nog even de kou erover. Dit maakt lekker brosse koekjes!

Bewaartips: de koekjes zijn vrij breekbaar en ik bewaar ze dan ook in een koektrommel in lagen met daartussen stroken bakpapier.  Wel zou ik minstens het deeg verdubbelen want 40 koekjes zijn zo op…

Hazelnoten: Je kunt kant en klaar gemalen hazelnoten kopen maar nog smaakvoller worden de koekjes als je hele hazelnoten zelf roosterd in de oven op 175°C voor ongeveer 8-10 minuten. Schep halverwege de noten om. Verwijder de velletjes door ze in een theedoek heen en weer te schuiven, niet alles hoeft er af hoor, geeft extra bite. Als ze afgekoeld zijn kun je de noten fijnmalen in een keukenmachine.


Resultaat

Verslavend lekkere Vanillekipferl, die je zo zoet kunt maken als je zelf lekker vindt. Eigenlijk een kerstkoekje maar je ziet ze het hele jaar door bij de Oostenrijkse bakker of supermarkt. Maar niets gaat boven ‘Hausgemacht’.

 


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.