fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

We hebben er zin in!

Verbinding Piesendorf aan Zell am See (bijna) een feit!

Dat was even lekker opstaan vanochtend. Ik sla de krant open en met grote letters staat er ‘Salzburgs teuerstes Liftprojekt startet’. En jawel, dat gaat over de verbinding van het dorp Piesendorf aan het skigebied van Zell am See en daarmee toekomstig óók aan Saalbach. En laat ik nu net in Piesendorf wonen… :).

Je kent ons inmiddels: op Oostenrijk TV plaatsen we normaal geen berichten over nieuwe skiliften. Nee, wij willen jullie Oostenrijk laten zien en ervaren, maar voor deze ene keer maken we toch een uitzondering omdat het zo bijzonder is. Het is niet alleen een groot project, maar ook een project dat toekomstig het allergrootste skigebied van Oostenrijk gaat vormen.

Verbinding Piesendorf: wat gaat er gebeuren?

Heel simpel gezegd: het skigebied van Zell am See, de Schmittenhöhe, gaat uitbreiden in westelijke richting naar het dorp Piesendorf. En niet zo maar uitbreiden, nee fors uitbreiden. Er komen 4 skiliften en 23 hectare aan pistes bij. De verbinding Piesendorf ziet er dan ongeveer zo uit:

Voor de gehele vakantieregio Zell am See – Kaprun is dit een buitengewoon belangrijk project. De  Areitbahn in Zell am See zal eindelijk ontlast gaan worden, omdat vakantiegangers dieper uit het dal dan al in Piesendorf kunnen instappen. Nog los van het feit dat het skigebied natuurlijk aantrekkelijker en gevarieerder wordt. De hogere pistes van de uitbreiding liggen heerlijk op de zon, maar zijn dankzij de hoogte toch prima sneeuwzeker. Perfect ook voor in het voorjaar dus! En de dalafdaling terug naar Piesendorf lijkt zelfs een hele lange te worden. We gaan het mee maken.

De bouw start in oktober 2018

Bovenstaande was op zich allemaal al bekend. Wat nieuw is, is dat de bouw nu eindelijk gaat beginnen. Al zeker 10 jaar is men aan het plannen en sinds ruim 8 jaar loopt het vergunningstraject. Oorspronkelijk had men in 2012 al willen bouwen. Een moeizaam traject dus, omdat er, zoals altijd wel, ook een paar tegenstanders zijn. En die tegenstanders hebben het project lang kunnen tegenhouden.

Nu dus, zo goed als zeker tenminste, niet meer. Het skigebied moet als tegenmaatregel voor de verbinding Piesendorf een groot stuk bos (50 hectare) gaan verbeteren. Dat vindt de hoogste rechtbank in Oostenrijk genoeg (nog los van de vele andere argumenten vóór dit project), maar de tegenstanders vinden dit nog steeds niet voldoende en zien liever dat het project helemaal afgeblazen wordt. Omdat de hoogste rechtbank akkoord heeft gegeven kan men nu in oktober beginnen met de werkzaamheden. Super nieuws dus!

De tegenstanders maken weliswaar nog van hun laatst rechtsmiddel gebruik, maar de kans van slagen is daar minimaal. Deze rechtbank heeft hun verweer namelijk in een eerder stadium al geweigerd. Daarom begint het skigebied dan ook al ‘gewoon’ met de werkzaamheden. En wat ze gaan bouwen ziet er ongeveer zo uit:

Het grootste skigebied van Oostenrijk

De Schmittenhöhe in Zell am See gaat niet alleen met de verbinding Piesendorf uitbreiden, maar zij zijn ook al bezig naar Saalbach uit te breiden. De bouw van de lift naar Viehhofen is in volle gang en volgend jaar winter (2019/20) helemaal af. Het eerste gedeelte kan je overigens al 2 jaar skiën. En als je eenmaal in Viehhofen bent dan is het natuurlijk niet meer ver naar Saalbach. Die lift is dan ook al in voorbereiding en de verwachting is dat ook die lift met een jaar of 4 gerealiseerd zal zijn. En dan heb je dus het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk.

Nu is de Arlberg met 305 kilometer piste (volgens Bergfex) nog het grootste skigebied van Oostenrijk. Straks komen Saalbach (270 km piste) + Zell am See (77 km piste) + nieuw project (ca. 15 km piste?) samen. Dat betekent ruim 360 km aan pistes. Bizar eigenlijk 🙂

Ben je nu al benieuwd naar Piesendorf en wil je de regio al eens verkennen? Valentijn woont in Piesendorf en heeft hier ook een mooi vakantieappartement in de verhuur. Voor aankomende winter zijn er nog wel een paar weekjes bij hem te boeken. Bekijk snel zijn appartement!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.