fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Update 2024

Vignet Oostenrijk 2024: de belangrijkste info op een rij

Ga je op vakantie naar Oostenrijk met de auto (of motor) of rijd je dóór Oostenrijk met de auto? Een vignet in Oostenrijk is verplicht op snelwegen en autowegen. Wij zetten de belangrijkste informatie over het vignet voor je op een rij én vertellen je waar je jouw vignet snel en veilig online kunt kopen.

Vignet in Oostenrijk, hoe werkt het?

In Frankrijk ben je misschien gewend om elke keer weer tolpoortjes tegen te komen, in Oostenrijk doen ze daar niet aan. In Oostenrijk koop je namelijk eennmalig een vignet, dat geldig is voor 1 dag, 10 dagen, 2 maanden of een jaar. De optie voor het dagvignet is nieuw vanaf 1 januari 2024 en is super handig als je op doorreis bent. Het vignet in Oostenrijk is verplicht voor alle auto’s tot 3.500 kilo en is geldig op snelwegen en autowegen. Voor zwaardere voertuigen gelden andere tolregels. De ASFiNAG beheert in Oostenrijk de snelwegen en is ook verantwoordelijk voor het innen van tolgelden. Zorg dat je een vignet hebt vóór je van de snelwegen en autowegen gebruikt maakt, anders kun je een flinke boete krijgen (er wordt op sommige plekken automatisch gecontroleerd met camera’s boven de weg).

De bekende Europabrücke van de Brennerautobahn - ook hier is het vignet verplicht

Digitaal vignet of zelfklevende sticker op de voorruit

Zelf ben ik van de vakantie met mijn ouders gewend om altijd bij het tankstation langs de weg een vignet te kopen. Dit kan nog steeds, op meer dan 6.000 verkooppunten. Bij deze verkooppunten koop je een zelfklevende sticker die je vervolgens op de voorruit moet plakken.

De snelste optie voor een digitaal vignet

Maar, in het digitale tijdperk bestaat er natuurlijk ook een digitaal vignet. Handig om voor je vakantie al te kopen, dan hoef je tijdens je vakantie nergens meer aan te denken. Het digitale vignet is verkrijgbaar via de ASFiNAG webshop, maar: bij online aankoop via de ASFiNAG is je vignet pas de 18e dag na datum van aankoop geldig (in verband met de bedenktermijn). Bovendien kun je bij de ASFiNAG niet met iDeal betalen. De snelste en makkelijkste manier om je digitale vignet online te kopen is via I-vignette.com. Een Nederlandse aanbieder waarbij je vignet direct geldig is én je gewoon met iDeal kunt betalen.

Vrijstellingen voor het vignet in Oostenrijk

Sinds 15 december 2019 zijn er een aantal trajecten waar een vignet niet verplicht is. Het gaat om de volgende wegen:

 • Westaugobahn A1, tussen de landsgrens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord;
 • Inntalautobahn A12, vanaf de landsgrens bij Kufstein tot afslag Kufstein-Süd;
 • Rheintal/Walgau-Autobahn A14, tussen de landsgrens bij Hörbranz en Hohenems;
 • Linzer Autobahn A26

Bekijk voor het overzicht ook deze kaart van de ASFINAG.

Wat kost het vignet in Oostenrijk in 2024?

Het vignet is verkrijgbaar voor verschillende perioden. Voordeel van het jaarvignet is dat je 2 maanden cadeau krijgt omdat het jaarvignet van 1 december van het voorgaande jaar tot en met 31 januari van het volgende jaar geldig is. In 2024 gelden de volgende prijzen. Het dagvignet is nieuw vanaf 1 januari 2024. Benieuwd naar de prijzen van 2023? Deze vind je hier.

Prijzen auto’s

 • 1 dag: € 8,60 (nieuw!)
 • 10 dagen: € 11,50
 • 2 maanden: € 28,90
 • 1 jaar: € 96,40

Prijzen moteren

 • 1 dag: € 3,40 (nieuw!)
 • 10 dagen: € 4,60
 • 2 maanden: € 11,50
 • 1 jaar: € 38,50

Let op: via een aanbieder als I-vignette.com is de prijs wel wat hoger, omdat je betaald voor hun service. Hopelijk ben je zo goed voorbereid voor je vakantie naar Oostenrijk! Ben je nog op zoek naar inspiratie en bijzondere plekken? Bekijk onze afleveringen!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.