fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Inclusief koeienbellenconcert

Wandeling in het natuurpark Weissbach

Iedere keer blijft de schoonheid en veelzijdigheid van het land Oostenrijk mij weer verrassen. Inmiddels woon ik hier alweer 7 jaar, maar keer op keer ontdek ik nieuwe, schitterende plekjes. Zo ook tijdens deze wandeling in het natuurpark Weissbach in het Salzburgerland.

Natuurpark Weissbach voor mij nog onbekend

Hoewel ik het Salzburgerland toch aardig dacht te kennen, wist ik niet van het bestaan van het natuurpark Weissbach af. Ik rij wel eens vaker richting Lofer en vind het gebergte daar altijd indrukwekkend, maar pas dankzij een tip van een collega van mijn vrouw zijn we hier nu gaan wandelen. Vanaf minuut 1 dat we de hoofdweg bij het dorpje Weissbach bei Lofer achter ons lieten en richting de parkeerplaats reden was ik overtuigd. Echt weer zo’n ongerept stukje Oostenrijk!  In het natuurpark zijn natuurlijk vele wandelmogelijkheden te vinden. Ons doel voor vandaag was de Litzlkogel (1625 meter). Een gemoedelijke wandeling van heen terug ca. 3,5 uur.

Rostwanden en frisgroene almen: zo prensteert het natuurpark Weissbach zich vandaag!

Wandeling naar de Litzlkogel (1625 meter)

De wandeling naar de Litzlkogel ontpopt zich als schitterend veelzijdige tocht. Vanaf de natuurpark parkeerplaats loop je weliswaar de eerste kilometer over een vrij steile asfaltweg, maar de schitterende bosrijke natuurlijke omgeving compenseert goed. (In de zomermaanden kan je dit stuk eventueel overslaan en met ‘Almbus’ omhoog.) Al vrij snel buigt het pad af  en loop je op een smal bospad verder richting de Litzlalmen. De nog bosrijke omgeving geeft steeds vaker al het mooie uitzicht op de rotswanden prijs.

Langzaam maar zeker krijg je ook meer zicht op de rotswanden.

Na een klim van ongeveer 20 minuten kom je aan in een prachtig almengebied. Zelfs de koeien staan hier eind mei al heerlijk te genieten van het frisse nieuwe gras! Dat maakt – samen met de vele prachtige almhutten – #hetoostenrijkgevoel compleet. Kijk en geniet gewoon even mee van de sfeer die je hier proeft:

Een echt Oostenrijks almengebied. Genieten toch?
De koeien staan al heerlijk te grazen (en maken mooie muziek - zie video)
Berghutje, groen almgras, rotswans = #hetoostenrijkgevoel
Valentijn in zijn element! Nieuwe plekjes in Oostenrijk ontdekken.

Steile laatste klim tot de top

Na de prachtige groene almen begint het ‘zware’ deel van de wandeling. De laatste 150 hoogtemeters van de wandeling gaan steil aan de rotswanden voorbij. Over een lengte van ca. 20 meter hangt er ook een ijzerdraadje en zijn er wat metalen treden in de rotswand gemaakt. Voor geoefende wandelaars in de bergen niets om je druk over te maken en vooral een leuke afwisseling na het vriendelijke almen gebied. Eenmaal op de top aangekomen heb je een fantastisch 360 graden panorama uitzicht. Geniet je nog even mee?

Een klein stukje uitdaging is inbegrepen ;)
Dicht aan de rotswand voorbij - fantastisch!
Top bereikt! Zelfs wat verse sneeuw op de hoge toppen aan de overkant...
Als dit geen panorama berg is.... :)

Als klap op de vuurpijl kregen we op de terugweg nog een prachtig koeienbellen concert. Bovenaan dit artikel staat de video. Genieten toch? Kortom; ik heb weer genoten.

Waar hoop jij binnenkort weer te wandelen en het geluid van de koeienbellen te horen?


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.