fbpx
Logo
Menu sluiten
Maaike Matze
Maaike Matze

Der Geheimtipp

Schnapsproeverij in de Hedegg Destillerie in St. Johann in Salzburg

Dit is een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

Maaike is op bezoek in de vakantieregio Sankt Johann in Salzburg. Wouter ontdekte hier eerder al het skigebied Snow Space Salzburg en Maaike gaat nu een wel heel bijzondere activiteit doen; ze gaat naar de Hedegg Destillerie om daar te zien hoe Schnaps gemaakt wordt. O ja… zonder proeven kom je daar niet de deur uit!

Schnapsproeverij in Sankt Johann in Salzburg

Schnaps, wie kent het niet? De kleine glaasjes die snel tevoorschijn komen als de ski’s uit gaan, de schoenen een standje losser gaan en de stemming er al goed in zit….

Maar in Sankt Johann in Salzburg heb ik schnaps op een hele andere manier leren waarderen. Als je een schnaps liefhebber (of kenner!) bent, of als je gewoon een keer – een van – de beste schnaps van Oostenrijk (maar ook van Beieren en Zwitserland) wil proeven, ben je van harte welkom in de Hedegg Destillerie.

Hoe maak je Schnaps? Geen Schnaps maar Edelbrand.

Wie hier binnenkomt zal meteen merken dat dit iets bijzonders is. We worden trots ontvangen door Rudi die ons met een grote glimlach ontvangt en uitlegt wat we vandaag mogen verwachten. Overal rondom staan glimmende ketels en houten vaten. Nu wordt ik toch wel nieuwsgierig naar zijn verhaal, want hoe maak je Schnaps nu eigenlijk?

Dat wat wij in de volksmond Schnaps noemen, dat wordt hier in ieder geval niet gedronken. Officieel heet deze drank namelijk ‘Edelbrand’. Het productieproces is best ingewikkeld. Hoe je dan die beste Schnaps maakt? . Het is allemaal een kwestie van de juiste fruitdeeltjes, verhoudingen, timing en natuurlijk…het gevoel van de “chef”.

Indrukwekkend veel Edelbrand hebben ze hier!

Tijd om te proeven!

En na de interessante uitleg van Rudi, is had dan tijd om ook zelf maar eens te gaan proeven. Ietwat verbaasd ben ik als Rudi ons naar een tafel brengt met al zijn soorten Edelbrand. Allemachtig, de tafel staat vol met flessen, die precies op elkaar lijken, maar allemaal een andere smaak. Wat het nog bijzonderder maakt is dat eigenlijk alle dranken van Rudi wel een prijs hebben gewonnen. Het kan niet anders dan dat ik hier te maken heb met de Rolls Royce onder de Schnaps….

Proeven dus maar! Daar gaan we dan – en terwijl ik hem net als in de Après Ski al achterover wil gooien – legt Rudi mij uit dat je dit met een goede Edelbrand zeker niet doet. Dat is er een om van te genieten! Rudi vertelt me eerst hoe ik de smaak het beste kan proeven; kijken…., draaien…, ruiken….., en….. genieten maar!

Ben je in de buurt? Ga zeker even langs.

Zum Wohl!

Maaike


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.