fbpx
Logo
Menu sluiten
Anneke de Vries
Anneke de Vries

Puur Oostenrijk

Beklimming van de Schesaplana via Lünersee en Totalphütte

Wil jij ervaren hoe het is om een huttentocht te doen én tegelijkertijd ook een echte Gipfel op bijna 3.000 meter hoogte aan te tikken? Dan mag je deze bijzondere bergervaring in het wunderschöne Brandnertal absoluut niet missen! Ik neem je in dit artikel mee in onze beklimming van de Schesaplana met een overnachting ind e Totalphütte.  We maakten deze hike eind juni voor onze Puur Oostenrijk serie. Puur was het zeker: Oostenrijk liet zich werkelijk op haar puurst en allermooist zien tijdens deze tocht.

Bergjuweel de Lünersee

Op de grote parkeerplaats bij het dalstation van de Lünerseebahn is het een komen en gaan van wandelaars en dagjesmensen. Niet gek, als je beseft dat het al rond 17.00 uur is en we met de laatste gondel van de Lünerseebahn omhoog gaan. Bestemming is de Lünersee, dat aan het einde van het Brandnertal ligt, in de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk; Vorarlberg. Je weet van de verhalen van Valentijn, die in 2018 al voor Oostenrijk TV bij het meer is geweest, dat het vooral groot en azuurblauw is. Maar bij de eerste aanblik knipper je toch even een keer met je ogen. Wat een plaatje! Wat ooit het grootste natuurlijke bergmeer van de Oostalpen was, is tegenwoordig een van de grootste stuwmeren van West-Oostenrijk en een echte toeristische trekpleister. Omdat wij hier in een berghut gaan overnachten, hebben we het meer, zo aan het einde van de dag, vrijwel voor onszelf!

Auffie auf’n Berg

Wanneer de laatste mensen afscheid nemen van het meer, maken wij ons klaar voor het eerste deel van de wandeltocht. Rugzak om, veters strikken en gaan. We moeten tenslotte nog een uur tot anderhalf uur lopen tot onze slaapplek van die nacht. We combineren namelijk de beklimming van de Schesaplana en overnachting in de Totalphütte. Deze berghut bevindt zich op 2.385 meter hoogte – en wij zijn dan nog op 1970 meter. Bovenal willen we graag op tijd zijn voor het Bergsteigermenu dat ‘pünktlich’ om 18.00 uur wordt geserveerd.

Aankomst bij de Totalphütte

Dat er dan geen enkele andere wandelaar meer onderweg is, is op zich al bijzonder. In alle rust en eenzaamheid lopen we omhoog. Dat maakt ook dat we het tempo er lekker in hebben. En hoe hoger je komt, hoe mooier de kleur en de vorm van het meer zich aan je laat zien. En dan, uit het niets, verschijnt enkele meters voor ons, achter een rotswand, ineens onze slaapplaats: de Totalphütte! In de hut verruilen we onze wandelschoenen voor geleende huttensloffen en mogen direct aanschuiven voor het uitgebreide menu met een overheerlijke, klassieke Schnitzel; hoe kan het ook anders. Voordat we ons stapelbedje inkruipen, genieten we nog even van dat unieke en ultieme Oostenrijk-gevoel, die je alleen ‘s avonds laat in de bergen ervaart – en nergens anders. Kijk nou wat een plaatjes!

Een bijzondere goedemorgen

Ken je dat gevoel dat je als kind had op de ochtend van je verjaardag? Met zo’n gevoel klim ik de volgende ochtend uit bed en met maar één vraag in mijn hoofd. Is de zon al op? Eén blik uit het raam is hier als een heerlijk frisse plens water in je gezicht. Wakker worden krijgt in de Totalphütte een geheel nieuwe betekenis.

Beklimming van de Schesaplana: op naar de top!

Met een stevig ontbijt achter de kiezen beginnen we aan de wandeling naar de top van de Schesaplana, die zich op 2.965 meter hoogte bevindt. Al snel worden wandelpaden smaller en steiler. Mijn wandelstokken helpen daarbij, maar een aantal keer heb ik toch echt mijn handen nodig; om te klauteren of me ergens aan op te trekken. De ene keer zijn het losse grote stenen, de andere keer loop je over ruwe, opgestuwde en vooral scherpe kalksteen, waar je dus niet op wilt vallen. Dit maakt het een afwisselende wandeltocht, maar wel een voor de ervaren bergwandelaar met een goede conditie. Heb je dat nou niet, maar wil je het toch proberen? Boek deze tour dan met een Bergführer of wandelgids via het lokale Tourismusverband.

Beklimming van de Schesaplana met overnachting in de Totalphütte

Bergheil

Het laatste halfuur naar de top is pittig. Qua focus, maar ook qua steilheid. Maar toch zijn er geen grote, duizelingwekkende afgronden – en vele wandelaars op een paar vierkante meter ontbreken gelukkig ook. Eigenlijk nodigt de top van de Schesaplana je gemoedelijk uit om nog even door te zetten, nog een paar stappen te zetten. We staan dan ineens op Zwitserse grond als we onze laatste hoogtemeters maken naar het Gipfelkreuz. Bergheil! Op de top van de Schesaplana zie je de Zwitserse Alpen, de Brandnertaler Gletscher, het Brandnertal met de Lünersee en nog veel en veel meer bergen. Maar wat je van binnen voelt en ervaart is haast met geen pen te beschrijven.

Weer naar beneden

Nadat we een boodschap hebben achter gelaten in het Gipfelbuch nemen afscheid van het verbluffende uitzicht op de top. En what comes up, must come down. En zo ook wij. Tenzij je vanaf de Schesaplana verder loopt, bijvoorbeeld naar de Mannheimerhütte, loop je via dezelfde route weer naar beneden naar de Lünersee en de Lünerseebahn. Heb je nog niet genoeg gewandeld? Dan kun je natuurlijk ook te voet afdalen naar de lager gelegen parkeerplaats, die ook prima met een wandelpad te bereiken is.

Een zoete afsluiter

Wij komen tijdens de afdaling eerst nog even op krachten met een uitgebreide lunch bij de Totalphütte en dé specialiteit des huizes: de Topfenlasagne! Een soort luchtige, citroenachtige kwarktaart, in de vorm van een grote tompouce – met kersen en vanillesaus ernaast. Ben je geen grote eter? Sla dan de lunch over en bestel meteen deze specialiteit! Het is voor mij als zoetekauw dé perfecte afsluiter van een overweldigend avontuur, die je niet snel zult vergeten.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.