fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Hoe veel sneeuw zou er nog liggen?

Een ritje over de Grossglockner Hochalpenstrasse na een sneeuwrijke winter

De Grossglockner Hochalpenstrasse in het voorjaar is iets bijzonders. Elk jaar ben ik weer benieuwd hoe hoog de sneeuwmuren na de winter zullen zijn. Vanaf begin april gaan de sneeuwruim voertuigen de pas weer op en banen zich dan een weg door vaak meters sneeuw. Eind april, begin mei moet de pas weer geopend zijn. Ook dit jaar is dat weer gelukt!

Het sneeuwruimen levert spectaculaire beelden op!

Dankzij de social media kanalen van de Grossglockner Hochalpenstrasse worden we ieder jaar voorjaar getrakteerd op prachtige beelden van het sneeuwruimen. Met grote machines banen ze zich een weg omhoog. Hoog lawinegevaar maakt het werk extra spannen en het is dan ook goed oppassen geblazen. Gelukkig hebben ze veel ervaring. Voor we naar de actuele foto’s gaan, hieronder snel een prachtige video van hoe de sneeuwruiming dit jaar verliep:

De Grossglockner Hochalpenstrasse in het voorjaar: een belevenis!

Wil je de pas eens totaal anders beleven? Dan is het goed om eens in de meivakantie de pas op te gaan. De winter is pas net voorbij en dat zie je naarmate je hoger komt heel goed terug. Je komt immers tot ruim 2500 meter hoogte met de auto en daar tref je gegarandeerd nog een dik pak sneeuw. Hoe veel? Dat hangt er vanaf hoe de winter is geweest natuurlijk. Ook kunnen er grote verschillen zijn tussen de noord- en zuidzijde van de berg. Altijd spannend dus wat je aantreft! Maar één ding is zeker: sneeuwmuren ga je in deze periode zien. In ‘slechte’ sneeuwjaren vindt je altijd wel een meter of 5 op sommige plaatsen langs de weg, in goede jaren tot wel 10 meter (!). De Grossglockner Hochalpenstrasse in het voorjaar dat wil je gewoon een keer meemaken!

In het dal is het echt voorjaar!

^^ Het dal is natuurlijk al gewoon hartstikke groen. Ook mooi!

En hoe was het in 2018…?

Na de erg sneeuwrijke winter had ik persoonlijk heel erg veel sneeuw verwacht op de hoogste stukken van de pas. En, ja er lag veel sneeuw, maar eerlijk gezegd had ik op meer gegokt. Uiteraard was ook dit nog spectaculair, maar het was goed te merken dat de maand april – ook op deze hoogte – erg warm is geweest. Een meter of 5 à 6 lag er zeker. Aangezien het al zeker een maand warm is hier in Oostenrijk denk ik dat het zeker een 7 à 8 meter geweest is. We zijn natuurlijk ook even live gegaan op onze Facebookpagina. Kijk even mee zou ik zeggen:

Als je in Oostenrijk woont, wordt je langzaam een beetje verwend. Een paar jaar geleden had ik aan de zuidzijde duidelijk meer sneeuw meegemaakt. Door mijn hoog gespannen verwachting viel het voor mij persoonlijk ietwat tegen, maar ach veel sneeuw of weinig sneeuw de Grossglockner Hochalpenstrasse in het voorjaar is altijd genieten!

Natuurlijk heb ik wat foto’s voor jullie gemaakt.

Langzaam maar zeker naderen we de sneeuw

^^ Langzaam naderen we de sneeuw

Dit blijft indrukwekkend... :)

^^ Toch wel indrukwekkende sneeuwmuren langs de weg

Uitzicht vanaf de EdelweissSpitze, ruim 2500 meter hoogte

^^ Uitzicht van de EdelweissSpitze op 2500 meter!

Auto's worden best wel klein zo :)
Zeker een meter of 5 hoog

^^ Zeker 5 meter hoog deze sneeuwmuur!

De toegang tot aan de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe is wegens lawingevaar nog gesloten (9 mei open!)

^^ De toegang tot de  Kaiser-Franz-Josefs-Höhe is vanwege lawinegevaar nog gesloten. Vanaf 9 mei vermoedelijk wel toegangkelijk

En, wat vinden jullie: veel sneeuw of weinig sneeuw? Heb jij de Grossglockner Hochalpenstrasse in het voorjaar al eens gereden? Hoe was het toen? Laat het ons weten!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.