fbpx
Logo
Menu sluiten
Pepijn Hubers
Pepijn Hubers

Fotoverslag

De zonsopgang in Oostenrijk die je gezien moet hebben

Zoals jullie gisteren op onze Facebook en Instagram hebben kunnen volgen zijn wij gisteren heel vroeg opgestaan om van de zonsopgang in Oostenrijk te genieten. En WOW (!) wat was dit ongelofelijk mooi.

Vroeg opstaan

De dagen zijn al erg lang en de zonsopgang in Oostenrijk is momenteel rond 05:20 uur. Dat betekent dat wij vroeg de wekker (01:45 uur) hadden staan, want de bergtop die wij voor ogen hadden zou een kleine drie uur lopen zijn. De bergtop waarvan wij wisten dat hier een schitterend panorama-uitzicht is, is de Maurerkogel (2074 m) boven het dorpje Piesendorf in de vakantieregio Zell am See – Kaprun.

Om 2:30 uur begint onze tocht omhoog

Zo midden in de nacht gaan er natuurlijk geen liften die je even omhoog brengen (normaal is de Maurerkogel vanaf het bergstation van de Schmittenhöhe in ca. 1,5 uur te bereiken). Na wat speurwerk blijkt voor ons de snelste route omhoog vanuit Piesendorf te zijn. Hier kunnen we nog met de auto tot net wat boven de 1000 meter hoogte rijden. Stipt om half drie liepen we dan ook weg: onderweg naar een unieke zonsopgang in Oostenrijk.

Twee uur lang pikkedonker

Gewapend met hoofdlamp en zaklantaarn gingen we onderweg. Dat was nodig ook, want er was nauwelijks maanlicht. Vele stukken – zeker in het bos – was het echt pikkedonker! Voor ons was het de eerste keer om zo midden in de nacht omhoog te lopen. Vooral leuk is dan de terugweg als je ineens ziet hoe stijl de weg omhoog eigenlijk was…

De dag begint: het wordt langzaam licht

Tegen 04:15 uur bereikten wij de Pinzgauer Hütte, die op dit moment overigens nog gesloten is. Na een korte drinkpauze vervolgenden wij onze weg. Langzaam werd het iets lichter en doordat we uit het bos kwamen konden we de zaklampen opbergen. Het laatste kleine uur naar de top was dan ook ongelofelijk mooi. De lucht kreeg vele kleuren en heel langzaam werd ook de natuur wakker.

Genieten van het uitzicht op de top

En dan om 05:19 uur bereikten we de top. Nog net iets te vroeg voor de zonsopgang, maar beter te vroeg dan te laat. Mooi moment van rust en stilte. We zijn op onze hele tocht niemand anders tegen gekomen. Een kleine twintig minuten later komt de zon boven de bergen uit en straalt ‘ie fijn in het gezicht. Helemaal alleen, uitzicht op de Kitzsteinhorn, de Schmitten in Zell am See en Saalbach Hinterglemm. Een echte aanrader om – ten minste eens per jaar – de zon op te zien komen op een plek als hier.

Zonsopkomst in Oostenrijk live op Facebook

We waren nog even live op Facebook, maar vrijwel al onze volgers lagen vanzelfsprekend nog lekker in bed. Mocht je het live-fragment gemist hebben, kijk het hieronder nog even terug:

Terug naar beneden om 7:00 uur

Waar voor veel mensen de dag nog moest beginnen, waren wij alweer onderweg naar beneden. Dezelfde route als op de heenweg, maar dan in het licht! Extra leuk eigenlijk, zo heb je niet het gevoel dat je twee keer hetzelfde stuk loopt. Wat een schitterende kleuren trouwens in dit ochtendlicht. Met een mega uitzicht over het Pinzgau en de Hohe Tauern lopen we in alle rust terug naar Piesendorf.

Ook de zonsopgang in Oostenrijk beleven?

Hebben wij je nu enthousiast gemaakt om dit zelf ook een keer te doen? Belangrijk is dan dat je goed bekijkt hoe laat de zonsopgang op dat moment is. Via deze website vind je een goed overzicht van de zonsopgangstijden in Oostenrijk. Ook belangrijk: neem goede verlichting en warme kleren mee en bekijk natuurlijk van te voren het weerbericht. Verblijf je toevallig in de omgeving van de vakantieregio Grossglockner-Zellersee, dan is de Maurerkogel een leuke en sportieve optie om de zonsopgang in Oostenrijk te beleven.  Hebben jullie een favoriete plek voor de zonsopkomst in Oostenrijk? Meer bijzondere plekken in Oostenrijk in je inbox? Meld je aan: eepurl.com/cMe-Rr.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.