fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Zomervakantie naar Oostenrijk is mogelijk!

Oostenrijk heeft het toerisme geopend

Oostenrijk heeft sinds 19 mei het toerisme weer geopend. Of beter gezegd: Oostenrijk heeft het gehele openbare leven weer terug! Dat is goed nieuws voor onze zomervakantie. Maar hoe gaat dit dan precies en wat mag je verwachten?

Oostenrijk gaat werken met een ‘Groene pas’. Daarmee kan je laten zien dat je of recent negatief getest bent (max. 48 h geldig), gevaccineerd bent of genezen bent van een Coronabesmetting. Voordat we ingaan op de vraag of wij Nederlanders en Belgen wel naar Oostenrijk mogen afreizen, eerst maar eens vertellen wát met deze groene pas allemaal weer mogelijk wordt:

Toeristische accommodaties:

Sinds 19 mei mogen alle toeristische accommodaties weer gasten ontvangen. Bij aankomst moet je een corona-test ondergaan, een negatief testresultaat bij je hebben, gevaccineerd zijn of aantoonbaar een bevestiging dat je genezen bent van een Corona-besmetting. Ook moet je je laten registreren (wat toch al gangbaar is in accommodaties). Er is in alle openbaren ruimtes een FFP2 mondkapjes verplichting.

Indien je niet alleen overnacht in het hotel, maar ook bijvoorbeeld gebruik wenst te maken van het restaurant, dan moet er iedere twee dagen in het hotel een corona zelftest doen. Dit geldt uiteraard alleen dan wanneer je niet gevaccineerd of genezen bent.

Restaurants:

Die zijn geopend. Zowel binnen als buiten en zij mogen open blijven tot 23:59 uur. Bij binnenkomst geldt ook hier dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen moet zijn. Je contactgegevens worden genoteerd, voor het geval achteraf blijkt dat er toch een gast met Corona binnen is geweest.

  • Overal FFP2 mondkapjes verplichting, behalve aan tafel
  • Binnen: maximale tafelgrootte van 8 volwassen + kinderen
  • Buiten: maximale tafelgrootte van 16 volwassenen + kinderen
  • Tussen de tafels in het restaurant moet voldoende afstand zijn
  • Consumptie alleen toegestaan aan tafel en niet bijvoorbeeld staand aan de bar
  • Personeel draagt ten alle tijde FFP2 mondkapje en wordt regelmatig getest

Vrijetijdsactiviteiten

Feitelijk komt het er op neer dat Oostenrijk compleet opent. Alle toeristische faciliteiten zullen geopend zijn. Ook kan je naar een theater, bioscoop, museum en wat ook meer. Overal zal gelden dat je bij de entree de ‘groene pas’ moet hebben en dus moet kunnen aantonen negatief getest, gevaccineerd of genezen te zijn.

Wel zullen overal veiligheidsconcepten gelden. Daarbij moet je denken aan minder bezoekers toestaan dan normaal. Zo zullen in gondels maar 50% van de mensen plaats mogen nemen.

Mogen Nederlanders en Belgen deze zomer naar Oostenrijk?

Ja! Oostenrijk heeft de quarantaineverplichting voor Nederlanders en Belgen opgeheven. Wel bestaat ook hier voor de reis naar Oostenrijk de ‘3G-regel’. (Negatief getest, genezen of gevaccineerd). Meer info rondom het reizen naar Oostenrijk in ons grensartikel.

Bovenstaande is de situatie op papier. In de praktijk wordt er in veel gevallen een stuk losser mee omgegaan of er wordt je ter plaatse een (gratis) test aangeboden. Een vakantie in Oostenrijk zal ook deze zomer normaler zijn dan je wellicht zou verwachten. Belangrijk: hou je aan de regels wanneer dat van je gevraagd wordt!


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.