fbpx
Logo
Menu sluiten
Valentijn Hubers
Valentijn Hubers

Licht aan het einde van de tunnel!

Oostenrijk opent 19 mei toerisme

Oostenrijk opent 19 mei het toerisme weer. Of beter gezegd: Oostenrijk opent het gehele openbare leven weer! Dat is goed nieuws en biedt natuurlijk ook hoop voor onze zomervakantie. Maar hoe gaat dit dan precies en wat mag je verwachten? Wij hebben bewust even gewacht met het brengen van dit nieuws, omdat er nog veel onzekerheden zijn. Het volgende is inmiddels duidelijk:

Oostenrijk gaat werken met een ‘Groene pas’. Daarmee kan je laten zien dat je of recent negatief getest bent (max. 48 h geldig), gevaccineerd bent of genezen bent van een Coronabesmetting. Voordat we ingaan op de vraag of wij Nederlanders en Belgen wel naar Oostenrijk mogen afreizen, eerst maar eens vertellen wát met deze groene pas allemaal weer mogelijk wordt:

Toeristische accommodaties:

Vanaf 19 mei mogen alle toeristische accommodaties weer gasten ontvangen. Bij aankomst moet je een corona-test ondergaan, een negatief testresultaat bij je hebben, gevaccineerd zijn of aantoonbaar een bevestiging dat je genezen bent van een Corona-besmetting. Ook moet je je laten registreren (wat toch al gangbaar is in accommodaties). Er is in alle openbaren ruimtes een FFP2 mondkapjes verplichting.

Indien je niet alleen overnacht in het hotel, maar ook bijvoorbeeld gebruik wenst te maken van het restaurant, dan moet er iedere twee dagen in het hotel een corona zelftest doen. Dit geldt uiteraard alleen dan wanneer je niet gevaccineerd of genezen bent.

Restaurants:

Die openen gelukkig ook. Zowel binnen als buiten en zij mogen open blijven tot 22:00 uur. Bij binnenkomst geldt ook hier dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen moet zijn. Je contactgegevens worden genoteerd, voor het geval achteraf blijkt dat er toch een gast met Corona binnen is geweest.

  • Overal FFP2 mondkapjes verplichting, behalve aan tafel
  • Binnen: maximale tafelgrootte van 4 volwassen + kinderen
  • Buiten: maximale tafelgrootte van 10 volwassenen + kinderen
  • Tussen de tafels in het restaurant moet minimaal 2 meter afstand zijn
  • Consumptie alleen toegestaan aan tafel en niet bijvoorbeeld staand aan de bar
  • Personeel draagt ten alle tijde FFP2 mondkapje en wordt regelmatig getest

Vrijetijdsactiviteiten

Feitelijk komt het er op neer dat Oostenrijk compleet opent. Alle toeristische faciliteiten zullen geopend zijn. Ook kan je naar een theater, bioscoop, museum en wat ook meer. Overal zal gelden dat je bij de entree de ‘groene pas’ moet hebben en dus moet kunnen aantonen negatief getest, gevaccineerd of genezen te zijn.

Wel zullen overal veiligheidsconcepten gelden. Daarbij moet je denken aan minder bezoekers toestaan dan normaal. Zo zullen in gondels maar 50% van de mensen plaats mogen nemen.

Mogen Nederlanders en Belgen vanaf 19 mei ook naar Oostenrijk?

Actueel hebben we te maken met quarantaine verplichtingen bij binnenkomst in Oostenrijk. Deze quarantaine verplichting zal voor veel EU-landen komen te vervallen. Oostenrijk gaat zich oriënteren op de ECDC kaart van de Europese Unie. De kleuren op deze kaart betekenen dan het volgende:

  1. GROEN: Je mag naar Oostenrijk reizen zonder beperkingen
  2. ORANJE: Je mag naar Oostenrijk reizen zonder beperkingen
  3. LICHTROOD: negatieve test, gevaccineerd of genezen
  4. DONKERROOD: 10 dagen quarantaine verplichting, na 5 dagen vrij testmogelijkheid

Voor de huidige kaart (29 april 2021) betekent dat: WELKOM BELGEN! De Nederlanders zullen helaas nog even moeten wachten tot de cijfers nog wat meer zijn gedaald of een quarantaine voor lief nemen bij aankomst. Laten we hopen dat dat tot 19 mei ook gebeurd.

Blijf op de hoogte van de actuele grenssituatie in Oostenrijk in dit artikel.

P.S. Mocht je de wintersport zo erg gemist hebben dit jaar: de Gletsjerskigebieden zijn ook na 19 mei nog geopend! Bekijk zeker even deze actuele foto’s van de Kitzsteinhorn om in de ‘Gletsjerski’ stemming te komen.


Gerelateerde artikelen

Wij hebben een aantal artikelen voor je geselecteerd waarin jij mogelijk ook geïnteresseerd hebt. Klik lekker door of scroll verder voor het volgende artikel, het wordt automatisch voor je ingeladen.